自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

單肩揹帶可令嬰窒息亡

近年備受妮歌潔曼和安祖蓮娜祖莉等星級父母追捧的單肩嬰兒揹帶(Baby Sling),隱藏致命危險,更可能跟至少十四宗嬰兒死亡事故有關。美國消費者產品安全委員會(CPSC)已就事故展開調查,並警告不當使用這種揹帶有可能導致嬰兒窒息死亡。

四個月以下高危
單肩嬰兒揹帶據稱可讓父母跟嬰兒建立自然聯繫,又讓父母在親近嬰兒時騰出雙手,除荷里活名人追捧,英美不少家長亦購買使用。但英國《泰晤士報》指,如果不當使用,嬰兒在兩分鐘內就可能窒息。
美國去年三度發生懷疑揹帶導致嬰兒死亡事故,而過去二十年間更發生了至少十四宗,其中十二名嬰兒不足四個月。

CPSC正展開調查,並指出揹帶隱藏兩種危險:首先是揹帶布料可能掩住嬰兒口鼻,導致他們窒息;其次是令嬰兒彎曲身體貼近父母身體,嬰兒因為頸項肌肉乏力,下巴被迫垂在自己胸前,令呼吸受阻。CPSC提醒家長小心使用揹帶,特別注意四個月以下嬰兒、雙胞胎、早產或體重過輕的嬰兒。

CPSC今次未有指名特定品牌或產品有問題,但美國《消費者報道》去年點名指Infantino生產的嬰兒揹帶SlingRider存在危險。據報道,美國俄勒岡州僅六日大的男嬰福勒,去年五月懷疑因為使用SlingRider,在母親懷裏窒息而死,其家人目前正控告Infantino。費城另一名七周大男嬰亦在使用該產品時窒息死亡。Infantino強調產品安全,正與CPSC合作消除各方關注

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

都係傳統揹帶好!

原帖由 MayMayHK 於 10-3-21 23:53 發表
單肩揹帶可令嬰窒息亡

近年備受妮歌潔曼和安祖蓮娜祖莉等星級父母追捧的單肩嬰兒揹帶(Baby Sling),隱藏致命危險,更可能跟至少十四宗嬰兒死亡事故有關。美國消費者產品安全委員會(CPSC)已就事故展開調查,並警告不當使用這種 ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

公爵府

伯爵府

好媽媽勳章

果時我都有買, 不過唔覺得好用, 因為好似好唔穩陣咁, 到bb大d, 我就即刻用番傳統揹帶了

男爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-22 10:15 發表
果時我都有買, 不過唔覺得好用, 因為好似好唔穩陣咁, 到bb大d, 我就即刻用番傳統揹帶了

果時都有買..仲要成4xx又係好似唔係咁穩妥都係無用

子爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 10-3-22 10:15 發表
我都有同感,4個月下的bb,個頭多數係裡面,我就覺得好似好'局'咁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我有時見到人揹,覺得BB好似好焗甘呀....mouth:
My Two Princess

伯爵府

我3個仔都有用依種揹帶(有環果隻),由初生用到2歲幾都ok..我就覺得好用過傳統揹帶,因為用親傳統果隻,揹完個仔之後2邊肩膀都會好痛,反而用babysing就無野喎~我覺得用乜都好,睇下你點用既姐..平時我見到d外國人好鍾意將個bb成個袋係個babysing入面(成個頭都係裡面),睇到都覺得佢地咁做好危險,就算唔焗親個bb都怕d人睇唔到,撞到個bb喇...
大b駿逸細b駿晞

子爵府

原帖由 藍藍 於 10-3-22 10:32 發表
我3個仔都有用依種揹帶(有環果隻),由初生用到2歲幾都ok..我就覺得好用過傳統揹帶,因為用親傳統果隻,揹完個仔之後2邊肩膀都會好痛,反而用babysing就無野喎~我覺得用乜都好,睇下你點用既姐..平時我見到d外國人好鍾意將 ...
傳統揹帶係真係shoulder位好痛,但我就可以直接睇清楚bb個樣,知佢訓左/發生咩事,sling就無咁清楚嘛[4個月下bb],佢成日捲作一團咁.

珍珠宮

原帖由 NBMOM 於 10-3-22 10:35 AM 發表
傳統揹帶係真係shoulder位好痛,但我就可以直接睇清楚bb個樣,知佢訓左/發生咩事,sling就無咁清楚嘛[4個月下bb],佢成日捲作一團咁.

我都係咁話。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

原帖由 NBMOM 於 10-3-22 10:35 發表
唔係呀,我d仔由初生開始已經用babysing,我唔會將佢地既頭收入babysing道架..頭果幾個月大時就側抱多(個頭係放出黎訓係我隻手道)到3個月大之後我會開始直揹佢地...點都會睇到佢個頭~
大b駿逸細b駿晞

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢地用果隻布料勁厚, 有潛在危險唔出奇. 我用過 3 條唔同牌子唔同布料, 唔同設計, 而且真係要研究清楚學識點用至好用. nb 到而家 2 yr, 覺得非常好用, 反而 5 百幾蚊條 combi 就係度舖塵.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀, nb 時我都自己托返佢條頸. 不過用 sling 真係要學, 有信心至好用囉. 但用慣左, 真係勁勁勁好用, 我唔見左 2 次都要買返條新.

原帖由 藍藍 於 10-3-22 14:31 發表
唔係呀,我d仔由初生開始已經用babysing,我唔會將佢地既頭收入babysing道架..頭果幾個月大時就側抱多(個頭係放出黎訓係我隻手道)到3個月大之後我會開始直揹佢地...點都會睇到佢個頭~ ...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

而家d人真係好冇責任,

之前隻鞋卷左入電梯邊又賴對鞋有問題,
(對腳唔企近條邊,著咩鞋都沒意外架啦!)

而家又賴揹帶,
(如阿媽粗心,唔警覺佢會焗住BB,就咩揹帶都出事!!)

發生意外就責怪d"死物"設計得有問題,
除非product係電器,有電子配件etc
(如豐田車就真係有問題)
但這類死物點設計都好,
用家唔正確使用就真係冇辦法,
又唔諗下係自己不正確使用引起,
咁又賴得.....又點可以好好身教下一代,

咁咪好似上一代d老人家咁,
個仔撞埋枱角,
就去打張枱,
話張枱唔啱,阿仔就冇責任....

冇哂個人責任感,
個社會就更可悲.....
(個人意見,不喜勿插)

侯爵府

好媽媽勳章

我大細b 初生時帶佢地出街, 講真我多數都抱ka
原帖由 MayMayHK 於 10-3-21 23:53 發表
單肩揹帶可令嬰窒息亡

近年備受妮歌潔曼和安祖蓮娜祖莉等星級父母追捧的單肩嬰兒揹帶(Baby Sling),隱藏致命危險,更可能跟至少十四宗嬰兒死亡事故有關。美國消費者產品安全委員會(CPSC)已就事故展開調查,並警告不當使用這種 ...

伯爵府

原帖由 w_y 於 10-3-22 14:48 發表
係呀, nb 時我都自己托返佢條頸. 不過用 sling 真係要學, 有信心至好用囉. 但用慣左, 真係勁勁勁好用, 我唔見左 2 次都要買返條新.
有次同d仔佢地搭的士整唔左條,我都係買返babysing..因為用慣左同覺得佢地超好用/方便(我係人奶媽,成日都係街道餵奶)
大b駿逸細b駿晞

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

侯爵府

好媽媽勳章

我都係用開sling, 無問題播, 只要掌握到個skill 就會好好用.

我女現在7日大, 前幾日都係我一個人同佢去健康院, 無條sling真係唔掂~

其實自己咩住個細bb, 幾時都要留意佢嫁啦! 有猛太陽or大風時, 我都會用條sling尾遮一遮bb, 平時就一路行都會一路望下bb有無異樣, 有無氣透.

小心d用, sling 係好好用~

原帖由 藍藍 於 10-3-22 18:55 發表
有次同d仔佢地搭的士整唔左條,我都係買返babysing..因為用慣左同覺得佢地超好用/方便(我係人奶媽,成日都係街道餵奶)

大宅

好媽媽勳章

我都有買過一條黎用
不過用左一次 覺得唔係咁好用就比我老公掉左了
佢話見我用個時好似好危險

大宅

Agree,好多兒童有關的意外都係人為,好地地一件產品,說明書寫清楚晒要注意的地方,偏偏仲係有人用到出意外。

點解當局唔告誡下果D父母?如果使用者連最基本的安全守則都唔遵守,咁佢屋企所有產品都有潛在危險啦.

原帖由 LilianLegend 於 10-3-22 15:43 發表

而家d人真係好冇責任,

之前隻鞋卷左入電梯邊又賴對鞋有問題,
(對腳唔企近條邊,著咩鞋都沒意外架啦!)

而家又賴揹帶,
(如阿媽粗心,唔警覺佢會焗住BB,就咩揹帶都出事!!)

發生意外就責怪d"死物"設計得有問題,
除非pro ...

首頁

尾頁

跳至