在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教大家 - 何時辭職好?

如題.因為已計畫想生完第二名之後就做全職c9.(如果順利有左既話)幾時quit,先至可以賺最多既產假?(有少少貪心,不過都係問下先)
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

畀面勳章

Re: 請教大家 - 何時辭職好?

咁你係公司做左幾耐? 儲左幾多日大假未扣先?
產假吾可以當離職通知期, 即係話你放完產假, 假設要比一個月通知公司, 再扣埋你D大假囉.

大宅

晟媽 寫道:
咁你係公司做左幾耐? 儲左幾多日大假未扣先?
產假吾可以當離職通知期, 即係話你放完產假, 假設要比一個月通知公司, 再扣埋你D大假囉.

晟媽,我做左六年,不過生左之後,成日請假帶阿女睇醫生同去健康院,宜家只剩四日左右.
如果係前4後6,果6個星期辭職,再扣埋啲假,又會唔會蠢呢?
我住柴灣,返工返葵涌.一想起要放低小bb,長途拔涉去返工,就即刻想唔做.本來想放產假之前辭職,不過我先生話不如放完產假再走.所以想問下大家既意見.
但係,都多謝你既建議.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

子爵府

如果妳有左之後自己辭職應該唔會有前4後6ka......仲有妳係唔可以用產假黎當通知期

所以妳要諗清楚先好

[quote]
Qing 寫道:
晟媽,我做左六年,不過生左之後,成日請假帶阿女睇醫生同去健康院,宜家只剩四日左右.
如果係前4後6,果6個星期辭職,再扣埋

大宅

原來產假係唔可以當通知期架?
咁真係要再度一度.

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我就會計下預產期幾時,如果將近新年,(羅)埋double pay and bonus. 如果過左新年甘就放完產假遲職。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

男爵府

要生o左返工先好辭職, 唔係就無o左分娩假期

民房

Hi, have you checked the HR dept of your company? My second baby was born in Dec 2004. I informed my boss (a good one) befor my maternity leave that I'd quit my job after the baby was born. He checked HR for me, and HR replied that I cud use my maternity leave as notice wor.

首頁

尾頁

跳至