在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

來緊6月我會生BB, 打算放完產假後, 我去返工, 就拎阿B去托嬰, 因62 + 99 講明唔會幫手, 同老公2個都唔中意請工人, 不過身邊所有人叫我地一定要請工人.....
請問有無MAMA 係咁既CASE? 攪唔攪得掂呢?

禁止發言

子爵府

原帖由 MVBB0909 於 10-3-26 10:43 發表
嘩!! 唔好請工人呀~~ 尤其係初生bb, 佢咩都唔識講.... 真係點對佢都唔知, 而且又肯定唔會好多時間比佢, 教佢野, 同佢傾計咁, 反而托嬰的都有專業人士係度... 我眼太多朋友請的工人, 真係好恐怖架!!! ...

就係LOR...我好唔中意屋企多個人, 好既就話JA, 唔好既就貼$買難受, D 朋友成日話我地唔請工人, 日頭又要返工, 夜晚又要揍BB, 做家務, 實CHI SIN....
我就係想知係咪真係會頂唔順~有無MAMA 可以分享下~

珍珠宮

家務不用天天做, 可以請鐘點, 衫可以拎去磅洗, 只係唔會有住家飯食啫, 邊有可能日日煮丫....

我老公遲過我收, 佢成日話我最好天天放工湊女之後回家煮飯佢吃....我話你真係想得好, 我都要返工, 又要接女放學, 返到屋企我都想抖啦, 重要撲去買餸, 趕煮飯, 有無搞錯!

好好過每一天......

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 Care_Bears2009 於 10-3-26 10:31 發表
來緊6月我會生BB, 打算放完產假後, 我去返工, 就拎阿B去托嬰, 因62 + 99 講明唔會幫手, 同老公2個都唔中意請工人, 不過身邊所有人叫我地一定要請工人.....
請問有無MAMA 係咁既CASE? 攪唔攪得掂呢? ...

我會請工人: 1) 我手腳慢;
2) 叫 62 + 99 過去check 吓;

育嬰院都可考慮, 如果可申請資助.

子爵府

原帖由 jacquesau 於 10-3-26 11:13 發表
家務不用天天做, 可以請鐘點, 衫可以拎去磅洗, 只係唔會有住家飯食啫, 邊有可能日日煮丫....

我老公遲過我收, 佢成日話我最好天天放工湊女之後回家煮飯佢吃....我話你真係想得好, 我都要返工, 又要接女放學, 返到屋 ...

我都想請個中點幫輕下, 約一星期來2-3天...但老公好煩, 話唔睇住中點做野, 驚被人偷野.唉~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你好! 我個情況同你一樣,BB係托嬰,仲要係得我一個人揍(c6星期一至五係大陸做野)。 真係幾辛苦,接完BB返屋企夜晚好忙,都無時間買餸煮飯所以就買外賣。 身邊所有人都叫我一定要請工人,不過我真係唔想。 曾經有一排頂唔順都終於屈服,請咗個工人不過佢特然間break contract唔來。。已經俾咗agency fee。。 我都話請工人好煩架啦。。 跟住搵咗個中點夜晚來煮飯做家務不過最近又走咗。。而家D人又叫我再請工人因為應該會做長個D中點。。我都未決定到。。

其實無話攪唔掂既。。如果你c6肯幫手揍/做家務,咁就會好好多。 不過長遠來講,BB大D要返學,都要諗吓到時邊個可以揍佢返放學(除非去D有延展服務既學校不過就會修窄咗學校嘅選擇)。 同埋去嬰兒園會易D病,你份工容唔容易請到假陪佢睇醫生? 仲有,有D嬰兒園會有假期(唔單子紅假,會有summer holiday或者新年會放長D,etc)。 嬰兒園你登記咗未呀? 好多都好full,waiting list好長架!

大宅

畀面勳章

我都無請工人, 原因同你一樣, 1) 唔鍾意屋企多個人, 2) 自己都係新手媽咪兼家族上第一位孫兒,自己同長輩咩都唔識,都要有位有經驗人教, 3) 我又住唔近長輩家, 4) 個時我又唔知有育嬰院, 所以我就請BABY-SITTER (隔離座) 湊我小朋友, 返工前湊過去,放工後自己湊, 收工6點就去我媽咪屋企食dinner, 之後坐車返到屋企都7:45~8pm, 抹地/收小朋友衫/準備沖涼物件/清楚soft及小朋友玩的area, around 8:30pm 就過去接小朋友, 同佢沖完涼後, 就到自己, 同小朋友玩一陣,俾佢食小小野,9:45pm 開始準備氹睡覺, 睡著後才可以抖下,我老公夜收工過我, 早的9點幾返來可以幫手執野, 但有時成10點幾返,就真係自己一個人做哂, 放假又係自己一個人湊/煮飯/做家務/返playgroup, 老公放平日假, 如是者小朋友依家已經20個月了, 所以你睇下自己本身是否一個挨得之人, 而且會無哂消遣/娛樂, 你會否接受到 ??? 有好處就訓練左自己個能力出來, 日後生第二胎後就熟手好多了..

原帖由 Care_Bears2009 於 10-3-26 10:58 發表

就係LOR...我好唔中意屋企多個人, 好既就話JA, 唔好既就貼$買難受, D 朋友成日話我地唔請工人, 日頭又要返工, 夜晚又要揍BB, 做家務, 實CHI SIN....
我就係想知係咪真係會頂唔順~有無MAMA 可以分享下~ ...

複式洋房

我都一樣, BB比住附近EE湊, 收工接BB返屋企, 日間EE已幫BB沖左涼, 其實有D家務真係可以隔日做, 我地兩公婆夾手夾腳, 一個接BB返屋企, 一個買送煮飯, 返到屋企接力, 煮飯, 做家務, 自己沖涼, 當然要一邊昅全BB有無攪攪震咁啦. BB9點零瞓左, D時間就係自己架喇..OK架..日子好快好快過, BB一到兩歲即插班N1, 唔洗比EE湊, 自己湊返放學, 而家已返左兩個月學喇...
唔用工人係得架, 但要預左無哂時間..
加油呀

侯爵府

我就係冇請工人冇父母/62/99幫手..
我大女佢而家差不多4歲.. 細仔就差2個月.. 兩個都係係嬰園大.. 我同老公放工就去接佢地放學.. 再買餸煮飯.. 之前細仔仲未出世時.. 我老公一至五都要番學.. 我自己一個接放學, 買餸煮飯, 同個女沖涼.. so far 問題都唔大.. 只係當佢地病咗唔可以番學時.. 就會麻煩少少.. 要請假..

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係要返工, 又無請工人, 無父母幫手...
BB返嬰院的...辛苦但都OK

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以前有請工人,但個工人實在一般過一般,最後我日間比親戚湊,夜晚自己湊,所以我經歷過由有到無,但如比我再選擇,我都一定唔請工人....
好處:
1.同bb friend咗好多
2.唔駛有個唔知頭唔知路嘅人起屋企
3.慳咗錢
4.勞少咗氣
不過,初頭有d吃力,後尾習慣咗,最緊要同c6分工合作
因為呀仔開始大,所以我星期一至四煮飯,隔日抺地,一星期開3次機洗衫

別墅

如果得1個bb,兩公婆都在港工作,其中一個通常可以準時收工,就不要請工人了,去家傭版睇下就會明白。有育嬰院收最好,否則找EE凑也可,我寧願體力上辛勞,也不想心力交碎。

複式洋房

這裹實在有好多努力的媽媽! 你一定得!
你不防週末煮好一大飯, 分好多個細碗裝好, 另外一大湯同樣處理, 然後放哂入冰格, 每晚回家就Ding熱佢食,剩係整餸, 大人果餐可以快靚正, 食好D先捱得!

原帖由 Care_Bears2009 於 10-3-26 10:31 發表

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我同你完全一樣
6月生b
諗住之後就放小b在托嬰園
一來自己同老公都唔想有外人(工人)在家
二來99mami都不想打搞了
我8月都會返工了
希望搞得掂啦
不過預左會幾辛苦
(因為早晚要照顧小b,日頭又要返工 )

大宅

我都想唔用工人,不過,如果BB入N1 時病,你會怎樣
找人幫手照顧BB?

請工人真係好煩.....不過,請EE 真的可行?

原帖由 禮信媽媽 於 10-3-26 13:23 發表
我都一樣, BB比住附近EE湊, 收工接BB返屋企, 日間EE已幫BB沖左涼, 其實有D家務真係可以隔日做, 我地兩公婆夾手夾腳, 一個接BB返屋企, 一個買送煮飯, 返到屋企接力, 煮飯, 做家務, 自己沖涼, 當然要一邊昅全BB有無攪 ...

別墅

原帖由 lalamike 於 10-3-28 23:39 發表
我同你完全一樣
6月生b
諗住之後就放小b在托嬰園
一來自己同老公都唔想有外人(工人)在家
二來99mami都不想打搞了
我8月都會返工了
希望搞得掂啦
不過預左會幾辛苦
(因為早晚要照顧小b,日頭又要返工 )

...

Same here. 原來好多媽咪都有同一想法, 其實放bb係育嬰園應該貴過請工人, 但請唔到好工人就仲煩, 我都會日間放bb係育嬰園, 夜晚自己湊番, 預計好辛苦, 但嗰個係自己 bb 應該 ok~

複式洋房

同個湊開嘅EE講好了, 如BB真係病左返唔到學, 會幫手湊住,
其實傷風咳果D係帶埋藥返學, 除非係高燒肚痾果D先返唔到學囉.

原帖由 josiu 於 10-3-29 08:51 發表
我都想唔用工人,不過,如果BB入N1 時病,你會怎樣
找人幫手照顧BB?

請工人真係好煩.....不過,請EE 真的可行?

大宅

帶埋藥返學,老師可以幫手給BB藥水嗎?
請EE一周5天7:30am-5:30pm大約要多少錢?

原帖由 禮信媽媽 於 10-3-29 13:16 發表
同個湊開嘅EE講好了, 如BB真係病左返唔到學, 會幫手湊住,
其實傷風咳果D係帶埋藥返學, 除非係高燒肚痾果D先返唔到學囉.

首頁

尾頁

跳至