親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪所有都免費?包括metro,JR &巴士?

由機場去酒店嘅Limousine要唔要比?

駛唔駛全程帶住本passport証明小朋友年齡?

thanks a lot!

男爵府

可唔可以搭埋訕問"如果係六歲四個月呢???"....thanks!

原帖由 cutekiddy 於 10-3-26 12:33 發表

侯爵府

畀面勳章

As far as I know they could be exempted from paying a fee. However, for busy bus schedule, e.g. highway bus to thomasland, there may be a possibility that we will actually be asked to sit together due to lots of passengers, esp we have 2 kids. So I am thinking I need to buy 1 child ticket.

大宅

我睇本旅遊書,佢話足6歲而未入讀小學的小朋友係免費的,所以今次我地去係無買車飛,亦無人查問過我地!巴士就唔知了!

係要買票的,係成人的半價!我兩個都係無買,不過無得佔位!除非你個小朋友細粒,因都幾辛苦!

公爵府

好媽媽勳章

機場巴士本物想買飛, 見到我個仔細粒個人都話唔駛買(當然個仔係未夠6歲)冇買飛當然不佔位, 不過如果架車唔滿個driver都唔理你的

JR我上次去都冇買, 一齊過閘就得

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔上年 6 歲去日本, 都冇買過車票

**

原帖由 cutekiddy 於 10-3-26 12:33 發表

侯爵府

畀面勳章

What about thomasbus 8:10am to Fuji? Is it used to be a busy schedule , ie. lots of passengers, that I probably better to buy a ticket?

大宅

原帖由 daisy17772 於 10-3-27 00:26 發表
What about thomasbus 8:10am to Fuji? Is it used to be a busy schedule , ie. lots of passengers, that I probably better to buy a ticket?

我上次去間車差不多爆晒,中途仲上客!

大宅

上年我仔6歲半, 但佢好高大, 最少似8歲. 去到日本機場買N'EX 票, 我預左買埋阿仔, 費事比人捉時仲瘀, 點知反而係個職員話唔駛買, 話坐大脾就ok
之後坐任何鐵路我都冇再幫仔買票, 不過去草津果程, 車上查票果人有問阿仔幾多歲, 我答6歲後佢冇再出聲, 咁我相信即係滿6歲都係唔駛買車票囉

侯爵府

畀面勳章

原帖由 twins312 於 10-3-27 08:31 發表

我上次去間車差不多爆晒,中途仲上客!

Thank you. BTW, did you buy the tickets 1 day before your ride? Did you book it online? And where was the office to buy the tickets?

thanks

大宅

原帖由 daisy17772 於 10-3-28 00:36 發表

Thank you. BTW, did you buy the tickets 1 day before your ride? Did you book it online? And where was the office to buy the tickets?

thanks

我上次去係早一日買的,響新宿西口,預售車票上2樓!
http://hk.myblog.yahoo.com/twins312mama/article?mid=94

侯爵府

畀面勳章

原帖由 twins312 於 10-3-28 02:09 發表

我上次去係早一日買的,響新宿西口,預售車票上2樓!
http://hk.myblog.yahoo.com/twins312mama/article?mid=94

thank you

伯爵府

除左指定席, 自由席應可免費.

大宅

如果大人買了JR PASS, 可否與孩子SHARE同一座位(指定席)或是大人要座自由席,孩子才可免費? How about子彈火車? if child is 6 yrs old but not yet go to school, do they need to buy JR pass when travel 子彈火車? anybody knows? pls share.

tks a lot.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

綱上寫6歲以上要買小童JR pass, 無話不佔坐位就可以唔洗買,你都係問清楚D旅行社,唔係到時要你補錢就好大wok, 因為可能個車長會要求你出示小朋友passport.

兒童換票證價格適用於6至11歲(含11歲)。

http://japanrailpass.net/zh/zh003.html

原帖由 Littlepa 於 10-3-29 12:45 發表
如果大人買了JR PASS, 可否與孩子SHARE同一座位(指定席)或是大人要座自由席,孩子才可免費? How about子彈火車? if child is 6 yrs old but not yet go to school, do they need to buy JR pass when travel 子彈火 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前去日本坐幾次JR指定席都冇幫2個仔(當時1歲同3歲) 買飛,不過都有照坐位,查飛叔叔都冇話我地, 就算咁o岩坐左人地個位d日本人都冇叫我地讓開, 佢地再搵過位坐,都幾好人.

大宅

JR6歳未読小学前都免費。

●「おとな」と「こども」の区分は次のとおりです。

おとな 12歳以上(12歳でも小学生は「こども」です)
こども 6歳~12歳未満(6歳でも小学校入学前は「幼児」です
幼児 1歳~6歳未満
乳児 1歳未満
(Copy fromhttp://www.jreast.co.jp/kippu/06.html)

首頁

尾頁

跳至