自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

接受到小朋友只稱呼 antie or uncle 個名 (小朋友只得幾歲大)我自問唔多接受到, 好以幾無禮貌

男爵府

原帖由 janjet 於 10-3-27 02:18 發表
接受到小朋友只稱呼 antie or uncle 個名 (小朋友只得幾歲大)我自問唔多接受到, 好以幾無禮貌

接受唔到呀! 我會要我小朋友稱呼佢長輩時,叫名都得,但後面一定+番ee/叔叔囉!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

接受唔到,又覺無乜禮貌~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

d西人係o甘, 直呼名字, 只係親呀姨先叫aunt

中國人好似好少叫名喎

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔接受。有d auntie或uncle可能接受0者,如小朋友叫慣左,係人都直呼其名,實俾人話冇家教,冇大冇細。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

坦白說: 我個女讀鬼頭學校.但我一定要佢有禮貌 xx anite. xx uncle 一定要有

我點解感問?因為我身邊有個80後. 個b見親我都唔叫. 佢媽叫佢叫" 不過唔係叫 xx anite. or xx 姨姨 只直接叫 我個名.

我老公話呢d 叫無禮貌.

大個左無話可說,不過得果幾歲人仔就.......

伯爵府

之前行過書局見到有本書都想買,書名好似叫:

《我不是你朋友,我是你老媽》

就係講番要小朋友識得尊卑,過份平起平坐係無好處。作者無記錯係德國人。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

原帖由 janjet 於 10-3-27 02:31 發表
坦白說: 我個女讀鬼頭學校.但我一定要佢有禮貌 xx anite. xx uncle 一定要有

我點解感問?因為我身邊有個80後. 個b見親我都唔叫. 佢媽叫佢叫" 不過唔係叫 xx anite. or xx 姨姨 只直接叫 我個名.

我老公話呢d 叫無禮 ...

我都係80後嫁! 但家教禮貌e d嘢要追討番佢上一代點教佢喎!! 我接受到我個小朋友只叫ee叔叔唔+名,但一定唔可以只叫名唔+叔叔ee
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我無"奇"視80後架. 我以為我out 炸.

唔通後生既唔興叫人?
不過我估都係佢個人問題居多.

原帖由 嗅屎忽 於 10-3-27 02:35 發表

我都係80後嫁! 但家教禮貌e d嘢要追討番佢上一代點教佢喎!! 我接受到我個小朋友只叫ee叔叔唔+名,但一定唔可以只叫名唔+叔叔ee

大宅

上去圖書館search 下先. 我睇完post 係 fb. 等佢見到檢討下先
(話佢又唔好意思)

原帖由 Kuri 於 10-3-27 02:34 發表
之前行過書局見到有本書都想買,書名好似叫:

《我不是你朋友,我是你老媽》

就係講番要小朋友識得尊卑,過份平起平坐係無好處。作者無記錯係德國人。 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 嗅屎忽 於 10-3-27 02:22 發表

接受唔到呀! 我會要我小朋友稱呼佢長輩時,叫名都得,但後面一定+番ee/叔叔囉!

我都係,但我2個姑9好黑人憎,唔俾c6個仔叫佢地姑媽,要叫佢地個名,如果唔係,佢地唔應佢,攪到個仔冇d禮貌

男爵府

原帖由 janjet 於 10-3-27 02:40 發表
我無"奇"視80後架. 我以為我out 炸.

唔通後生既唔興叫人?
不過我估都係佢個人問題居多.

我唔係話你歧視80後,我都明白樹大實有枯枝嘅...
um...點講呢...係咪叫個人問題呢...?
總之都係家教問題囉!
我有兩個90後嘅表妹,佢亞媽(我亞姨)係護士長,細個屋企窮,辛辛苦苦讀夜校捱番嚟嘅,家教好嚴,佢老豆係衛生署"邦"板,少康之家長大,尚算有$,有學歷有事業,家教嚴唔嚴就唔知(我諗上上輩思想守舊應該幾著重家教掛),兩個有番咁上下教育/學識,教出兩個女有親戚嚟屋企,唔叫人不特止,仲要哩埋喺間房度睇電視玩電腦,現今社會有好多在職父母少見仔女就覺得如珠如寶,返到屋企百般遷就,驚個女唔like免強佢哋做任何事,就養成仔女仲惡過父母,再大啲,反叛期想教都難啦! 咁就做就咗今天的80後90後囉!

大宅

真係最憎呢d人. 我個女係感我打死佢都似. hahha
我c6 80後架.不過佢仲古老思想過我. hahhaaaaa

原帖由 嗅屎忽 於 10-3-27 02:51 發表

我唔係話你歧視80後,我都明白樹大實有枯枝嘅...
um...點講呢...係咪叫個人問題呢...?
總之都係家教問題囉!
我有兩個90後嘅表妹,佢亞媽(我亞姨)係護士長,細個屋企窮,辛辛苦苦讀夜校捱番嚟嘅,家教好嚴,佢老豆係衛生署"邦" ...

男爵府

原帖由 janjet 於 10-3-27 02:58 發表
真係最憎呢d人. 我個女係感我打死佢都似. hahha
我c6 80後架.不過佢仲古老思想過我. hahhaaaaa

我都好想煎巴佢哋嫁! 但要比面我亞姨吖嘛~ 同埋佢亞媽都教佢唔掂,我嘅說話憑咩吖...?
所以話...家教幾時都係最緊要!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我叫我奶奶都系直接叫Sue, 我老公個邊個個都直呼其名,開頭都好唔慣,但個個都甘叫,叫叫下又慣左甘 (其實又唔系好多機會叫佢地個名)

如果系我個仔,我叫我自己呢邊既親戚系按輩分叫,例如姨婆,舅父,全部都跟足,叫我老公個邊我都要叫佢叫Anite XX, Uncle XX, 如果同輩細路仔我好多時都叫 XX 哥哥, XX姊姊, 一系省略直接叫哥哥姊姊,佢又特別中意同大過佢既哥哥姊姊玩,所以一聽到我講哥哥姊姊就好開心,so 好多人都問我姊姊系咩意思?means girls?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 janjet 於 10-3-27 02:18 發表

我都接受唔到
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ
qqsasa 該用戶已被刪除

大宅

中國人好難接受架!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至