論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

講到雇主反家仍然繼續....

is it normal?! Can I keep her phone? what can I do?

珍珠宮

講電話? 一定架喎~~ 不過~ 係[偷]定[明]講啫~~

偷 - 可接受, 起碼佢怕你~

明 - 擺明當你透明啦~~ 做野啦mom~~

伯爵府

擺明唔怕你, 必須好好整治一番.

大宅

沒收電話, 瞓覺前先比番佢....

大宅

咁你咪企佢面前望住佢,
睇佢收線未。

大宅

原帖由 celinapang 於 10-3-18 16:34 發表
沒收電話, 瞓覺前先比番佢....

沒收電話無用架,佢地會出第X咁多部。
有無方法令屋企收唔到手電?

男爵府

我嗰件都嚴重,話又唔聽,鬧又唔聽,一日講3-4次,夾話超過一個鐘,我已經裝埋camera,佢都唔驚,照講,講到飯都煮唔切,我去鴨寮街想買干擾器,d人又話唔合法,到底有咩辦法?係咪真係可以没收手提,因為我嗰件好串,又話自己識香港法例,如果唔合法,分分鐘比佢串番轉頭.

原帖由 小兒兒 於 10-3-18 23:36 發表

沒收電話無用架,佢地會出第X咁多部。
有無方法令屋企收唔到手電?

男爵府

回覆 6# 小兒兒 的文章

so nothing we can do!

大宅

可唔可以唔俾佢差電呢? 包佢食宿者, 無話包佢用手提差你d 電, 好似7-11甘收番佢錢10蚊差一次電

男爵府

I totally agree!!!

原帖由 Siuchoi 於 10-3-18 12:46 發表
講電話? 一定架喎~~ 不過~ 係[偷]定[明]講啫~~

偷 - 可接受, 起碼佢怕你~

明 - 擺明當你透明啦~~ 做野啦mom~~

男爵府

我會加多句:"見一部收一部"! 有次我好嚴咁鬧姐姐, "邊个出糧比你架? 係咪我講既說話你都唔聽呀?" 嚇到佢腳陣!:;pppp:

男爵府

but I don't stay home all day... I won't know even she charged her phone ga bor!

原帖由 snow228 於 10-3-19 10:26 發表
可唔可以唔俾佢差電呢? 包佢食宿者, 無話包佢用手提差你d 電, 好似7-11甘收番佢錢10蚊差一次電

別墅

原帖由 Kim08 於 10-3-19 15:34 發表
but I don't stay home all day... I won't know even she charged her phone ga bor!

沒收佢部電話好似係唔得ge, 但係唔比佢差電就唔知, 不過佢靜靜雞差, 你都唔知啦.
如果佢講電話講到飯都煮唔切, 你可出warning letter比佢啦.

男爵府

其實已經炒咗,因為實在不受控制,不過嚟緊呢一個月,就更變本加厲啦,佢已經本死無大害啦.
不過,我真係未見過d咁嘅人,由初初話佢,到警告佢,到狂丙,到炒,都係唔悔改,仲要駁咀,直頭當你死嘅咁

原帖由 aai 於 10-3-19 15:57 發表

沒收佢部電話好似係唔得ge, 但係唔比佢差電就唔知, 不過佢靜靜雞差, 你都唔知啦.
如果佢講電話講到飯都煮唔切, 你可出warning letter比佢啦.

男爵府

我地做僱主真可憐!

伯爵府

d工人好似"電話精上身"咁, 個個好似唔講電話做唔到人咁款, 我一定見一部收一部.

不過我位印姐唔撈, 依家等分手, 呢期還佢本色, 日講夜講, 我等緊夠日子dum佢回鄉.

別墅

我嗰件賓姐, 家姐細妹同埋佢個fd兩姐妹, 成日打嚟比佢, 以前我返工, 佢大模司樣同我講, 叫我個女同佢個家姐傾計...而家我喺度, 丙過佢幾次, 你同阿囡玩緊或者做嘢時間就叫佢哋唔好打嚟啦! 佢啲家姐細妹一個湊幾個月大B, 一個湊十幾歲中學女仔...得閒到爆...我呢面要佢睇住個識玩識走既3歲女, 佢哋又係咁傾...

夜晚仲衰, 洗完碗一得閒就SMS佢賓國既親朋戚有 (因為佢有兩部手提,一部香港傾電話,一部同賓國SMS)...話佢佢又黑口黑面, 而家話緊要辭職, 我就生得要忍多佢一陣, 前幾日夠膽死我屋企電話響我接, 個電話係搵佢囉! 我問佢, 點解打嚟屋企, 佢話佢個妹老公同個女嚟香港, 訂機票搵唔到佢個妹就打嚟!!!! 喂!!! 你明唔明我條問題!?!? 我係問緊你點解可以比我屋企個電話人喎, 大姑!!!!!

大宅

我位印姐從未試過0向我面前講電話,可能佢趁我出街先至講,其實只要唔影響工作,將心比己,我一d都唔介意佢同人傾0下電話

公爵府

我就未見過bunbun傾電話, 見佢做晒野臨訓sms就有......你咁既情況有冇向agent投訴過?

別墅

我嗰時請佢係本地完約,做咗十幾年,乜都叻過我啦...
不過我嗰時諗住佢湊好個BB,唔太過份咪算,但忍下佢又過份啲,忍下佢又放肆啲...唉...
而家我生第二個,佢玩嘢話辭職都係咁啦,我仲要忍佢忍到我請到人為止,而家要旨意佢最少做到我坐完月....
忍忍忍忍忍...........................

首頁

尾頁

跳至