自由講場

跳至

首頁
45678...29

尾頁

男爵府

我都係老師,都想分享少少睇法...(不喜勿插)

做得呢行,有D情況係要接受,接受唔到,可以轉行。

教師係專業,以學生的好處為先係好重要(即是大家的子女),在人為可以安排的情況下,都應該盡量以不影響自己的教學工作為首要。

這不是人道與否的問題,是專業態度的問題,因為以本欄的話題是"影婚紗相",是極私人的理由,亦非完全不能人為控制的事情,所以應該安排於不照響學生課堂為第一考慮。

雖然大家都好體諒咁話只係一日啫,但問題係呢位老師視私事比教學重要時,她重視自己的學生學習情況嗎??

我都病過,作為老師連病都唔會放心休息,一來自己的工作要同事分擔,二來對於學習進度和回來的跟進都有多少影響,這不是誇張,確是事實!

我也有請事假,白事或家人有事,是突發情況,可以的話仍會返半日工,盡量將影響減到最低,這並非甚麼了不起,只是一個對自己工作專業和尊重的態度。

侯爵府

醒目開學勳章

好小事,唔介意,老師都係人,吾係聖人.....
好多打工仔都試過乍病做私事la...
一日半日我作為家長唔會介意,經常乍病另作別論

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 Japenese 於 10-3-18 12:57 發表

教師係專業,以學生的好處為先係好重要(即是大家的子女),在人為可以安排的情況下,都應該盡量以不影響自己的教學工作為首要。

這 ...

所以我一向都好respect老師,我女學校d老師又係好好

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Japenese 於 10-3-18 12:57 發表

這 ...

又唔係咋病去迪迪尼玩,結婚都算啦應該,如果係安排到,都唔出到下策啦.......

男爵府

我身邊都有幾個同事排住隊嫁,個個都影到婚紗相,冇一個請假為攪婚事...

雖然係婚嫁旺年,但結婚的安排除非訂得好急好趕,否則都會有好充足的時間,不須用埋學生的學習時間...

只可以講一句,事在人為。

伯爵府

這 ...

老師好

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Japenese 於 10-3-18 13:06 發表
我身邊都有幾個同事排住隊嫁,個個都影到婚紗相,冇一個請假為攪婚事...

雖然係婚嫁旺年,但結婚的安排除非訂得好急好趕,否則都會有好充足的時間,不須用埋學生的學習時間...

只可以講一句,事在人為。 ...

有時有D野,唔係事在人為就一定安排到的,唔好死古古啦,一日半日我覺得唔係咁大件事啦,有時流感停課,真係病一病,都唔只要請一日假啦,佢個個月都有一兩日就接受唔到,一年一次/幾年先一次.....問題真係咁大咩?有無跨張左呀(你實話無架...HAHA)

子爵府

2018復活節勳章

這 ...

絕對同意,況且不是一時興起,事在人為
當年我結婚因好日子在平日無法下請了兩日假,之後的新年假才影結婚相,復活節才去旅行的。
(不喜勿插)

男爵府

醒目開學勳章

一日咋??

你接唔接受到份工, 連請一日假去影結婚相都唔得??

子爵府

好媽媽勳章

一世人一次,算啦,大家都係打工姐

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有代課老師咪問題唔大囉,一日啫

珍珠宮

這 ...
我好欣賞你咁專業!
不過呢種修為唔係人人都得,
唔通唔得果個教師就唔合格咩?
睇私事緊要過公事又有咩問題呢?
我覺得人之常情,但條件係絕對不能置學生於不顧。
我並唔係偏幫教師,其實行行都係,
人應該有平衡的生活,工作與家庭都要,
生命中身邊的人能帶比你幸福,
但今時今日香港的工作環境已到達變態既地步,
除左少部份好工,可以講,有工就冇家庭,太唔健康啦。

男爵府

一般黎講,呢位老師是吾可以咁樣請假,因為教師一般有好多學生假期,之前以已經由12月23日放到初二、由年二十九放到初八,遲d又放復活節,最正就係放暑假,所以吾係咁緊急可以遲兩個星期影都得。

佢報病假就一定吾得,審計署同教育局既會計查親就死得。

連家長都知,會吾會校董會批左,校董會覺得真係理由充分都可以批,批左就會出事假,出病假就牽涉好多問題,誠信同責任感問題。

珍珠宮

原帖由 Japenese 於 10-3-18 13:06 發表

只可以講一句,事在人為。 ...
咁有d野唔係當事人唔知咁多架喎,或者人地有左,真係好趕呢?又或者人地老細真係好變態,假日都要返工呢?聽聞有學校真係有時要返sat sun喎。

當然,如果自己編排到唔阻礙上課,就更值得人尊敬啦。

珍珠宮

原帖由 lymchau 於 10-3-18 12:27 發表
我老公教書, 其實真係好煩, 仔女學校家長日, 學校旅行(因為在平日)一定無得去 (搞到我每次都同老師解釋)! 去旅行仲慘, 又要就阿女假, 又要就佢, 結果次次都勁貴同巧多人, 而且佢假期離港仲要申報. 至於有什麼假可以 ...
我都覺得係,作為家長,我但求個老師身體健康,心情開朗,教好我個仔好過啦!始終我認為,佢抑鬱,或者心態唔平衡,或者生活唔平衡,生命唔健康,仲點教學生?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-3-18 13:27 發表
我好欣賞你咁專業!
不過呢種修為唔係人人都得,
唔通唔得果個教師就唔合格咩?
睇私事緊要過公事又有咩問題呢?
我覺得人之常情,但條件係絕對不能置學生於不顧。
我並唔係偏幫教師,其實行行都係,
人應該有平衡的生活,工 ...

同意呀

在一些人來講, 就算自己小朋友有病, 做教書的, 都唔應該請假, 因為你既職責真係咁
但, 如果發生在我身上, 我想我真係會好唔開心囉...

記得有個老師同我講, 佢星期六, 假期等, 就要做好多學生活動, 或幫學校做宣傳. 親子, 係親人地個仔, 自己個仔的親子活動, 佢係好難參與到.

或者, 食得鹹魚抵得渴, 在理, 係應該要緊守職責...

所以, 打死我都唔會去教書囉.

翡翠宮

作為老師的我可以話比大家知做老師確實除左紅白二事有兩日事假之外,係無事假既,病假都只係得5日,原因可能係因為學校好多節日都有長假期,所以做老師係無大假既~~~

我個人覺得如果個老師係有充分的理由證明佢真係BOOK唔到星期六/日影婚紗相而要請事假去影,我可以接受,但如果個老師係講大話扮病,請病假去影婚紗相,我就覺得呢個老師的誠信好有問題~~~

我係上年3月結婚,我所有要搞的野都係哂星期六/日,我做老師做左十幾年,真係除左白事同埋上年結婚要請假之外,從來未請過一日事假,如果唔係病到起唔到身,我都唔會請病假,因為就算請左病假留係屋企休息,但其實個心好唔安落,會成日掛住班小朋友,我媽咪同我老公都有話過我叫我放鬆D,我都承認做老師的壓力真係好大~~~

我都有諗過將來如果我有左BB,咁點同小朋友上大肌肉堂呢???點同佢上唱遊堂跳舞呢???D小朋友係學校跑黎跑去,佢地唔會就人既,萬一比佢地撞到咁我都唔知可以怨邊個,又如果我有小朋友,我唔可以陪佢返學放學,又唔可以出席家長日同親子旅行,亦都唔可以陪佢考小學~~~

所以我都打算做埋呢一/兩年就辭職唔做,因為我PLAN緊下年想生BB,我想擺多D時間係自己的小朋友身上,就算話我自私我都係咁話~~~

公爵府

個老師話請病假, 其實無病去o左做 c 人o野, 呢個一定唔o岩, 因為佢講大話......

之不過, 理解到佢背後係去影婚紗相, 咁我都會體諒下, 我會接受到o羅~~~

呢個世界唔係得黑同白, 香港人實在有好多怨氣深、執著o既人, 何不想想 "放下", 大家都開心 d ?

大宅

原帖由 Evan 於 10-3-18 13:27 發表
一般黎講,呢位老師是吾可以咁樣請假,因為教師一般有好多學生假期,之前以已經由12月23日放到初二、由年二十九放到初八,遲d又放復活節,最正就係放暑假,所以吾係咁緊急可以遲兩個星期影都得。

佢報病假就一定吾得,審計署同教 ...

觀念完全錯誤...
學生放假 不等於 老師 放假..
打個譬如..
唔通老闆 放假 又等於 員工 放假..=.="
佢都係要做晒要做既野先有假放架...
打工一年冇14日都有7日大假...
教師一日都冇..

如果個個月都係咁..就好有問題...
但係一生人一次...我覺得人情比道理更重要..=.=""

大宅

no problem wo

首頁
45678...29

尾頁

跳至