跳至

首頁

尾頁

男爵府

我book 左 3/4 9:30am
有無人都去?

別墅

I MADE THE APPOINTMENT ALREADY. but in April.How about you?

禁止訪問

大宅

係啦, 咩黎架??

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 CherylMomMom 於 10-3-31 00:20 發表

here's more info on BK:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2976679-1-1.html

n here's their link to the research:
http://www.psy.cuhk.edu.hk/~cogdelab/

Cheers! =)

我都睇左, 好似幾好咁

禁止訪問

男爵府

幼兒意向發展研究計劃

是次研究的主要對象為十二個月(±兩星期)大的幼兒,目的在於探討這個年齡層面的幼兒能否掌握「心智理論」的能力。「心智理論」的能力即能否通過接收外界不同的訊息辨釋和了解別人的意向及行為目的。這種理解他人的能力,對兒童的社交能力發展尤其重要。因為在日常對話的交流過程中,能夠從對方的角度去理解其思想及動機,才能順暢地與人溝通。

是次研究整個過程約需一小時,內容將分為兩部份: () 家長抱著幼兒觀看研究員觸摸及控制不同的物件和玩偶。我們會於測試其間進行錄影,記錄幼兒對事物的反應及注視時間以便進行分析。() 家長按日常觀察填寫一份有關幼兒語言能力的量表。

禁止訪問

大宅

My daughter woke up and kept crying last night after the experiment. I think the experiment environment is a bit scary for a 1 year old baby.

男爵府

我女做完無事喎, 係咪去街街嚇親?

原帖由 kartsoi2000 於 10-4-10 08:25 發表
My daughter woke up and kept crying last night after the experiment. I think the experiment environment is a bit scary for a 1 year old baby.

別墅

我BB都做完,佢都冇哭...

大宅

My girl also cried very badly at the experiment. I think she is afraid of the red curtain, we tried a few times but still every time we went into the room she started crying loudly ... very strange!

大宅

我bb都係一樣, 有d 唔係好好意思, 幫唔到人

我bb好明顯係驚, 佢一入到去就捉得我d 衫好緊, 之後頭一兩分鐘都仲ok, 之後佢覺得點解咁怪既...冇人出聲, 得個姐姐o係佢前面架呢...同平時唔同既, 咪喊出來

個expertiment 既setting 係會cold d, 人地又唔係playgroup, 唔會用埋好多colour既野, 所以對bb都會有d 驚

不過我都見到有bb做哂成個test冇問題, 所以我覺得呢樣野都係depends on 咩bb既!

洋房

My son didn't want to stay in the room, he just want to leave!!!!

別墅

可能我個仔成日周圍去,所以入去都無喊,全程都定定地座係度望住,到最後仲覺得好悶係度玩腳趾 ,同時間都有另一個bb入去就喊到收唔到聲....真係個個bb反應都唔同...

大宅

我尋日做完,阿b無哭,反而一開波就好似睇movie咁食手指,不過就周身郁

都有其他bb嚇到哭,我估每個bb都唔一樣

別墅

原帖由 kartsoi2000 於 10-4-10 08:25 發表

我阿女做做下都喊左出黎, 做唔完成個實驗
可能d 姐姐有d 恐怖啦. 又唔郁又唔出聲, 好似"dead body" 咁, -_-! 仲要阿女係個密室到, 雖然有我陪住佢坐, 但係可能又加上佢眼訓啦..所以都係喊喊扭計收場.

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

想請問做完之後有冇報告俾返你地咖?
7w O.77cm
10w  3.5cm
12w  7.06cm

首頁

尾頁

跳至