跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友依家食幾多餐同幾多份量的食物呀 ?
如奶食幾多 ? 每餐白飯, 肉類, 菜.. 水果幾多?
我成日擔心BB的飲食是否均衡.
謝謝.

伯爵府

香港 BB 吾會缺乏營養, 只會太多

我隻bee 基本上一日五餐, weekday:
7am 200-240ml 奶, 有時食多幾啖飽就返學
9am 學校早餐, 吾知佢食幾多, 可能無食...
11:30am 學校午餐, 老師餵會食多d
3:30pm學校下午餐, 吾知佢食幾多, 可能無食...
4:30pm, 工人姐姐接放學, 會狂飲水, 食晒一件蛋糕仔
5:00pm, 返到屋企, 沖完涼食生果
6:30pm, 晚餐, 食晒一飯碗仔
9:15pm, 200ml 奶

複式洋房

我仔仔的飲食習慣如下:

07:00 起身飲 100ml 奶
09:00 早餐 - 飯 or 通粉 or 意粉 (連餸在內有一碗半大人飯碗)
12:15 午餐 - 同上
15:30 校內茶點時間, 有時食通粉, 燒賣, 餅乾… 日日唔同
(我仔仔好為食, 我估茶點份量唔會太多, 仔仔一定食得晒)
16:30 放學回家食水果, 大多數食一個蘋果, 間中食一隻香蕉, 或麵包/蛋糕
18:30 晚餐 - 同早午餐一樣, 飯 or 通粉 or 意粉 (連餸在內有一碗半大人飯碗)
20:30 100ml 奶

原本仔仔每餐奶飲220-250ml, 早前開始逐漸減少兩餐飲奶的份量, 一來唔想仔仔晚上起身尿尿, 希望佢可以一覺訓到天光, 二來, 希望佢開始跟大人時間食飯, 同埋早午晚三餐嘅份量食多啲.

男爵府

基本上我阿B同你個B的飲食時間差不多, 不過, 佢早晚餐奶就食多D(240ML), 但佢飯餐就真係食唔多, 連餸都係大半碗大人飯碗. 你小朋友係咪飲完夜晚餐奶就即刻瞓覺?

原帖由 kinsze_yung 於 10-3-26 13:26 發表
我仔仔的飲食習慣如下:

07:00 起身飲 100ml 奶
09:00 早餐 - 飯 or 通粉 or 意粉 (連餸在內有一碗半大人飯碗)
12:15 午餐 - 同上
15:30 校內茶點時間, 有時食通粉, 燒賣, 餅乾… 日日唔同
(我仔仔好為食, 我估 ...

珍珠宮

我個仔基本上都跟大人飲食時間。
早上︰一支奶(200ml),半碗麥皮及半個麵包。
返學茶點︰蛋糕/通粉/麵包......+水/果汁
放學食午飯︰菜+肉+粉(一碗至一碗半)
瞓晏覺前︰一支奶(200ml)
瞓醒︰水果半個至一個(香蕉/蘋果/奇異果.......)
晚餐︰菜+肉+飯(一碗)+湯
晚餐後一個鐘︰又是水果時間,食多一份水果
瞓前︰一支奶(200ml)
半夜(3-5點)︰都係一支奶(200ml)

子爵府

好媽媽勳章

早餐:
2片麥包 - 一片夾芝士, 一片塗果醬
+ 半杯豆漿/鮮奶 /果汁

午餐:
半碗飯/麵 + 半碗送(肉+菜)+ 半碗青菜
(全部都係用大人碗量)

下午茶:
生果一個(大人拳頭咁大)/一碗

晚餐:
半碗飯 + 半碗送 + 半碗青菜 + (間唔中一碗湯)

臨瞓:
9安奶
我想要9999呀...

複式洋房

原帖由 skmibb 於 10-3-26 16:18 發表
我個仔基本上都跟大人飲食時間。
早上︰一支奶(200ml),半碗麥皮及半個麵包。
返學茶點︰蛋糕/通粉/麵包......+水/果汁
放學食午飯︰菜+肉+粉(一碗至一碗半)
瞓晏覺前︰一支奶(200ml)
瞓醒︰水果半個至一個(香蕉/蘋果/奇異果.... ...

一日飲咁多次奶嘅......

珍珠宮

原帖由 tangirl 於 10-3-28 09:23 發表

一日飲咁多次奶嘅......

係呀!
佢係一個飲奶怪。

別墅

我個仔時間表
8:15a.m.起身一支奶(240ml), 跟住返學
11:00a.m.學校茶點︰蛋糕/通粉/麵包+水
12:00a.m. 午飯︰菜+肉+粉(一碗至一碗半)
4:00p.m.瞓醒︰水果一個, 有時肚餓+麵包/蛋糕/餅
6:30p.m. 晚餐︰菜+肉+飯(一碗)+湯
8:30p.m. 大人食飯時佢又要食少少 飯+餸
10:30p.m. 瞓前︰一支奶(240ml)

複式洋房

唔係, 我仔仔飲完奶半個鐘之後, 先比佢訓, 臨訓前會同佢去多一次廁所.

原帖由 MelodyLeung11 於 10-3-26 15:59 發表
基本上我阿B同你個B的飲食時間差不多, 不過, 佢早晚餐奶就食多D(240ML), 但佢飯餐就真係食唔多, 連餸都係大半碗大人飯碗. 你小朋友係咪飲完夜晚餐奶就即刻瞓覺?

...

男爵府

wah, 飮到咁多奶, 係o米好大隻b呀? :)

>oh, this should be to skmibb
原帖由 skmibb

男爵府

10.00am : wakes up- 240ml milk
11.00am : 1/2 fruit (e.g orange/pear/apple) + some biscuits as lite breakfast
12.15am : lunch - mix of rice/noodle + meat + vegi of 1 Adult bowl size

==== 1.30 - 4.30 PM Classes===
3.00pm : lite snack time (e.g. sandwich / cereal / biscuit ...)
5.00pm : tea time - half fruit (e.g orange/pear/apple) + some biscuits or bread + juice
7.30pm: dinner - mix of rice + meat + vegi of 1 Adult bowl size + 1/2bowl soup
10.00pm: milk 280ml

大宅

kayton食量都ok吖~

原帖由 HumptiDumpti 於 10-4-7 17:29 發表
10.00am : wakes up- 240ml milk
11.00am : 1/2 fruit (e.g orange/pear/apple) + some biscuits as lite breakfast
12.15am : lunch - mix of rice/noodle + meat + vegi of 1 Adult bowl size

==== 1.30 - 4.30 P ...

男爵府

he seems getting back to more normal now.
but before, since he got sick after our trip from OKINAWA in mid-MAR, he has not been eating for more than 10days.... that s y i was sooo worried

原帖由 新地 於 10-4-8 14:23 發表
kayton食量都ok吖~

珍珠宮

原帖由 HumptiDumpti 於 10-4-7 17:15 發表
wah, 飮到咁多奶, 係o米好大隻b呀? :)

>oh, this should be to skmibb

又唔係,雖然食咁多,但係就無時停。

首頁

尾頁

跳至