自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鍾鎮濤(阿B)與女友范姜的幼女Eloise決定取名「鍾幗」,早在Eloise出世時,阿B曾跟記者打趣說叫「鍾國好」!范姜昨日承認為Eloise取名「幗」,多位玄學家均指「幗」很適合Eloise,而姐姐叫鍾懿,變成「鍾懿、鍾幗」,感覺既正又有意思!

大宅

好媽媽勳章

阿b 大o個2個仔女o既名反而平凡d "嘉浚&嘉眉(晴)"
我諗細呢2個女係佢阿媽改名喇 ~~

珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

子爵府

好媽媽勳章

鍾懿、鍾幗

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

兩個女個名都好特別

男爵府

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lopoto 於 10-3-17 15:05 發表
鍾鎮濤(阿B)與女友范姜的幼女Eloise決定取名「鍾幗」,早在Eloise出世時,阿B曾跟記者打趣說叫「鍾國好」!范姜昨日承認為Eloise取名「幗」,多位玄學家均指「幗」很適合Eloise,而姐姐叫鍾懿,變成「鍾懿、鍾幗」,感覺既正又有意思 ...

我第一感覺係....好多筆劃...
學寫名個時就慘喇

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果我生個女, 99都話要用個"幗"字
因為男仔要用"國"

但係我自己就唔多鍾意個"幗"字~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 jess 於 10-3-17 15:11 發表
鍾懿、鍾幗

想晌大陸有運行嘛 ~ 鐘意中國 ~ 國家元首,各大長老實錫晒你啦!!

有時都唔明,d名人係咪鐘意咁改自己仔女d名?有無諗過仔女大個會唔鐘意既呢?定係佢地都習慣左可以唔鐘意咪改名囉,咁既做法呢?
好似林生個仔叫林肯,真係

侯爵府

好媽媽勳章

汪阿姐 - 巾幗不讓so mei
原帖由 小曳人 於 10-3-17 15:13 發表
如果我生個女, 99都話要用個"幗"字
因為男仔要用"國"

但係我自己就唔多鍾意個"幗"字~

伯爵府

我個fd 個女叫鍾晴﹗個人認為好正

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係囉
中國

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

2個加埋咪 "鍾意中國"

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-3-17 15:20 發表
2個加埋咪 "鍾意中國"

係WOO

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 lopoto 於 10-3-17 15:05 發表
鍾鎮濤(阿B)與女友范姜的幼女Eloise決定取名「鍾幗」,早在Eloise出世時,阿B曾跟記者打趣說叫「鍾國好」!范姜昨日承認為Eloise取名「幗」,多位玄學家均指「幗」很適合Eloise,而姐姐叫鍾懿,變成「鍾懿、鍾幗」,感覺既正又有意思 ...
鍾幗呢個名有d難發音。

鍾懿、鍾幗 <--haha....呢2個名啱哂返大陸發展, tum得下人。

男爵府

兩個名都好型喎!

我倆個仔個名都係得兩個字

男爵府

比我都會改做"鍾情" or "鍾晴"...個名好靚
姐姐叫"鍾懿" 妹妹叫 "鍾情"..諗起都靚呀 ..
可惜我無女啦 ....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我記得當年睇報紙話大仔 2 女係亦舒幫佢改. 所以唔改叫家明, 已經係好特別架啦.

父母自己 like 就得啦. 紅橙黃綠各有所好.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

好媽媽勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 jess 於 10-3-17 15:11 發表
鍾懿、鍾幗

首頁

尾頁

跳至