懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無妊娠糖尿嘅媽咪 >>>>>>>>>>>>>>>>>>

如題...... :cry:

男爵府

2021勳章

Re: 請問有無妊娠糖尿

我係呀,, 在第35 weeks 出現

男爵府

我拕BB時係30周時出現仲要飲水糖水 :-(

珊瑚宮

好媽媽勳章

我陀住bb飲過三次,生完之後諗住告一段落啦,點知生完六個星期後又要再飲多一次,勁難飲啊激死我喇。

洋房

我都係偏高ar~仲要驗多次,一次過飲3次糖水抽3次血ar!!! :-(

大宅

I had when 18 weeks and found 偏高 also. But, I 飲1次糖水抽1次血 only. Why you guys drink 3 times?

大宅

我自己暫時就冇(touch wood),不過我有兩個朋友就有呢個問題,佢哋話生咗BB之後自自然然會正常番喎~~

複式洋房

Re: 請問有無妊娠糖尿嘅媽咪 >>>>>>>>>>>>>

我係28週時o係政府醫院飲糖水肥o左佬,(8.9, 正常係7),後來醫院安排見營養師,跟住又再返醫院食餐(3餐後兩小時各抽1次血),點知又肥左(晚餐高左0.5),又要再返醫院食多次餐,煩死人啦!
請問有無人知道唔返得唔得. 另外,生完可唔可以補身呢?

民房

你地算好啦,我8週巳出現. 9.7度. 而家自己戒口攞. 好辛苦,成日都好肚餓.

複式洋房

羊羊ma,

我之前未知自己有妊娠糖尿時都成日肚餓同口乾嫁,後來見完營養師仲要戒口,的確好辛苦,後來o係本媽x寶x見到如果有妊娠糖尿,可以煲粟米鬚淮山o黎飲,咁咪試下囉,點知飲左一個星期,巳經無咁易肚餓,只係仲有口乾,或者你都可以試試,因為我諗就算醫唔好都唔會飲壞人掛... (不過記住要戒口,少食多餐)
粟米鬚1兩
淮山1兩
5碗水煲2小時
每日飲一次

大宅

我今朝啱啱做咗飲糖水測試,好擔心唔合格 :cry:
依家至28週,如果肥咗佬就有排戒口....
其實飲HI-CALCIUM 低脂奶同食橙會唔會
憎加妊娠糖尿呢 ?-(

大宅

羊羊ma,

Don't let you 肚餓. Did you follow the instruction from doctor? 自己戒口 is not the good method. You must eat more meals (breakfast, snack, lunch, snack, dinner, snack before sleeping). Every meal's portion shouldn't too much so that you 'blood sugar' keeping in a same level.

男爵府

畀面勳章

好多媽媽都會有妊娠糖尿病既,只不過會因應唔同人的體質,飲食習慣等以致出現的時間有唔同.有左呢個病,只要跟醫生吩咐去食野,生完BB之後就會自然無左呢個病架喇,大家唔駛咁擔心!我陀BB時雖然無呢個病,不過都要抽幾次血同飲糖水,因為我爸爸係一個糖尿病人,所以唔知我有無遺傳到爸爸的病.我仲記得第二次抽完血之後,個針孔附近D肉,足足瘀左2個星期有多 =.=

首頁

尾頁

跳至