論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

上年4月,於沙田第一城x險樂園附近既一間agent請了一個印印,做了10個月的時候她開始做一些博鈔的事。

首先在我wallet偷錢 (她自己認了並簽了warning letter) 她解釋說是比朋友落降頭所以自己做左都唔知!!! 之後弄傷小朋友塊面 (雖然傷口不是很大很深,但有流血呢),跟住又將我比佢買菜既500元"跌"左... 所以我在兩星期前鈔左佢,因為我終止合約既原因係佢失職,而唔係employer有financial problem,所以佢應該要番印尼,咁我補番晒d錢同比左錢agent幫忙出機票之後就簽好晒d野,諗住o係佢上機果日打比agent睇下佢地有冇跟進啦。點知當日收倒可靠消息,個agent在我鈔佢第二日即刻幫佢搵左個新employer, 咁我打去airline問啦,點知佢地話果張機票出左唔夠24小時已經比人取消左...(個印印根本唔會識得打去airline取消張機票,擺明就係agent幫佢搵個新employer, 等公司再earn個新employer手續費同工人既頭幾個月人工錢)

agent既回覆係:
* 佢又唔係犯左d咩好嚴重既過錯,點解你係都要make sure佢番左印尼,要整死佢呢?
* 我都唔知機票既事喎(係佢一手一腳幫我打去airline出的),個工人簽收左,佢自己cancel,then拎番錢我都冇辦法架喎!
* 個工人佢係有權搵第二份工架喎,咁我問佢send比入境封termination letter原因有冇寫佢偷錢,佢就話留空左,係不嬲都唔寫bor ,跟住我就再問佢咁即係個印印有冇走?!佢又突然話佢有走,佢一定要o係我鈔佢既14日內番印尼呢! 但係事實佢宜家已經o係另一個家庭打緊工...(言下次意即係佢向immigration幫我作左一個解僱工人既原因-就係我有經濟困難唔再用佢, 佢先可以唔洗番印尼)

如果兩星期前,你地好唔明智咁o係果間agent,請左一個年約廿幾既印印- lia 的話, 請小心放好自己既錢,同留意佢對小朋友有冇愛心喔!

只顧公司earn$, 將唔好既工人當冇問題咁介紹比新employer既無良agent,大家要小心d呀!

複式洋房

除左留意無良agent之外,仲要寫埋個衰工人個名出來,等大家留意下係唔係請左佢。

原帖由 i_luv_ian 於 10-3-31 23:52 發表
上年4月,於沙田第一城x險樂園附近既一間agent請了一個印印,做了10個月的時候她開始做一些博鈔的事。

首先在我wallet偷錢 (她自己認了並簽了warning letter) 她解釋說是比朋友落降頭所以自己做左都唔知!!! 之後弄傷 ...
我們愛因為神先愛我們。(約壹四︰19)

男爵府

嘩.....好彩我唔係果度請,我都係沙田友 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

子爵府

香港地, 大把呢 d agent, 唔只得沙田一間

樓主, 我覺得你唔駛勞氣, 你請請下工人, 就知係咁架喇, d 工人一找, 就好快就找到工架喇

工人離職後, 有權14日留港在香港找工, 你係咪經濟理由抄, 佢都可以找工架

親子王國以外之相冊連結已被刪除

男爵府

個間AGENT已經俾好多人BACKLIST,我個三年前的偷嘢印就係佢地介紹的斷約工人.

但我幾個同事請的工人就沒問題,所以係我唔好彩,當時又沒經驗,俾agent亂點.

男爵府

其實,只要佢唔係有案底or被入境處blacklist
佢都有權留底14日,所以佢偷你野,就要報警.
因為以我所知,如入境將所有被僱主寫話失職都要出境or不許再入境.
我相信,應有50%(個人估計),都應該無得留底.
都係個句....要靠我地僱主,無得怪人...
大把人爭住請你個賤印...無計...唔嬲得甘多..
自己做好d.....被炒不請....無前僱主電話唔請...
好似我樓下有個亞婆,因跌親...佢幾日出院巳請了個工人,佢個仔話因等人用,而且照顧亞婆...個工人剛被炒,但照請.
所以我見佢個工人,係廚房不停msm同講電話,大家都無咩所謂......甘香港何來有好工人.....(因有價有市)

原帖由 i_luv_ian 於 10-3-31 23:52 發表

首先在我wallet偷錢 (她自己認了並簽了warning letter) 她解釋說是比朋友落降頭所以自己做左都唔知!!! 之後弄傷 ...

大宅

其實間間agent都係甘做
錢wor,邊個唔想搵.而且d工人就算真係返歸,俾hk black list左,佢返去改過個名又"重新做人"
無用嫁...要自己interview時細心d,小心d

大宅

好媽媽勳章

咁我好彩過你啦, 我都係同你一間agent請個印印, 遲你一個月來, 係oversea請回來的, 但佢又真係幾好, 對我囡幾好(佢來了一個月後出世), 有時我幫個囡着衫粗魯咗, 佢都好緊張即話唔好咁呀, 做野算主動, 煮野都幾好食, 見佢d手勢有真係有train嗰隻, 我仲係咁介紹 le 間比人, 因為佢地唔會無良地求其係嗰邊揾個白紙比你. 不過d人又真幾寸下.

首頁

尾頁

跳至