自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

我細囡都係吟, 吟我就開始比佢食飯仔, 跟我地同枱食飯, 當時由於仲未出齊D 牙, 所以食得好慢同好少飯, 約1湯匙.
當佢19個月差不多出晒D牙時, 就食得好D啦! 連
"食送" 大約半碗飯, 只計飯約2湯匙, 姑娘話已經夠啦!!

王國長老

畀面勳章 王國長老

波波而家 15個月, 一定要響大人食飯前餵佢食粥.

如果佢係好肚餓, 就十五分鐘之內可以把一個大人碗既粥食完...

如果佢唔係咁餓既話, 可能食大半碗就去咗玩, 有時會回頭再食, 但如果真係已經食飽就會"搖頭"不吃了...食剩既就係我食囉~

跟住到大人食飯, 佢就會用手指佢想食既餸菜, 最鐘意食蔬菜和雞肉 (唔係好鐘意食瓜和薯仔)

如果知佢唔夠飽, 就會一匙一匙咁餵佢食"飯+菜"... 大概食半碗左右, 最後餵佢飲少少湯~

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

,,,,,,,,,,,,,,,,

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 muimui8 於 10-3-26 05:15 發表
我細囡都係吟, 吟我就開始比佢食飯仔, 跟我地同枱食飯, 當時由於仲未出齊D 牙, 所以食得好慢同好少飯, 約1湯匙.
當佢19個月差不多出晒D牙時, 就食得好D啦! 連
"食送" 大約半碗飯, 只計飯約2湯匙, 姑娘話已經夠啦!! ...

呀~原來係咁架~我阿仔1歲就開始唔鐘意食粥~我就轉飯仔比佢食~食得好好~食唔到一碗都有大半碗~會唔會比得太多佢呢....同埋佢都唔係太肥...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿女都係14,15個月左右就唔鍾意食粥,改左食飯喇,不過我地就依然都係用瓜菜肉黎煮俾佢食,佢又成日食食下唔食走左去玩,要我用大人既筷子夾俾佢佢先肯行返過黎食,間唔中都食到一個大人碗既飯+餸,有時淨係食到半碗都唔迫佢。

大宅

肥瘦係佢自己吸唔吸收, 我地控制唔到, 我大囡食唔多, 但佢體重又ok 喎, bb 係有時食多有時食少, 佢唔食我都唔迫佢, 因為佢唔食, 妳都迫唔到佢食.

原帖由 onionpig 於 10-3-27 17:49 發表

呀~原來係咁架~我阿仔1歲就開始唔鐘意食粥~我就轉飯仔比佢食~食得好好~食唔到一碗都有大半碗~會唔會比得太多佢呢....同埋佢都唔係太肥...

首頁

尾頁

跳至