自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我發現我個小朋友好中意用左手,不論用食具定係楂筆,比筆佢畫野寫野,佢第一個反應係用左手拿住,我地夾硬將支筆放返佢右手,唔到2秒佢就會用番左手。
有人叫我地開始同佢轉用右手。
又有人叫我地順其自然。
如果佢真係做左左撇子,我擔心佢入學要開始寫字時唔知點教佢,例如想捉住佢隻手教佢筆劃時都唔知可以點。
有冇人有類似經驗分享下?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

同學仔媽咪話教寫字時坐小朋友左邊
你用右手捉佢左手咁寫

男爵府

好媽媽勳章

其實無分別部首都同右手執筆一樣﹐我囝囝今年十三歲啦﹐有時我會唔記得他是左撇子。我剛看了本書或者可以分享一吓。
發現右手的人跟本不了解左撇子﹐原來
我們一直忽略了他們的需要。
用左手的人就像生活在鏡子的世界。(想像一下我們用左手時他們就會用右手)
幼稚園時拿著剪刀剪紙﹐左撇子的人無法用右旋的剪刀(要買特別給他們專用的剪刀)﹐這個世界所有器具都是為用右手的人設計的﹐如刀身的鋸齒、開罐頭刀﹐不明白的人覺得他們很笨
其實一切無分別!

伯爵府

用左手寫起上黎... 寫橫線o既時候係會相反方向左...

男爵府

可唔可以話我知書名呀? 因我我囡囡應是"左撇子"(她現在三歲半)
謝謝~

原帖由 二話不說 於 10-4-1 14:47 發表
其實無分別部首都同右手執筆一樣﹐我囝囝今年十三歲啦﹐有時我會唔記得他是左撇子。我剛看了本書或者可以分享一吓。
發現右手的人跟本不了解左撇子﹐原來
我們一直忽略了他們的需要。
用左手的人就像生活在鏡子的世界。(想 ...

伯爵府

我經驗係坐佢對面教佢寫字好d, 揸筷子等就坐佢左面.

原帖由 gion 於 10-4-1 14:37 發表
我發現我個小朋友好中意用左手,不論用食具定係楂筆,比筆佢畫野寫野,佢第一個反應係用左手拿住,我地夾硬將支筆放返佢右手,唔到2秒佢就會用番左手。
有人叫我地開始同佢轉用右手。
又有人叫我地順其自然。
如果佢真係做左左 ...

複式洋房

寫字筆畫應該跟右手一樣

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我係用左手既, 我自己既經驗係,
細個果陣, 少筆劃既就自己搞得掂, 有彎位/筆劃多既, 老師/ 屋企人就用左手捉住我隻手一齊寫, 之後就自己寫, 不過就要自己練多D, 因為始終教我個人都係用開右手........

依家我要左手教阿女......佢係右手架, 都係呢個方法, 因為學D新字, 係學校都未寫得掂, 返到黎再自己教, 反而教好佢有"空間感", 要寫正中間, 又OK喎

不過話時話, 有D西餐具, 如:牛油刀....我都用唔到架!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

你地覺得我需唔需要趁小朋友仲細,矯正番佢用右手呢?

我咁問係因為諗到呢個世界差不多所有野既設計都係為右撇子,對左撇子黎講,會唔會因而多左好多無謂既frustration?
好簡單例如用手提攝錄機,個防滑手柄永遠設計響右面,左撇子逼住要用右手,會唔會手震影得唔好呢?但用慣常用既左手,又會阻住個螢光幕。

我自己唔係左撇子,所以真係唔知響生活上佢地實際有d咩不便。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你慣用右手,而家叫你用左手寫字,你可以適應嗎﹖一樣道理,左撇子慣用左手,同你我慣用右手感覺一樣,點解要改呢﹖

我女係左撇子~
放心,在佢地黎講,根本無咩唔方便,生活上既細節,習慣左就無問題~

男爵府

我老公、囡囡(11歲)、囝囝(快4歲)都係用左手,老公細時食飯,揸筆,俾人打到要用右手,佢覺得對佢的成長有一定影響,所以佢都幾堅持俾佢地順其自然。

囡囡由細到大都無執過佢手寫,而家寫字都頗快,比很多右手寫的都整齊...。

記得老師說過,水仙花就是水仙花,點解係要將佢變成玫瑰花?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我冇乜點教仔仔...多數佢自己寫的..
係k1,2時剛開始寫字..有坐過係佢對面捉住佢隻左手黎寫..
不過大多數都係我捉番佢右手..寫一次..之後佢自己用左手跟番筆劃果d黎寫囉

大宅

我個仔e+讀k1,初初都係好鍾意用左手,不過我一見佢用左手就喝住佢,要佢用翻右手,e+好少見佢用左手啦

大宅

我個女E家3歲幾...
都係用左手架...
其實佢2隻手都用到...但係用左手會有力D囉...
我同佢老師都商量過...
由得佢用左手會好D...
因為我細佬本身都係用左手...
但係係幼稚園果時就夾硬俾老師教返用右手..
點知佢大個左...寫字..好似唔係咁順...
成日都要諗...
所以我都由我個女自然發展

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

自由發展最好~
不過其實分別都唔大~
我自細係用左~
讀書時老師迫我用右手~
記得果時好唔習慣~
老師一''令''轉面我又用返左手...
久而久之~我而家兩隻手都識寫字~
當時由左轉右都係用左幾個月識應啫~
細路仔好快識應~
但個人黎講我會覺得既然左右都冇所謂~
咁就順其自然囉~

珍珠宮

原帖由 sarahcow 於 10-4-1 14:56 發表
用左手寫起上黎... 寫橫線o既時候係會相反方向左...

我個仔唔會反方向喎, 佢係左撇子
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 月希 於 1-4-2010 18:35 發表
我冇乜點教仔仔...多數佢自己寫的..
係k1,2時剛開始寫字..有坐過係佢對面捉住佢隻左手黎寫..
不過大多數都係我捉番佢右手..寫一次..之後佢自己用左手跟番筆劃果d黎寫囉 ...

囝囝今年6歲啦, 初時都係用呢個方法, 而家佢大個左, 已經無捉住佢隻手教寫字, 只係我係張紙度大大隻字寫一次, 佢明白個字點寫, 佢自己就可以寫番出來啦.

首頁

尾頁

跳至