自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個仔3歲,個女差不多2歲,2個成日因為爭玩具而打交,我同佢講過好多次,叫佢地唔好爭,要一齊玩

今日老師同我講,有個同學仔玩車車,佢就走去搶,話係佢既,因為呢個老師好錫我個仔,好多時都係同我個仔講大家要禮讓就算,我怕因為老師太錫佢,令佢覺得老師唔會話佢,一路變本加厲,但o係學校我又睇唔到咁多

我應該點做好??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Learnt from the school teachers: -
1) Don't ask them to 禮讓, kids usually don't understand at young age
2) Tell them to "take turn", the one who is playing the toys can keep playing but need to pass it on to the others who want to play later
3) Persuade the kids to ask instead of just grab the toys from the others' hands

One big and useful tactics is to give them compliments for being nice to the others, e.g. great job, good boy, how nice you are... My kids are 4 and 2-1/2, fighting everyday but they are learning. They are their own best friends and the best enemies.

* sorry, I cannot type Chinese at work.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 B媽-Blue 於 10-3-25 23:00 發表
我個仔3歲,個女差不多2歲,2個成日因為爭玩具而打交,我同佢講過好多次,叫佢地唔好爭,要一齊玩

今日老師同我講,有個同學仔玩車車,佢就走去搶,話係佢既,因為呢個老師好錫我個仔,好多時都係同我個仔講大家要禮讓就算,我 ...

身教。平時,多d專登晌佢面前做呢d sharing動作。如:食小食時,會同老公sharing,大大聲講,我分d比你丫,同仔女做呢d動作。

我會見大女有咁情況,就stop佢,跟住拿住件玩具,同佢講sharing玩會開心d。跟手,同細個個講,我地一齊玩丫! 跟住就同細個個玩,問大o個個,一唔一齊玩呀?跟住佢埋黎,就讚佢 ~ 係喎,一齊玩,好開心喎 ~ 叻叻,識得一齊玩。
咁當佢同其他小朋友一齊玩時,再係咁教佢,咁佢就會慢慢習慣呢種相處模式。

不過兩兄妹,爭野都係在所難免,最緊要唔好比佢成為習慣。我女都會好識同細佬分享,但有時佢無mood,就會好霸道。咁間中,我會由得佢地爭,咁細o個個贏又好,輸又好,我都會話比大o個個知,唔分享就會令到有人唔開心。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

有D小朋友唔會一教就識, 俾D時間.
好似上邊位媽咪講, 係叫佢地take turns, 如果都係唔得, 試下同佢地講唔take turns 兩個都冇得玩, 你要立即將玩具收埋. 久而久之佢地知兩敗俱傷就會有改善喇. 加油!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 B媽-Blue 於 10-3-25 23:00 發表

今日老師同我講,有個同學仔玩車車,佢就走去搶,話係佢既,因為呢個老師好錫我個仔,好多時都係同我個仔講大家要禮讓就算,我 ...

3歲係自我中心架, 唯有現階段多同佢講, 到4歲多就自然咩都分享.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我地都有做俾佢睇,食物可以分,但玩具就c都唔俾

原帖由 foggyao 於 10-3-26 10:39 發表

身教。平時,多d專登晌佢面前做呢d sharing動作。如:食小食時,會同老公sharing,大大聲講,我分d比你丫,同仔女做呢d動作。

我會見大女有咁情況,就stop佢,跟住拿住件玩具,同佢講sharing玩會開心d。跟手,同細個個講,我地一齊玩丫! ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

都試過喇,就係情況都冇改善我先至煩

原帖由 emmypun 於 10-3-26 10:47 發表
有D小朋友唔會一教就識, 俾D時間.
好似上邊位媽咪講, 係叫佢地take turns, 如果都係唔得, 試下同佢地講唔take turns 兩個都冇得玩, 你要立即將玩具收埋. 久而久之佢地知兩敗俱傷就會有改善喇. 加油! ...

首頁

尾頁

跳至