母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無mami係無戒口架?熱氣野,涼野照食架?bb食左人奶又點呀?

大宅

好媽媽勳章

我諗自己都算無介口, 除左藥物唔亂食之外, 海鮮, 魚生, 辛辣野, 熱氣野涼野乜都食...

生完頭半年d 奶都好穩定, 仲試過食乳鴿都無事

bb 無乜敏感, 係我頭幾次食海鮮(蜆)會出少少敏感粒, 之後再食都無再出了...

大宅

我只係戒收奶野, 同埋食少D朱古力, 其他乜都食. BB暫時無乜野.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我咩都食,完全無戒口,只係唔食收奶食物。奶量好ok...無問題!反而心情差就會影響奶量

My Two Princess

男爵府

好媽媽勳章

我係除左辣野冇食,因為本身唔食,其他咩都食,bb都ok~
麥當當坐月時都食過..
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

咁即係我都唔駛特登戒口啦~搞到我好多野都無食,好似偏食咁>.<

大宅

唔駛, 唔係第日阿b 佢乜都唔食....

大宅

我都係乜都食﹗只係唔食收奶的食物﹗咖哩、辣野、咖啡、奶茶...全部都食﹗包括麥記同KFC﹗
BB無乜野呀﹗一樣係皮光肉滑、精靈可愛﹗奶量又無少﹗係唔夠瞓影響大D﹗

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係咩都食呀

別墅

我都係咩都食... 包括麥當當, kfc 同奶茶....

不過就戒左咖啡同辣野 (但有時好間唔中都食少少辣), 其實2樣野我都勁鐘意.. 不過餵人奶唔敢食...

大宅

咁生冷野,凍飲果D呢?

大宅

我都係咩都食的.. m記坐月都食過... 有時仲會食到熱氣得滯生痱茲... 要飲返杯5花茶清下熱氣...

食得多熱氣其實明顯地bb會有眼屎... 所以樣樣都適可而止囉

又試過食左1隻奄仔蟹同埋十幾隻蝦之後bb出左少少紅色粒粒... 跟住再食蝦.. 我都唔敢食多.. 食5,6隻又無事

水晶宮

我都係乜都食, 係海鮮食完亞B有粒粒先冇乜食, 辣野餐餐食仲要幾辣tim, 我成日都話可能亞B 日日食緊辣奶!!!!!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

回覆 13# jenniecatcat 的文章

我有BB之前都食得好好好辣,有左之後都有食,不過逐漸少左,到宜家生左,我好似變左唔多鐘意食辣,以前無辣食唔落既~
不過我宜家好想飲凍野,食凍既野,但係就係唔知得唔得....我仲坐緊月添~

別墅

原帖由 pigpig 於 10-3-25 20:08 發表
我咩都食,完全無戒口,只係唔食收奶食物。奶量好ok...無問題!反而心情差就會影響奶量

me too, 同M come會小啲奶

大宅

原帖由 544007 於 10-3-26 13:43 發表
我有BB之前都食得好好好辣,有左之後都有食,不過逐漸少左,到宜家生左,我好似變左唔多鐘意食辣,以前無辣食唔落既~
不過我宜家好想飲凍野,食凍既野,但係就係唔知得唔得....我仲坐緊月添~ ...

凍野.. 涼野.. 你仲坐緊月就建議你唔好飲.. 對你自己身體唔好.. 同埋坐緊月就真係食清少少好... 我咩都食係BB都差不多1個半月大先開始...

忍到坐完月先啦.... 凍野你都唔好一下子飲咁多.. 你試飲少少.. BB無事先好再飲... 我媽成日都叫我唔好飲凍野同埋汽水.. 話BB會肚痛... 不過我試左幾啖可樂... BB無事(無喊多左或者成日放屁, 肚仔有風).. 咁我先敢飲多D

大宅

我都係咩都食架喎....

男爵府

好媽媽勳章

陪月話.. 如果要餵人奶就要keep住食有營養野, 最好就係食到好似坐月咁否則, 不如飲奶粉.

男爵府

好媽媽勳章

我自己就盡量食得健康D, 因為我覺得始終自己食乜BB都食乜. 所以我盡量少飲茶&咖啡, 同埋避免食D味精野

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 小兔咕 於 10-3-27 18:05 發表
陪月話.. 如果要餵人奶就要keep住食有營養野, 最好就係食到好似坐月咁否則, 不如飲奶粉.

完全唔同意,我大女餵左4年半人奶,唔通我4年半入面,就要食到好似坐月一樣嗎?而且,外國人根本無坐月呢回事,唔通佢地個個外國BB就要飲奶粉嗎?
其實,只要均衡飲食,就無問題,我諗,呢度唔會有媽咪餐餐都食麥當當掛 所以,9時9食下,根本無需介懷!
My Two Princess

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊