自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔學校每月都有d小手工的活動比賽,因為係幼稚園的小朋友都唔會識點整,所以好多家長都係自己幫小朋友整的,唔知點解我次次幫仔整都好俾心機,但次次連安慰獎都無,相信我呢個阿媽無咩天份囉 ~~~同時,都覺得自己好無用,好似幫唔到個仔添..唉......

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

享受左親子過程,比乜乜獎黎得重要~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

唔好睇獎項睇得咁重,你咁樣會唔會比到小朋友睇到好大壓力架?又或者帶左個訊息比小朋友獎項既重要性?
我同女女做乜乜比賽活動,我從來唔care我地會唔會取到獎項,(當然有獎就更高興喇),但我又唔會自責係咪自已做得唔好,因我enjoy同女女做個過程。大家當親子活動,唔需要太自責架!放鬆些吧!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我從來睇獎E樣野都唔太緊要,有獎又點?冇獎又點?都係咁生活,能夠同小朋友一齊去完成一樣野至係最重要,我同個女都係咁講,輸贏唔緊要,最緊要係盡左力去做.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

傻LA,有無呢D獎有咩所謂
講真又唔係真係小朋友做,只係家長做既
我覺攞黎都無紀念價值LA
我仔都只會幫手整,呢個過程至開心
呀仔都無攞過呢D獎KA,但佢好開心
因可以同我一齊做手工

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小草 於 10-3-26 15:36 發表

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

我都唔睇重呢d獎,所以我從來都唔參加任何親子比賽!

子爵府

其實整的過程
仔仔好開心
咩都貼一餐
填下色咁囉
又左剪又剪
對佢黎講
有無獎佢都好開心
仲同我講今日邊個有獎
我仲問佢:
咁你又有無獎呀 ?
佢仲好開心咁話:
我無,xxx同學就有

我都無唔開心係佢面前
自己個心有d失望
不過聽到你們話
親子活動,開心過程就得
我差d唔記得左呢點添
謝謝 !!!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁你仔仔叻過你喇,有無獎都開心~:)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

妳自己俾個獎佢咪得囉! 獎佢買樣佢喜歡嘅文具,或買/煮一樣佢喜歡食嘅嘢。

我自己都冇乜美術天份(係畫公仔叻少少),個女都係冇任何優異獎攞,不過佢學校好d,只要參與都有個參與獎(小禮物一份)。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree~
何況現實D講句,呢d豬肉獎對考小學係完全無用

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 kellyly 於 10-3-26 15:41 發表
傻LA,有無呢D獎有咩所謂
講真又唔係真係小朋友做,只係家長做既
我覺攞黎都無紀念價值LA
我仔都只會幫手整,呢個過程至開心
呀仔都無攞過呢D獎KA,但佢好開心
因可以同我一齊做手工 ...
係囉~成日拎獎果d都靚到完全唔可能係由幼稚園小朋友做出黎,我次次都志在享受同啊仔一齊做既過程,唔會期望有獎拎,有獎拎咪當bonus囉

王國長老

王國長老

幼稚園時我已經睇化.

得獎既永遠係做得好靚, 靚到一睇就知唔係小朋友做, 係大人做既作品.

我要囡囡自己做, 唔靚唔緊要, 大前提係自己囡囡親手做. 唔係大人幫佢做左8成.

見到某家長次次都上台同個女拎獎, 我唔係羡慕佢地, 有乜野咁值得開心呢? 本末倒置.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 edea 於 10-3-26 16:34 發表
幼稚園時我已經睇化.

得獎既永遠係做得好靚, 靚到一睇就知唔係小朋友做, 係大人做既作品.

我要囡囡自己做, 唔靚唔緊要, 大前提係自己囡囡親手做. 唔係大人幫佢做左8成.

見到某家長次次都上台同個女拎獎, 我唔係羡 ...

我都好佩服 d 家長既努力同心機

子爵府

原帖由 edea 於 10-3-26 16:34 發表
幼稚園時我已經睇化.

係呀!我睇到佢地D作品,嘩嘩聲,太靚,手工太細緻了 .......

次次我同阿仔好開心咁完成件手工,俾DADDY睇,DAD都話 : M.........MAMI 你想我講咩呀 ?
第一次,仲記得,DAD一時口怏講左:好肉酸.
我就話,係你個仔自己做的,你唔可以咁WOR.....

大宅

所以上次我經過一間幼稚園..佢擺左D作品係門口叫人寫紙仔投票邊個做得好D..我就選左最最最簡單..最肉酸最似小朋友做果幾個作品.我覺得呢D先叫靚 ..既然學校唔識欣賞..你咪自己買D小禮物獎勵下小朋友..佢開心時..你都開心..呢D獎品咪最好..

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

攞唔到獎唔緊要,最重要係盡左力,我成日都同我啲仔女講考得唔好唔緊要,比賽輸左唔緊要,最緊要係盡左力,但係我知佢哋冇,成日玩

同埋比賽藝術上嘅嘢,係好睇個人喜好

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 edea 於 26/3/2010 16:34 發表
幼稚園時我已經睇化.

呀仔K2時話要整龍舟,我就攞左老師比既紙,CUT左出黎加左紙巾筒,我就叫呀仔填顏色
呀仔有個同學仔嗰隻龍舟真係一隻迷你板既龍舟,因佢用木整,好靚好靚
但我問個小朋友佢有無份整時,佢就話佢一D都無整過
係佢媽,幾個呀姨,姨丈整既
佢就攞左獎
你話呢D作品攞獎有咩用
個小朋友都唔知發生咩事,因佢都無出過一分力.

首頁

尾頁

跳至