自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔該有參加過的媽咪俾d意見! 各項質素如何? 過程辛苦嗎? 尤其羽毛球及游泳訓練如何? 請大家講下值唔值得玩及對升中有幫助嗎?

另外難唔難入呢?

thanks.
:-o

男爵府

原帖由 FungBBMaMa 於 10-3-24 12:20 發表
唔該有參加過的媽咪俾d意見! 各項質素如何? 過程辛苦嗎? 尤其羽毛球及游泳訓練如何? 請大家講下值唔值得玩及對升中有幫助嗎?

另外難唔難入呢?

thanks. ...

亞仔參加過羽毛球,我覺得幾好,教練係退役港隊,
學費又唔貴,有時難入,有時易入,多人考就難入.

我覺得升中有一定既幫助.

大宅

樂樂,

其實我阿囝剛成功考入左青苗羽毛球, 但又收到青苗游泳考水試的信, 阿囝自己就 like 羽毛球多d, 而我就覺得游水個人化多少少, 練習時不須人輔助可以自己攪掂, 游水教練估計pass機會都幾高, 所以想請教在兩樣中應從可取捨呢?

thanks.

其他有經驗的媽咪亦請賜教.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 FungBBMaMa 於 10-3-25 18:05 發表
樂樂,

其實我阿囝剛成功考入左青苗羽毛球, 但又收到青苗游泳考水試的信, 阿囝自己就 like 羽毛球多d, 而我就覺得游水個人化多少少, 練習時不須人輔助可以自己攪掂, 游水教練估計pass機會都幾高, 所以想請教在兩 ...

我知好多人等緊候補位

大宅

may22,

何出此言, 莫非你有認識的人是收到"候補位信".
有幾多人入圍受訓我唔係好清楚, 你好熟行情嗎?
青苗游泳你又知幾多呢? 青苗羽毛球第二階段難唔難呢?

好多野問請不要見怪吧!

原帖由 may22 於 10-3-25 18:46 發表

我知好多人等緊候補位

男爵府

原帖由 FungBBMaMa 於 10-3-25 21:28 發表
may22,

何出此言, 莫非你有認識的人是收到"候補位信".
有幾多人入圍受訓我唔係好清楚, 你好熟行情嗎?
青苗游泳你又知幾多呢? 青苗羽毛球第二階段難唔難呢?

好多野問請不要見怪吧!

...

亞仔以前都有操水,我都經常去游泳池睇,我覺得泳會同青苗游泳分別不太大,操開泳會既都唔想入青苗tim,

你入得青苗羽毛球,佢話就話要考試先入到第二階段,通常都會全部入架,
我記得羽毛球好似係20 或24個入圍受訓,

我大仔以前考青苗羽毛球考唔到,後來考青年軍又考到喎,真係好睇個考官個人仲意架.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我主觀地對呢個計畫好失望:

報名青苗;我最初概念就好似學鋼琴咁,啲教琴老師寧願教一個未學過,白紙一張嘅學生;都好過教一個學唔啱手勢嘅插班生.以為只是收新學羽毛球嘅小朋友.所以就幫從未訓練過而自小對羽毛球十分喜愛嘅女報咗名,幫佢操吓跳遠同比佢自己玩吓控球.點知去到甄選考場先知大獲......
原來個個考生都係已經喺出面學緊,甚至有啲仲係校隊選手,個個似比賽多過考入門班.我心裹已經發涼,亞女都心中有數知道一定入唔到.唯有安慰佢係嚟攞經驗.....
我唔敢講資源錯配,但係;既然有能力喺出面私人學緊,點解唔用本身水平喺公開嘅體育比賽打出成績而返去入門班?

個人主觀感受,不喜莫插 .不過,我都想睇吓其他媽咪唔同觀點以平常心比意見.

大宅

原帖由 FungBBMaMa 於 10-3-25 18:05 發表
樂樂,

其實我阿囝剛成功考入左青苗羽毛球, 但又收到青苗游泳考水試的信, 阿囝自己就 like 羽毛球多d, 而我就覺得游水個人化多少少, 練習時不須人輔助可以自己攪掂, 游水教練估計pass機會都幾高, 所以想請教在兩 ...

游水 : 放鬆肌肉
打羽毛球 : 爆發肌肉

所以兩者不能相輔相成....

大宅

原帖由 蝦碌媽咪 於 10-3-26 13:15 發表

報名青苗;我最初概念就好似學鋼琴咁,啲教琴老師寧願教一個未學過,白紙一張嘅學生;都好過教一個學唔啱手勢嘅插班生.以為只是收新學羽毛球嘅小朋友.所以就幫從未訓練過而自小對羽毛 ...

青苗羽毛球培訓計劃為增加對羽毛球運動有一定基礎,年齡介乎8至13歲青少年的培養及發掘有潛質的學員接受進一步培訓。當中有部份學員會被挑選進入分區青年軍受訓,是項計劃於每年的11月中旬開始接受報名。一、二月中旬進行甄選,四月開始上課,課程為期一年。
青苗一星期兩次, 就算技術幾好, 都需要練波, 佢都有

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

都係多個地方比大家去學野啫
無論政府定私人,都係同一批教練,睇下你好無彩。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 蝦碌媽咪 於 10-3-26 13:15 發表

報名青苗;我最初概念就好似學鋼琴咁,啲教琴老師寧願教一個未學過,白紙一張嘅學生;都好過教一個學唔啱手勢嘅插班生.以為只是收新學羽毛球嘅小朋友.所以就幫從未訓練過而自小對羽毛 ...
不喜勿插…
我小朋友都有玩青苗(非羽毛球&游泳),我想講青苗的目標係比賽,並從中選一批有潛質的學員繼續上,而非教入門新生,報名表都有寫:要對該項運動有一定認識,如你女女係未學過,可以參加佢地暑假開辦的練習班,由0開始。我小朋友第一年都試過因參選人數不足而符6入選,去到訓練先知味道mouth: ,但除球技增強外,真係學到好多野,好似TEAM-WORK、默契、紀律性、鼓勵支持隊友…可惜我小朋友今年2ND階段技術未夠被OUT

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

從你們的解識增加咗我對青苗了解.我對之前自己的意見,及對青苗之誤會,在此致歉 .暑假我都打算會比佢學.不過唔知難唔難入?

原帖由 agneskong 於 10-3-26 14:00 發表
不喜勿插…
我小朋友都有玩青苗(非羽毛球&游泳),我想講青苗的目標係比賽,並從中選一批有潛質的學員繼續上,而非教入門新生,報名表都有寫:要對該項運動有一定認識,如你女女係未學過,可以參加佢地暑假開辦的練習班,由0開始。我 ...

大宅

蝦碌媽咪,

其實你好無想過幫你囡先報考 羽毛球1-3星章的考試呢? 我阿囝都經過星章.銅章訓練班 (已取銅章)及學校羽毛球校隊成員的過程, 才敢報考青苗羽毛球及成功的, 並不是僥倖的, 但細仔A組考的項目是較B組少的. 正如agneskong & CM26 所說 青苗訓練計劃的意義, 我當初都有誤解, 但後來經細閱單張後便明白了. 你還可以上羽總個網睇睇或打電話俾佢地都會詳細解釋的.

大家亙相交流意見的感覺真好!

唔該晒發表過及回應過的MAMIE.

首頁

尾頁

跳至