懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

好煩啊,有冇人係聯合生過啊?我今次是第一胎,預產期是7月初,但我仲未決定係邊到生好。係政府生係唔係冇得俾你揀順產定開刀?呢D是由醫生決定咖?而且生完係唔係要自己喂奶同帮BB著衫,冇人帮手咖?究竟順產定開刀好呢?如果去仁安醫院生加埋医生費總共出院又要幾錢?如果我早產又點收費呢?好煩啊,帮我决定啊,唔該

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

政府係無得比你揀順產OR開刀,而且BB出世之後要一手一腳跟.
聯合係會張BB放響你隔離等你同BB多D接觸
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

好媽媽勳章

我想其中一個考慮因素會係交通, 你住邊區?

太早產, 仁安唔收, 就算給了訂金, 會建議你去政府E院,始終設備完善D.

同埋看你本身多不多病痛, 如果你本身CASE複雜,硬係政府, touch wood, 配套好D, 錢都便宜很多.

如果本身健健康康, 經濟effort到, 舒服D,就私家....

民房

原帖由 marco114 於 10-3-26 18:10 發表

太早產, 仁安唔收, 就算給了訂金, 會建議你去政府E院,始終設備完善D.

同埋看你本身多不多病痛, 如果你本身CASE複雜,硬係政府, touch wood, 配套好D, 錢都便宜很多.

如果 ...

民房

我住將軍澳區咖

原帖由 marco114 於 10-3-26 18:10 發表

如果 ...

別墅

好媽媽勳章

聯合真係好近.
我政府看東區, 因我外家係將軍O, 而家住大圍, 所以都選擇係仁安生.

民房

咁你是順產定開刀?邊個醫生帮你接生?幾錢啊?

原帖由 marco114 於 10-3-26 18:27 發表
聯合真係好近.
我政府看東區, 因我外家係將軍O, 而家住大圍, 所以都選擇係仁安生.

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

政府生係冇得俾你揀順產定開刀,呢D是由醫生決定

仁安醫院生加埋医生費總共出院又要幾錢-->我開刀,大約6-7萬.

別墅

好媽媽勳章

我想順產,我預佢大約40,000 有找。
定係E院package 就18,000.
E 生費另計,各E 生不同。

別墅

我第一胎在仁安做產檢及生, 因那時我住在沙田. 但現在搬到官塘, 所以會在聯合生. 自己年紀大了, touch wood 有事時, 在公立醫院始終比較安心及化算. (除非我是有錢佬.)
在仁安時,姑娘同嬸嬸的服務態度當然好, 但是否一切如意也講彩數. 我在二人房,本來希望好好休息, 但同房的另一位香港媽咪真的相識滿天下,不停有一班又一班的人來探訪, 她更不停打電話通知大家BB已出生,極度滋擾.

大宅

我係聯合生過,覺得好安心,因為遇著的助產士、醫生都好有經驗,而且設備較私家完善,埋單都好似係三百幾蚊。

當然,果D嬸嬸未必好有禮貌,你一定要預左,但只係對佢地三日,又唔係做人世,你每年都交稅架,係咪應該享用呢D福利呢?

子爵府

醒目開學勳章

我覺得聯合真的不錯
當然你負擔到去仁安 就另計

另外照顧bb方面 d姑娘好好人會教你點做
一定會比時間你休息 bb全程唔會係身邊
只會係餵奶 或探bb時間先比你
醫院都是想確保mama會識照顧bb

題外話:
一直我覺得 生完bb一定好想見 好想照顧佢
當年我生完個囡(緊急開刀)後有少少感染
bb要瞓箱 我就發燒