意見反饋
義工

單親天地 今日: 17|主題: 17183

跳至
我們的事情未解決

洋房

國民生產總值:49

我們分開已有兩年, 但係就未辦手續, 今日佢SMS提出解決我們之間的事情(我估佢都係想同我商討離婚), 我當初發現有第三者時,佢死口唔認, 當時我半信半疑, 大家免強在一起幾個月, 期間我偷睇佢啲SMS幾次, 睇到眼火爆, 同佢嘈了起來, 最後佢都係走左, 之後我同仔去婆婆度住.
都已經兩年, 我學習去原諒同接受, 情緒時起時秩, 原來極不容易, 我知我要接受現實, 但今日返工忍得好辛苦, 好矛盾, 根本唔知自己想點. 我同佢傾時我要留意啲咩? 仔仔的撫養權就一定唔會比佢.

王國熱話
單親一帶2,想申請綜援,想問同路人
病了,更加孤獨
有無媽咪想帶小朋友旅行
60後 70後 單親父母

珊瑚宮

國民生產總值:118395

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

等係要傾贍養費同撫養權啦,依家同呢D人唔講心架喇,最重要係講錢!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

國民生產總值:1792

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 19:58 發表
等係要傾贍養費同撫養權啦,依家同呢D人唔講心架喇,最重要係講錢!

冇錯 . 唔係就自己笨, 加油,呢到好多人支持你.

洋房

我知呢個時候同佢唔可以講心, 但係唔知點有時我會覺得佢好可憐, 因為佢向我申話日日冇淡好食, 做野又唔係弄傷手就弄傷腳, 唉, 佢係咪博同情? 我總是有點不捨得十多年的感情.

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 19:58 發表

洋房

多謝你 maranda_yeung , 我唔會放棄架, 最難捱的日子都過了, 我相信只要有仔仔在我身邊, 我就會過得開心 (溫書做功課另計)

原帖由 maranda_yeung 於 10-3-25 20:04 發表

冇錯 . 唔係就自己笨, 加油,呢到好多人支持你.

珊瑚宮

男人可以自私,女人都可以,雖然女人唔會好似男人咁無情,但你都恨心D,佢可以恨心掉低你2母仔,你又何需為佢而粗心呢?現在只可以照顧好仔仔,為嘅唔應該再係呢個男人,而係仔仔同你自己將來生活作打算!
原帖由 花花vava 於 10-3-25 22:13 發表
我知呢個時候同佢唔可以講心, 但係唔知點有時我會覺得佢好可憐, 因為佢向我申話日日冇淡好食, 做野又唔係弄傷手就弄傷腳, 唉, 佢係咪博同情? 我總是有點不捨得十多年的感情.

...

大宅

國民生產總值:3294

原帖由 花花vava 於 10-3-25 19:34 發表
我們分開已有兩年, 但係就未辦手續, 今日佢SMS提出解決我們之間的事情(我估佢都係想同我商討離婚), 我當初發現有第三者時,佢死口唔認, 當時我半信半疑, 大家免強在一起幾個月, 期間我偷睇佢啲SMS幾次, 睇到眼火爆, ...

1. 你的贍養費
2. 孩子的教育費及生活費

3. 資產分配

p.s. 此時此刻唔同佢講錢, 唔通同佢講心咩 ?

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

瑪瑙宮

國民生產總值:141689

環保接龍勳章

你咪受佢坤呀,唔係第日可憐嗰個就係你架咋

...

大宅

原帖由 wayso 於 10-3-25 22:44 發表

你都好理智及清醒bor

珊瑚宮

原帖由 wayso 於 10-3-25 22:44 發表

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我地都過左咁耐啦,仲唔清醒咩...更何況係呢度見得唔少啦,都要提點吓嘅
你識我咁耐都知我長話短說架啦
原帖由 pooth 於 10-3-25 22:45 發表

你都好理智及清醒bor

瑪瑙宮

環保接龍勳章

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 22:48 發表

別墅

國民生產總值:671

人變左心會好狠,他已不是妳以前的丈夫,保護自己和仔仔吧!

男爵府

國民生產總值:6601

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

男人好多時都扮可憐,等你地唔同佢羅贍養費~如果無淡好食,點解會可以同第2個行街睇戲食飯??
要保護自己同個仔..記得申請贍養費~~到時唔羅一回事

子爵府

國民生產總值:14230

畀面勳章

原帖由 jc4358 於 10-3-25 23:14 發表
人變左心會好狠,他已不是妳以前的丈夫,保護自己和仔仔吧!

絕對同意, 人變咗真係會好狠心和自私, 我同前夫都有18年的感情, 剛開始時我亦好似你一樣不捨得和傷心, 但之後他的表現, 令我明白變了就是變了, 不要再對他留戀, 現在我只會為個仔和自己將來的生活作打算, 我希望你都一樣, 好好想清楚, 為自己和仔仔打算一下, 大家一齊加油.

大宅

原帖由 Chunma8083 於 10-3-25 23:36 發表

絕對同意, 人變咗真係會好狠心和自私, 我同前夫都有18年的感情, 剛開始時我亦好似你一樣不捨得和傷心, 但之後他的表現, 令我明白變了就是變了, 不要再對他留戀, 現在我只會為個仔和自己將來的生活作打算, 我希望你 ...

變了心的人已不再是你的,
俾你留度在身邊又如何?
緣盡了, 嘛放手 !
縱然是痛也要做 ~

我都唔知到我傾離婚時, 我有冇勇氣去面對 ?

珊瑚宮

阿POOTH,唔洗擔心,有我地支持你,唔洗驚架!!
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:41 發表

變了心的人已不再是你的,
俾你留度在身邊又如何?
緣盡了, 嘛放手 !
縱然是痛也要做 ~

我都唔知到我傾離婚時, 我有冇勇氣去面對 ?

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 10-3-25 23:44 發表
阿POOTH,唔洗擔心,有我地支持你,唔洗驚架!!

係呀 ! 呢度好多人陪我過了最痛苦的時刻,
小女子不勝感激 ~

珊瑚宮

大家都係互相扶持啫,每個都都有軟弱時候,而呢個時候,最緊要係有人支持,我都係得到無數人支持,無數人扶持先捱得過!!
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:46 發表

小女子不勝感激 ~

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係啦,我地都好似識左大半年,又好似睇住你大咁
原帖由 pooth 於 10-3-25 23:46 發表

小女子不勝感激 ~

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.