夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

點樣可以令自己唔好咁執著......
因為我本身以前同媽媽住媽媽好整齊又乾淨~
所以我同老公一齊住之後都好想keep住呢個好習慣~但係老公之前屋企6299都係咁亂同埋o的家務做o左好似無做咁.....所以攪到我老公都係咁.....
叫佢做又勞氣~就算佢做出o黎又唔見得好.....
有陣時真係好忟.....係咪因為大部份男人都係咁我就要算數.....

子爵府

好媽媽勳章

佢唔做家務...咪你做囉...每個人生活方式唔同...你唔可以要求人人都似你...既然兩個人一齊生活...就要互相尊重...互補不足...

[url=http://lilypie.com][img]

等待驗證會員

男人做家務係「拿西」D...
佢肯做 都算好好架喇~
如果唔滿意, 唯有自己做返, 反正佢做了, 你都要執手尾...又勞氣。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 claudialuk 於 10-3-24 13:21 發表
男人做家務係「拿西」D...
佢肯做 都算好好架喇~
如果唔滿意, 唯有自己做返, 反正佢做了, 你都要執手尾...又勞氣。

我都係咁話.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

難得佢肯做, 算係咁架啦

大宅

好媽媽勳章

每個人做家務的標準不同,亦無一定的尺度,如果面對一些無絕對答案的事情,睇開D喇.

大宅

既然覺得c6求其,咪自己做lormouth:
我c6肯做,不過我自己要求高,所以好多時都係自己做返,除非忙到踢晒腳先會叫佢做,不過就唔會嫌佢做得唔好,因為佢肯幫手實情已經好好

別墅

因為有陣時唔係真係講緊做家務~
而係佢生活上o既壞習慣~好似去廁所呀~煮o野食呀~佢都好求其.....咁清潔地方都算係家務之一~但係佢自己整烏糟咁即刻抹一抹都好簡單o丫.....但係佢就一o的手尾都無.....就算我叫佢執番o的手尾佢抹完都仲係有"積"......真係好勞氣.....

男爵府

大廚勳章

我老公都唔係點做家務, 就算做都好求其, 但肯做已經好好, 佢做仔時, 乜都唔會做, 所以都唔要求得咁多
我做女時都成日要keep住間房要乾淨整齊,所以咩家務都難唔到我
佢唔整齊,我都無辦法, 係佢要搵野時搵唔到
只要佢唔好攪我喲野, 唔好整唔見我喲野就得
再加上, 佢份工辛苦過我, 我都唔想佢返到屋企都仲要做家務咁辛苦
有時,我都畀自己偷吓懶, 少少亂唔會執住 ,屋企成日keep住乾乾淨淨係好, 但適度咁放鬆吓自己, 都未嘗唔係一件好事

伯爵府

原帖由 PrilPril 於 10-3-24 17:48 發表
因為有陣時唔係真係講緊做家務~
而係佢生活上o既壞習慣~好似去廁所呀~煮o野食呀~佢都好求其.....咁清潔地方都算係家務之一~但係佢自己整烏糟咁即刻抹一抹都好簡單o丫.....但係佢就一o的手尾都無.....就算我叫佢執番o ...

話你知係死症嚟架.經驗之談.我老公都係咁,由於佢係男人加上男家嗰邊又係咁亂..........我好坦白咁同老公講,我好唔開心,我唔想為呢d嘢嘈咬,但間屋咁亂你住得舒服咩?唔覺得失禮人咩?之後佢都改咗好多啦!我都收貨囉.直至上次去加拿大探我姑奶,住係嗰個已經係堆田區嘅家之事,佢返香港即刻整齊咗好多.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係呀, 我同你情況一樣, 自己本身好鐘意淨整, 有手尾, 啲嘢好歸一, 我老公同99佢哋成家都唔會執屋, 亂到死, 我見到都唔開胃, 好彩唔係同佢哋一齊住, 服待一個都死....就算講完, 佢都係咁, 佢肯做, 都係要我執手尾, 算, 曬氣! 我做咗佢無咁嬲!

唔係我執唔執著問題, 原則上我唔在住喺咁亂的環境之下, 頂唔順!mouth: mouth: mouth:

別墅

真係唔明點解老公由細到大o係個咁dirty咁亂o既環境成長.....難得呢家有一個新o既環境重新開始去建立點解唔唔keep好佢呢.....有陣時我真係會走漏眼執唔晒佢o的手尾o架ma.....朋友上o黎見到廚房廁所有積一陣以為係我用完唔抹就樣衰喇......mouth:
唔通真係想個囡出世生活o係好似99o個邊垃圾房咁o既屋企咩......

禁止發言

別墅

有陣時佢小便完彈烏糟廁板邊/底都唔即刻抹.....
耐唔抹可能會有少少"壓"味o架o麻.....
我只可以講佢份人真係好烏糟囉!!!!!應該唔會抹一抹都力不從心~~

原帖由 littlepiggydad 於 10-3-25 10:48 發表
算啦,要求不要太高。有時不是偷懶而是力不從心。

侯爵府

好媽媽勳章

其實聽樓主你咁講,屋企都係得兩個人姐,多野做極有限,不如唔好曬氣,每日花小小時間自己做掂就算,分一些不用整潔的事叫你C6幫手,例換燈泡,到超市購物...........咁就不用勞氣啦

大宅

原帖由 PrilPril 於 10-3-25 11:32 發表
有陣時佢小便完彈烏糟廁板邊/底都唔即刻抹.....
耐唔抹可能會有少少"壓"味o架o麻.....
我只可以講佢份人真係好烏糟囉!!!!!應該唔會抹一抹都力不從心~~

...

我家都有2條佬,一個係c6,一個係寶貝仔,佢地去完廁所放水後一定會彈到少少尿係附近,我就唯有每日都大清洗,我都習慣了

別墅

其實呢家都無之前咁執著o架喇~不過始終結婚一齊住唔係好耐o既事~所以有陣時仲有少少難頂囉~
上o黎純粹講出o黎呻o下o者~而且聽o下大家俾o既意見個人都會舒服o的~

原帖由 jodylulu 於 10-3-25 14:39 發表
其實聽樓主你咁講,屋企都係得兩個人姐,多野做極有限,不如唔好曬氣,每日花小小時間自己做掂就算,分一些不用整潔的事叫你C6幫手,例換燈泡,到超市購物...........咁就不用勞氣啦 ...

複式洋房

我同你個情況都好似...初初一齊住都好唔慣, 成日因為呢件事鬧交, 同埋我老公又唔鐘意請鐘點, 佢話人地搞亂佢D野, 好鬼煩!

住耐左, 自己都有D慣, 同佢鬥唔執, 點知有日佢同我講, "咁你都頂得順既?"哈哈,羸左!!不過都係得一兩次咋,有時真係頂唔順,咪自己做囉。。。都費事同佢嘈。。。

而家有左五個月,佢都無咩做多到家務,唯有自己睇開D,諗住到時我生完放假時可以做返多D啦,始終有BB係度呀嘛!!
My baby girl is born on 24 July 2010.

男爵府

我老公從不做家務..以前會叫下佢做又話下佢平時唔幫手...慢慢都習慣了佢唔做家務..做再因為li樣野嬲

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因男人好多時比媽媽習慣唔洗佢地做,佢地做得唔好就一定LA
所以我會唔出聲,私下自己做番好
唔好出聲話佢做得唔好WO,唔係就佢以後都會話:你話我做得唔好我咪唔好LOR
呢D說話LA.

首頁

尾頁

跳至