自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

樓上位 Mr. L 日日夜夜起勢不停企0係露台食煙, 由早上8:00 am 開始到晚上 2:00 am! 由於佢唔使番工, 可以一小時食4-5支煙... d 煙味吹哂入屋...我家有newborn... 所以打去管理處投訴希望佢地跟進吓, 當然係佢有佢食啦... 但真係好難頂! 又唔可以成日唔開windows, d baby clothes 又唔可以dry at the balcony!! 真係好想快d搬... so upsetting!

水晶宮

o…咁真係好難搞…
人地係自己屋企食,好難叫人地唔食…
對你地又慘… 除左搬 真係唔知可以點,
除非果個人 好好,肯聽你講 食少d…
不過好似你咁講 佢食咁多煙 個可能性都幾低…

男爵府

好媽媽勳章

人地係自己屋企食又好難投訴
您不如小心 d 煙蒂拋落您到啊
分分鐘那個人未整熄就拋落
屋都燒埋

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好明白你感受,真係好臭,樓下D人都係咁,有時仲唔只係煙味,D味好古怪,似燒柴咁。成屋都係,無奈!

大宅

系我就日日去買榴槤,燒金銀衣紙養鬼仔嚇走佢

大宅

好媽媽勳章

你喺個露台度裝部風煽,吹返啲煙上去啦!

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 1# BWBW 的文章

我都有同一個問題,不過佢係住樓下,朝朝早一起身就煲煙,嘢都未食,真係想嘔

佢住你樓上?但係D煙唔係應該向上飄嘅咩?

我都覺得好惨,無la la要被逼食二手煙

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sklui 於 10-3-25 21:59 發表
我都有同一個問題,不過佢係住樓下,朝朝早一起身就煲煙,嘢都未食,真係想嘔

佢住你樓上?但係D煙唔係應該向上飄嘅咩?

我都覺得好惨,無la la要被逼食二手煙 ...

係啦, d 煙味應該向上升架喎, 因為我樓下個果人又係日又食, 夜又食, 我唯有關窗, 一係就開恆風扇吹住個窗口!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

畀面勳章

我以前樓下又係成日食煙,樓主都算好彩,如果係正樓下,真係食到正既....

洋房

唔係呀, 佢住我樓上(樓上0個層)但照吹入屋... 真係唔知點算 :(我管理處都算係咁, 出咗 notice 叫佢為他人著想唔好影響到人, 佢梗唔理啦。最煩係我驚個仔吸咗 or the smoke stick on his clothes, 咁就唔止二手煙, 三手煙都有!
我真係覺得好黑人憎. 我想0係屋企不停播0個個廣告: "你肯戒煙, 我地一定會撐你... 戒煙 戒煙 戒煙"

有時忍唔住真想掛個 banner 叫佢停止!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你可唔可以自己上去同佢傾下?如果我係你,我會自己上去好聲好氣問下佢可唔可以唔好响露台食煙,因為你屋企有BB同個D煙味/灰吹哂入去你屋.

水晶宮

原帖由 小虎88 於 10-3-25 21:54 發表
我好明白你感受,真係好臭,樓下D人都係咁,有時仲唔只係煙味,D味好古怪,似燒柴咁。成屋都係,無奈!

似係雪加味喎!嗰D味仲難頂,以前我响尖沙咀番工時,時不時會遇到D鬼佬遊客食住Cigar黎行街...好似燒燶野味,成條街都聞到,好金架!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 22:58 發表

似係雪加味喎!嗰D味仲難頂,以前我响尖沙咀番工時,時不時會遇到D鬼佬遊客食住Cigar黎行街...好似燒燶野味,成條街都聞到,好金架!!!

唔係雪卡味,我知道雪卡味係點,樓下食嗰D好古怪,燒柴味仲有D刺鼻,有時諗都唔知係咪食毒品。D味古怪成咁。 我同朋友講,佢地建議我報警添,不過,我又唔知邊個單位,爭係知樓下飄上黎,都唔知點算?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大麻?
原帖由 小虎88 於 10-3-25 23:10 發表

唔係雪卡味,我知道雪卡味係點,樓下食嗰D好古怪,燒柴味仲有D刺鼻,有時諗都唔知係咪食毒品。D味古怪成咁。 我同朋友講,佢地建議我報警添,不過,我又唔知邊個單位,爭係知樓下飄上黎,都唔知點算? ...

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 8# mclam 的文章

有時都覺得自己似儍婆,一聞到D煙味,就嗱嗱臨跚窗跚廁所度門,嗰條友好鍾意係套廁到煲煙,D煙係佢個廁所嘅抽氣扇抽入嚟整到我間房同廁所都臭哂

大宅

buy a super air purifier la

洋房

我都係嗱嗱臨''barn"窗"barn"門, 表示不滿!我有時都聞到古怪味, 我都懷疑係marijuana...

同佢講我驚佢发din... ai...

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我樓上都有人食煙啊! 因為成日見到窗框處有煙灰, 有次仲燒穿件衫, 管業處至多登張通告叫人唔好亂丟煙頭, 都係無muc用, 好"橙"啊!

水晶宮

環保接龍勳章

我鄰居好鐘意喺厨房開住抽油煙機食煙,所以我厨房成日有煙味,討厭!

首頁

尾頁

跳至