自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我有lazy eyes,即一隻眼3xx度遠視,另一隻眼完全視力正常,我係近年先知自己對眼係咁,一路無配眼鏡,因為睇野基本上無問題。

不過,我有遠視隻眼,成日易倦,有無朋友有經驗,如果戴眼鏡會唔會有幫助,有無哩個需要呢? 我自己好猶豫,係因為我根本用左好果隻眼睇野,即使配左眼鏡,都係用隻好眼睇,咁,戴唔戴有咩分別呢?

禁止訪問

伯爵府

原帖由 dragonball0301 於 10-3-23 13:06 發表
我情況同你類似, 我一隻眼近視若200度, 一隻眼遠視若50度, 最後我視光師幫我配一邊平鏡(遠視眼)一邊近視100-150度 (exactyly唔記得)...視光師解釋因為唔想我兩邊度數差太遠, 所以用呢個方法拉近兩邊度數跼離. 建議你 ...

dragonball0301

唔該晒妳先! 不過,妳知唔知妳係用晒一邊眼睇野呀?定雖然係"怨央"眼,不過係兩隻眼都有用呢? 我係用晒無事果隻眼睇野,所以我怕配眼鏡都唔知有無用咁!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lazy eyes 唔係弱視,兩樣野黎架。

我都係,近視,不過我係讀書時已知。
最初係一邊150,另一邊無野,跟住配左眼鏡,但懶戴;
後尾一邊200,另一邊50,跟住就死死地氣戴勒。

而家係兩隻都深左,但相距只有75度。

懶惰眼,係會令你用晒無事隻眼去focus,所以如另一隻眼唔深或無度數,你不易察覺。所以如發覺左,一定要戴眼鏡去矯視,令情況唔好再惡化,兼當一隻眼可能加深時,另一隻眼都可拉番近距離。

懶惰眼形成,係訓係度睇書,睇電視,僕晌度做功課有關。呢d野,我細時係經常性咁做。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, LAZY EYE同弱視係2樣野

LAZY EYE係因為2隻眼視力差得多, 所以習慣左用叻果隻黎睇, 久而久之, 差果隻缺乏"練習"機會, 越黎越LAZY(視力差), 所以叫LAZY EYE

弱視係因為眼睛視力差, 個腦長期接收唔到清楚既IMAGE, 日子耐左, 就算再用眼鏡幫助, 個腦都已經再睇唔清, 視光師話嚴格黎講係個腦既問題, 唔係對眼既問題

我以前都唔知呢D, 係前幾個月仔仔驗眼, 一驗原來一隻無散光, 小小近視, 另一隻就200幾散光, 近200近視, 視光師話無LAZY EYE問題, 不過如果繼續唔理, 個腦繼續"睇"唔清, 就好易變弱視, 佢話7歲以前特別易變, 7歲之後想救都救唔返, 叫我即刻配眼鏡, 幾唔想戴都要戴到7歲

我唔知大左至發現弱視係咪真係無野可以做, 你快D BOOK個視光師睇下有無方法?

原帖由 foggyao 於 10-3-23 02:13 PM 發表
lazy eyes 唔係弱視,兩樣野黎架。

我都係,近視,不過我係讀書時已知。
最初係一邊150,另一邊無野,跟住配左眼鏡,但懶戴;
後尾一邊200,另一邊50,跟住就死死地氣戴勒。

而家係兩隻都深左,但相距只有75度。

懶惰眼,係會令你用晒無 ...

首頁

尾頁

跳至