意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 10|主題: 132670

整蒜蓉變綠問題....

大宅

國民生產總值:3359

成日整蒜蓉加熱油後就變綠色, 有一次仲變深綠色好似青草汁咁, 已經買d比較靚無標芽既蒜頭做, 點解都會有部份變綠呢??

王國熱話
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
食乜清宿便好
好用又平成人尿片
好容易腸胃吾舒服同感冒

大宅

國民生產總值:3351

我都試過係咁!

原帖由 waiwing 於 10-3-26 18:09 發表
成日整蒜蓉加熱油後就變綠色, 有一次仲變深綠色好似青草汁咁, 已經買d比較靚無標芽既蒜頭做, 點解都會有部份變綠呢??

男爵府

國民生產總值:5536

原帖由 waiwing 於 10-3-26 18:09 發表

其實整蒜蓉是不用加熱油, 最好是用粟米油, 加左後用快子插下佢, 務求d蒜蓉被油浸到, 就唔會變綠色了.

珍珠宮

國民生產總值:31039

畀面勳章

等我學下亞so先

自制蒜蓉竅門
1. 去衣蒜頭必須乾水, 所用刀具砧板玻璃樽也要無水
2. 蒜頭切蓉後入樽加油, 用長筷子攪勻, 油要蓋過蒜蓉面, 令油與蒜蓉完全混合, 蒜蓉間沒有空氣
3. 要放入雪柜存放, 取用蒜蓉時的匙要清潔乾水

我每次都用生油, (花生油, 芥花籽都用過)毋須使用熟油/熱油

洋房

國民生產總值:199

唔係加熱油,加粟米油過面就得

大宅

國民生產總值:3359

我之前在youtube睇過係教用熱油, 原來唔洗架? 等我再試多次, 唔該哂.....

原帖由 thefirsthk 於 10-3-29 19:58 發表

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.