嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫唔幫bb剪髮好?

我bb女就快三個月大, 佢一出世已好多頭髮, 而家更多到豎起晒! 就快夏天, 我怕佢會好熱, 大家覺得幫唔幫佢剪髮好? 我怕剪得肉酸唔靚女(哈!)!!更有人建議幫佢剃光, 話生出黎d頭髮會更多更靚, 但佢已好多頭髮, 係咪仲要咁做?
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

複式洋房

Re: 幫唔幫bb剪髮好?

我都想知呀....如果剃, 最好幾時剃??

複式洋房

可以幫bb整支胎毛筆, 又可以做紀念, 有可以幫佢剪髮, 一舉兩得, 三個月大做就最好!

男爵府

angela_yyyip,

我囡囡一滿月就帶出街比人剃光頭, 第二次都出街剃光頭.
我囡囡7個半月時就比佢伯父剃光頭(在家自己剃), 10個半月時就由我老公自己幫個女剃.這次是第四次剃, 又係最後一次剃, 因為女仔點都要留長頭髮.
我唔知係唔係剃過頭會生得靚d, 橫掂bb咁細個, 剃頭都唔知, 好過將來大了, d頭髮生得唔靚反話我唔幫佢剃頭. 我個仔剃到過了一歲先唔再剃, 現在生得都ok.
我睇書話剃頭d頭髮唔會生得唔靚. 生得多.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Agree. 我幫BB整左胎毛扇!

pooh218 寫道:
可以幫bb整支胎毛筆, 又可以做紀念, 有可以幫佢剪髮, 一舉兩得, 三個月大做就最好!

大宅

Funny,

胎毛扇係點架? 我都幫囡囡做左胎毛筆

子爵府

我囡囡同妳bb一樣, 一出世好多頭髮。我覺得如果妳係為左更多, 更靚我就覺得唔使。

我四個月大幫個女剃光頭, 原因係我老公話佢頭髮竪起唔靚女, 好似師奶, 話無頭髮,短頭髮先似bb, 而長輩又話熱, 所以就剃左啦, 其實開頭我係想修少少既, 點知剪下剪下剩返一cm。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

胎毛扇咪係一巴扇, 扇頂係BB的頭髮, 好似羽毛扇咁, 扇中間係一幅生肖動物畫, 跟番BB生肖, 扇下有一面金色牌, 刻上BB名字及祝福字句, 兩旁有用BB名字起的對聯, 整件作品會裱入架中, 可掛在牆上, 好靚呀.

siuman 寫道:
Funny,

胎毛扇係點架? 我都幫囡囡做左胎毛筆

複式洋房

Funny,

咁有趣?邊度有得整呀?
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)

複式洋房

其實我主要係怕bb熱,咁應該帶佢去邊度剪呢?髮廊呀?

子爵府

全港得1間做胎毛筆/扇, 就係個間謀人寺lor!
個師傅會幫BB剪埋髮架!

angela_yyyip 寫道:
Funny,

咁有趣?邊度有得整呀?

民房

Besides to ask 個間謀人寺 help to cut bb's hair, will you do by yrself? If so, where to buy the cutting scissors? Is there difference between scissors for bb & adult?

子爵府

Since my baby is a boy, it is very easy. We will just buy a 電動剃髮器 to cut my baby's hair by ourselves.

複式洋房

funny,

我個女得個十一個月大,頸仔都未伸直,可唔可以帶佢出去剪髮呀?另外可否pm”謀人寺”的資料給我?thanks! 

子爵府

十一個月大頸仔都未伸直??!! 自己剪好D喎!
Please check PM.

angela_yyyip 寫道:
funny,

我個女得個十一個月大,頸仔都未伸直,可唔可以帶佢出去剪髮呀?另外可否pm”謀人寺”的資料給我?thanks! 

複式洋房

Sorry! 打錯左, 係十一個"星期"大! 哈哈!

首頁

尾頁

跳至