夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 goodvp 於 10-6-3 17:10 發表
今日終於鼓起勇氣寫出我的感想.

事發至今都已差不多兩年了. 到現在只要得我一個人時我都會想起件事, 有時都重會問點解佢會咁做. 但係每當我有咁想法時, 我都會去做一D令自己開心的事, 最好就去睇吓D正面D的書. 總之 ...

但如果佢跟本都冇離開過第三者, 那麼又可以如何?? 現在只有痛苦下去.

大宅

vlk,

我當時在第三者未離開時, 就學習點様使自己沒有他仍然活得快樂, 就係可能因為咁, 老公發覺我再無比壓力他, 反而第三者就會迫他不準見屋企人, 那我當時不知不覺得同老公感情又好番....

洋房

原帖由 buyer 於 10-4-1 10:46 發表
一齊入來分享復合過程的喜與悲呀~

很多謝大家的分享及謝謝樓主開這個topic.

我正在復合之路上徘徊.但得到大家的正能量後,我開始有些少信心.曾問他還愛我嗎?他說若不愛我,就不會回來.我是否問了一條愚蠢的問題?他真的會改過嗎?

大宅

bng11,

I copy other forum, I think it can ans. for your q : 他真的會改過嗎?

"其實好多人都會話,曾經偷食就會容易再犯,究竟係唔係咁,我反而有另一中睇法。

我諗都係要看個人的性格:有人以前玩到癲,後來悶左唔再去偷食;但亦有一個情況,就係男人一直都無偷過,但係就係心思思想去玩,結果一玩就一發不可收拾。

有d人偷食過,覺得真係好好玩,所以會像吸毒咁一而再的去做,尤其係發覺無後果,又或者覺得就算有後果的話,個快感另佢覺得可以不計後果,佢就會繼續去偷食。

相反,有人發覺犯左一次代價太大,醒覺頭會家散,亦hurt到另一半,佢就會的起心肝戒甩呢舖癮。

tekapo你c9可能係前者,所以先會一次又一次咁做。或者有一日佢會唔再咁,但都要看你點做同忍到幾耐。

我始終覺得,不能夠話偷食過的一定會再犯機會較高,最重要係佢個心態係點。"

copy from 1234qq

民房

原帖由 buyer 於 10-6-11 13:23 發表
vlk,

我當時在第三者未離開時, 就學習點様使自己沒有他仍然活得快樂, 就係可能因為咁, 老公發覺我再無比壓力他, 反而第三者就會迫他不準見屋企人, 那我當時不知不覺得同老公感情又好番.... ...

其實有時呢d都係心理戰,"欲擒先縱" ,唔好比壓力佢,等佢覺得你唔緊佢,反而佢會覺得你好過出面個位。

民房

原帖由 bng11 於 10-6-15 15:01 發表

很多謝大家的分享及謝謝樓主開這個topic.

我正在“復合之路”上徘徊.但得到大家的正能量後,我開始有些少信心.曾問他還愛我嗎?他說若不愛我,就不會回來.我是否問了一條愚蠢的問題?他真的會改過嗎? ...

不愛就不會回來,呢樣野其實都岩:或者唔係一定係愛,最起碼都有感情,而呢種感情係另他唔想捨棄你既原因。

當然,返左來係唔係代表佢會唔再犯,就要看佢既付出。有d人會為左佢愛既人,幾辛苦都肯捱,有d就會覺得既然係咁辛苦,完左段關係好過,呢個真係好看你對他的重要性,同埋個人既性格。

改唔改,都係因人而異,不過我相信選擇留下來修補的太太們,都係覺得佢會改,希望自己看到個結果先心息---假如你無留下看過就走左去,你會甘心嗎?
平常心,話比自己知:佢改的話係上天比一個考驗你地;佢唔改亦唔好太傷心,就當自己行近d看清楚,死左條心,無怨無悔。

水晶宮

在這裏轉載一個真實故事 (已被整理的版本)
以下的 linkage 是第1頁,看完後請 click "下一篇" (版面女子圖片的右上方) 繼續看下一頁,全部共有4頁。
http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/post/1248263161

如果想看完整版 (故事主人翁的 forum,斷續地寫她自己的故事及有其他人的回應),請看以下 linkage (第1頁),共百多頁 (click 版面上方或下方的頁數)
http://forum.frontier.org.tw/women/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=15911&forum=8&start=0

希望給大家一些鼓勵和力量!

等待驗證會員

我hb都係咁講...唔愛你就唔再同你一齊啦~
唉,世界杯....佢話遲下想同班朋友落bar 睇波....我好唔鐘意佢去....但又冇得唔俾...四年一度...佢話不會成日去,只係8強時才去....唉個d地方真係好令我無安全感....

洋房

buyer,

我真的希望他是"發覺犯左一次代價太大,醒覺頭家會散,亦hurt到另一半,佢就會的起心肝戒甩呢舖癮。"

洋房

1234qq,

你說得對,要"平常心,話比自己知:佢改的話係上天比一個考驗你地;佢唔改亦唔好太傷心,就當自己行近d看清楚,死左條心,無怨無悔。"

民房

原帖由 bng11 於 10-6-17 00:07 發表
1234qq,

你說得對,要"平常心,話比自己知:佢改的話係上天比一個考驗你地;佢唔改亦唔好太傷心,就當自己行近d看清楚,死左條心,無怨無悔。"

希望你諗通啦~
也希望你C6會真係改過~

民房

原帖由 claudialuk 於 10-6-16 15:54 發表
我hb都係咁講...唔愛你就唔再同你一齊啦~
唉,世界杯....佢話遲下想同班朋友落bar 睇波....我好唔鐘意佢去....但又冇得唔俾...四年一度...佢話不會成日去,只係8強時才去....唉個d地方真係好令我無安全感.... ...

試下同佢講左你既不安,看佢會點樣令你心安。
佢會唔會答應依時同你電話報到,甚而3G比你看佢同邊D人一齊來令你安心。

另外,佢個D係咩TYPE既 FD?我諗你要起左個底,所謂近朱者赤,如果係班滾友,就真係要用D力去阻止同埋約法三章,否則真係好易又出事。

大宅

畀面勳章

係呢個故事裏面我搵到另外一篇好文章

http://fo.ncc.com.tw/fo.php?x=16

原帖由 全為愛 於 10-6-16 12:10 發表
在這裏轉載一個真實故事 (已被整理的版本)
以下的 linkage 是第1頁,看完後請 click "下一篇" (版面女子圖片的右上方) 繼續看下一頁,全部共有4頁。
http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/post/1248263161

如果想看 ...

大宅

好媽媽勳章

希望大家睇完給我一些正面的鼓勵

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... e%3D1&frombbs=1

複式洋房

各位樓主你好~
其實我都好想問下,我老公之前係我大肚時有第三者並搬了出去住幾個月.但又係我生之前搬回來.佢同我講過話真心回來和我&BB一齊生活.佢回來住己幾個月,但佢哋(第三者)間中仲有見面...我係想信佢係回來,但又要扮唔知,無事,而自己個心知道又好唔舒服和安樂,咁我應該點做好呢??

大宅

其實你可以直接同c6講, 講明你ga感覺&不安
大家傾下,c6做d咩,才令你安心?
有冇表明叫佢 5可以再見個女人? 聽下佢有咩解釋......

我覺得,先要改變自己心態先,如果自己心態5正確,c6做d咁,你都覺得c6有嘢.....

夫妻出現問題,好多時 先因為冇溝通....所以你要同c6好好傾下,知道對方諗緊d咩.講比佢知,自己想點......

大家努力丫.

複式洋房

原帖由 heidi13 於 10-6-23 17:07 發表
其實你可以直接同c6講, 講明你ga感覺&不安
大家傾下,c6做d咩,才令你安心?
有冇表明叫佢 5可以再見個女人? 聽下佢有咩解釋......

我覺得,先要改變自己心態先,如果自己心態5正確,c6做d咁,你都覺得c6有嘢.....

夫妻 ...

我還在當局中, 每當我說我感覺及不安, 佢都逃避不談, 唔想聽, 另我不知怎麼樣.

民房

原帖由 lavinacat 於 10-6-23 14:42 發表
各位樓主你好~
其實我都好想問下,我老公之前係我大肚時有第三者並搬了出去住幾個月.但又係我生之前搬回來.佢同我講過話真心回來和我&BB一齊生活.佢回來住己幾個月,但佢哋(第三者)間中仲有見面...我係想信佢係回來,但 ...

我都覺得你要話佢知你既感受,自己屈住真係唔個妥的。
同佢說你唔中意佢再見個女人,佢願意返來再開始既話,呢個係佢 既代價。

民房

原帖由 vlk 於 10-6-24 00:27 發表

我還在當局中, 每當我說我感覺及不安, 佢都逃避不談, 唔想聽, 另我不知怎麼樣.

佢逃避,係因為唔想面對自己所做過既。
但係,你唔可以都為左成全佢既逃避而令自己難過。
唔係要你成日提,但係,我覺得你地要找一次一舖過講清楚佢,比佢知你點諗。

複式洋房

原帖由 1234qq 於 10-6-24 00:45 發表

佢逃避,係因為唔想面對自己所做過既。
但係,你唔可以都為左成全佢既逃避而令自己難過。
唔係要你成日提,但係,我覺得你地要找一次一舖過講清楚佢,比佢知你點諗。 ...

我有同佢傾過, 但每次佢都話我多疑, 跟本沒有我想這樣.

首頁

尾頁

跳至