在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

不過其實以我個人經驗, 一d小氣計較男上司仲難頂, 又煩...
2次經驗女上司都叫ok, 係煩d, 但如果你捉到佢性格就可以話得心應手

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我怕怕女上司呀!
第一個.. 日日玩嘢, 我唔跟佢玩指鹿為馬, 佢竟然當眾鬧我! 總之就要人擦佢鞋! 我幾乎個個星期都喊過.. 為時: 兩年! 當時市道唔好, 又讀緊書.. 忍佢!

第二個, 無明確指引, 叫你做嘢.. 你交貨時就話做唔掂, 好啦, 下次問吓佢先做啦.. 又話你無腦架, 唔識自己諗! 有功嘅就係佢嘅.. 有衰嘢就係d細嘅~

以上兩個最後命運係.. 炒咗~

第三個.. 我e+個老細
一上場就話我唔啱呢個位, 大佬呀~ 係你上手無人用, 搵我救命架! e+ 大project搞掂哂就話我唔夠好! 我都知呢次麻煩架喇.. 一早諗定轉工, 但係plan咗生bb, 又俾我中咗, e+變咗我無嘢做, 同一個post有兩個人, 我放完產假返嚟去向未明...

但係遇過嘅男boss.. 得一個麻煩d, 就係唔鍾意我醒目同埋同d vendor熟, 唔見咗我份過試用期嘅文件兩次, 到HR都放棄, 自動俾福利我! 到我做咗兩年, 要申請份讀書資助, 先俾我做pre-employment check-up!

總之, 女人係煩d, 可能我性格唔似女人掛~

伯爵府

畀面勳章

哇..其實你都幾黑仔架喎
不過呢, 我相信, 大部份上司, 其實都忌下屬太醒目

我之前遇過2個男上司, 都係好煩囉, 一個鍾意係A同事面前講B 同 C的是非, 男人老狗, 真係好討厭, 仲要比我地同事自己講返先知, 好老土, 擺明搞分化, 怕我地團結一致, 推佢落馬..最後我頂佢唔順, 自己走人...

第二個係男上司加老細, 佢成日講一套做一套, 扮好人, 但其實內裏陰陰濕濕, 有咩唔like就突然變臉

最後遇到一個女上司, 開頭佢都好煩,最後佢被人迫害, 開始明白唔好咁執著,對我好好, 而家佢走咗啦, 仲有間中聯絡

原帖由 小曳人 於 10-3-17 16:04 發表
我怕怕女上司呀!
第一個.. 日日玩嘢, 我唔跟佢玩指鹿為馬, 佢竟然當眾鬧我! 總之就要人擦佢鞋! 我幾乎個個星期都喊過.. 為時: 兩年! 當時市道唔好, 又讀緊書.. 忍佢!

第二個, 無明確指引, 叫你做嘢.. 你交貨時就話 ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 boobecky 於 10-3-17 16:24 發表
哇..其實你都幾黑仔架喎
不過呢, 我相信, 大部份上司, 其實都忌下屬太醒目

我之前遇過2個男上司, 都係好煩囉, 一個鍾意係A同事面前講B 同 C的是非, 男人老狗, 真係好討厭, 仲要比我地同事自己講返先知, 好老土, 擺 ...

咁我講嗰個.. 係佢自己身有c, 所以唔鍾意我同vendor熟.. 我都係好後期先知, 不過我無証據, 上市公司都唔理, 點到我地d細嘅理呀... 有証據喺手嘅.. 就寧願走人唔撈~ 都唔知貪走幾多~

不過.. 男人講是非, 又真係幾難頂!

有時做獨行俠都好架.. 少d是非!

大宅

好媽媽勳章

我非常同意, 老姑婆, d 格真係怪怪地

原帖由 哈哈笑 於 10-3-17 12:30 發表
冇野講好過大家鬥"督", 你講我, 我又講你, 都唔知為乜, 同埋我發覺呢度全部都係老姑婆, d格都係怪怪地~~

別墅

我以前公司都係咁架, 悶就會上網/同FRIEND MSN, 我又幾鐘意呢種生活, 不過有時都幾悶

大宅

我之前份工個上司係女人,要人擦佢鞋,我日日同佢紮行馬。
依家呢到全男人,四個月除了公事,無人會同你傾計,食飯唔會叫埋你,無得上網、講電話,好似啞左咁!

大宅

我老公娶左我返去後, 就變得家中的獨行俠.....我又無小朋友, 悶到噁~ 有時我寧可做公司的獨行俠呀! 至少有野做~ 唔洗日日訓醒唔知做咩先~

大宅

嘩!原來唔係只有自已係獨行俠,我全公司的人都食咗啞藥,個個+問九唔應。初時好想轉工,但諗諗下已經6年了,可以說己經習慣左。我都唔知点解d人咁奇怪?

首頁

尾頁

跳至