嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

好明顯係厭奶的問題, 千祈唔好逼佢飲,佢飲得幾多就由得佢,希望過幾日會無事。

原帖由 yin_gho_18 於 10-3-25 22:58 發表
希望各位幫下忙.....
bb以家3個半月,,,,最近呢1個星期開始由1日飲5次6.5安變到,,,1日5次飲4安以下就唔肯飲,,環境有少少音樂,mo開電視mo人so擾!!!!佢飲到咁上下就郁泥郁去,,又咬下夾下個奶咀,,,,幫佢掃jo風跟 ...

男爵府

短既一兩個禮拜, 長既成個月都有....

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

我個都係咁呀!!!

原帖由 yin_gho_18 於 10-3-25 22:58 發表
bb以家3個半月,,,,最近呢1個星期開始由1日飲5次6.5安變到,,,1日5次飲4安以下就唔肯飲,,環境有少少音樂,mo開電視mo人so擾!!!!佢飲到咁上下就郁泥郁去,,又咬下夾下個奶咀,,,,幫佢掃jo風跟 ...

大宅

如果一日飲夠20安奶就ok, 夠生長 ga la!
但如果好長時間都飲唔夠奶, 不如睇下醫生, 睇下會唔會有其他問題 la!!

大宅

我個仔到4個月先開始飲6安奶咋喎, 又使太擔心既

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

醫生都無辨法GA!!! 我個女由4個月多開始, 厭奶厭到6個月呀!!!! 醫生係無嘢可以做到, 佢話食開胃水都無用, 佢話要等佢自己調節。你係唯有為密D, 食得幾多得幾多!!! 你可以試吓比佢食七海健兒寶, 我個女食咗,好似好少少, 但佢到而家9個多月大, 但都唔係咁鍾意食奶, 餐餐都要同佢玩先肯食。

原帖由 panda_ruby 於 10-3-26 12:23 發表
如果一日飲夠20安奶就ok, 夠生長 ga la!
但如果好長時間都飲唔夠奶, 不如睇下醫生, 睇下會唔會有其他問題 la!!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我bb早排都系咁.我喂人奶,佢食5分鍾就點都唔肯再食,逼佢食,佢就拗晒腰,頭擰來擰去,再逼就喊.佢食手指食得好肉緊,所以我地就唔俾佢食咁多,過左幾日就正常返喇.其實我都唔知系厭奶期定系因為食手指食到食少左奶.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我個仔發完燒就唔食量大減, 由每日一餐6安奶, 變成1日6安. 睇左醫生食埋開胃水都係每餐食多1安咋.

點樣可以令佢開胃d, 或者我可以比d乜野生果/ 煲乜野粥佢食呢?

洋房

我仔仔今日岩岩3個月大..
呢幾日都係食好少奶呀..
之前雖然都唔係食得多.,
但係每餐都叫做食到3-4安..
呢幾日有幾餐都係完全唔肯食T^T
我真係無晒佢辦法喇..
佢都已經係細粒架喇..都唔知點算好....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係無咩辦法... 我仔果時由3個半月, 厭奶厭到8個半月, 足足玩左5個月

果時, 就係次次等佢開始眼訓, 就比佢飲, 吮幾下訓左, 就仲好.... 因為 dreamfeed 到佢飲6oz

大宅

我對孖b都係,下星期就3個月大,早2個星期開始,除咗瞓住覺飲之外,飲親奶都擰嚟擰去唔肯飲,又撩人玩,以前每餐飲5安,而家餵成個鐘都飲唔晒,有時只係飲到2安,有時又要un住bb嚟餵先肯飲...

究竟係厭奶期定bb嘅好奇心大咗令佢唔專注呢?

男爵府

之前寫落既, 比樓主參考一吓, 雖然我隻寶寶而家正常返, 不過唔排除會再黎過,但係而家心理上有比較好既預備, 如果要再面對厭奶, 都應該會比上一次好....

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2815647-1-1.html

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我個孫三個月開始就唔多肯專心食奶, 又係擰來擰去, 好鬼八掛咁周圍望, 飲左4oz就唔肯飲, 個陣重以為佢拗牙仔, 都有d擔心會唔夠營養, 為有喂密d lor. 而家知道個b脾性, 佢係鍾意食到咁上下飽就要停一停, 玩一陣之後再先肯再食, 所以我會開足6oz, 分兩次食, 但要係一個鍾頭內食完, 因為支奶唔可以keep 太長時間, 食完頭一次座住支奶, 同亞b玩一陣, 跟住再繼續喂, 咁佢就肯食, 不過係會辛苦d, 飲餐奶都要一粒鐘. 而家4個半月, 最近係建康院磅重姑娘都話佢重得好好.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

子爵府

我都好擔心個囡...
7個星期大, 每餐只係2-3安... 極少多過3安...
一日都係6餐咋...
但醫生又話冇問題, 係可以飲咁少wor...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

首頁

尾頁

跳至