母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(急) 求救!! 乳腺塞咗, 按極都唔通, 點算好呀!!

琴日朝早開始左邊乳腺塞咗, 硬咗一大塊, 又痛喎!! 攪咗成日, 又用熱水敷, 又沖熱水涼+massage, 再俾bb 啜埋都唔得呀!! :-( :-( :-(

今日睇完e生, 佢話都冇其他辦法, 都係要靠bb 啜多d, + massage 先會通番. 最閉係我bb 開始唔太肯啜, 咁點算好呀!! 我好驚會變成乳腺炎呀, 請有經驗 ge mami 幫下我la!!

重想問下: 有試過乳腺塞咗ge mami, 通常要幾多日先通番ga??
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

別墅

Re: (急) 求救!! 乳腺塞

922yin,

我試過一次乳腺阻塞和一次乳腺炎,去了看醫生,醫生說的話和妳看的那個一模一樣,結果我要忍痛不時按摩/搓揉乳房,大約過了四五天才完全沒有痛的感覺。

公爵府

Re: (急) 求救!! 乳腺塞咗, 按極都唔通, 點算好呀!!

我都塞過, 不過當時我囝囝已是6,7個月, 所以比較大力, 佢又肯啜, 所以我過左2日就通返.

如果你bb 唔係好肯啜, 而且佢又細, 可能唔係好夠力, 或者你可以搵老公幫下手, 希望你唔好介意我呢個提議.

大宅

Re: (急) 求救!! 乳腺塞咗, 按極都唔通, 點算好呀!!

我上個月才試過乳腺炎,仲發遇高燒tim,醫生開左6日antibiotic俾我食,係屋企就盡量用熱水敷,用手大力按摩乳房,按摩時由有硬塊地方向乳薰方向推或打圈咁按摩,要好大力咁按先有效,我因為唔夠力都試過叫我先生幫我按大約一個多星期好番,期間真係會好痛,俾心樹,好快會好番!

別墅

我同以上有經驗既媽媽一樣又試過發燒, 都係用差不多既方法, 成個星期先好得返, 努力呀!

等待驗證會員

Re: (急) 求救!! 乳腺塞?, 按極都唔通, 點算好呀!!

我個陪月教我去藥材鋪買"通草",煲湯時放少少,都會有幫助。不過都係要加按摩熱敷。陪月都有提過如果都係唔得,要搵老公幫手啜,因為BB太細唔夠力。

珍珠宮

仲唸住今朝要開個新topic求救!!

我係我好易塞,上星期右邊,尋晚左邊,塞咗半邊好c痛,尋晚到今朝我一連比阿女食咗4次左邊,阿女食完仲叫老公幫下口,點知佢話啜唔到奶出黎…嚇c我…半夜都要阿女食奶(佢本來唔食夜奶),仲半夜3更煲通草奶飲,到今朝阿女食完再按壓再泵先叫通番咋!!
真係痛死人!!我直頭摩到發脹o既乳線!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

其實乳腺塞了,多番按摩硬塊仍不能令乳腺暢通,可能是乳頭上奶的出口塞了,所以後面的奶出不了來。

驗查乳頭上奶的出口是否塞著,可先按摩乳房,然後在硬塊的地方用手指向乳暈方向推,按壓乳暈,當看見乳頭上的奶是滲出來,不是噴的話,這個出口就是被凝固的奶塞住,亦即是乳頭上有小白點!

可在餵奶前先熱敷小白點,再讓寶寶吸吮。有時寶寶的吸吮力道會將白點吸破,使乳管暢通。若仍無法改善可找專業人員協助以無菌的針頭,或是將縫衣針過火燒紅後,冷卻幾秒後使用,將水泡挑開,讓奶水流出即可.有時可以再稍微擠壓附近的乳暈,可能會有像牙膏狀的乳汁流出,可避免再次阻塞.(copied from glad 的資料庫)

然我多用的方法是找出乳頭上塞著的出口,然後便拚命的擠那塞著的地方(即小白點)。有時得擠上半小時,之後「卟」的一聲,才擠破那塞在乳頭上的白點,然後奶便會噴出來,再用手指從硬塊的地方向乳暈方向推,奶噴完之後,硬塊消失,乳腺便暢通。這樣,便不需被折磨太久,約兩天乳房便會不覺得痛!
bb女 = 恩祺媽 :-)

珍珠宮

唔該晒bb女!!
今朝係office泵奶就發現了小白點,我立刻溫書看過glad的post,今晚如果阿女都不能攪店小白點,就要沖涼時試下自己來,是不是好似擠暗瘡咁??是不是會很痛?
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

webjen :

對啊!就如擠暗瘡咁擠!
會痛啊!但長痛不如短痛,好過擠唔出小白點,乳腺脹痛一個week! :wink:

我有時間的話,會再分享一吓平時要注意的地方,以預防小白點!

珍珠宮

BB女, thanks!!
那種痛.....真教人想......c !!不是試過不會明!!
我們餵奶餵得咁辛苦,仲要受人批評......如果唔係為仔女好,我地咁辛苦做咩,d人一d都唔明!!(sorry,我有感而發)

伯爵府

webjen:

很多人就是太無知啦!
上年紀的西醫,按他們當年所授的知識,多說人奶只可餵到半歲......通常我遇到這些醫生囑我不要再餵時,我都會不作回應.....
心想,如果我說我4歲的女兒仍在食媽媽奶,我想他們眼珠都會掉下來!

珍珠宮

是通街都是眼珠!!包括我99的!!我同事的!!.....

男爵府

oldelephant, rabbitpiggy, 櫻田恭子, 晴朗天, rosa~chan & bb女,

多謝晒妳地ge 回應呀, 經過無數次ge 熱敷, 按摩及bb ge 吸啜, 乳腺終於都通番la, 只係重有少少痛乍, 希望會好快全癒la!!

不過, 因為乳腺阻塞, 又有另一個問題 -- 奶量又跌左la, 自從返工後, 奶量已經跌左好多, 日頭已經要補一餐奶粉la, 再加上今次乳腺阻塞, 我d 奶量又再跌la, 好upset, 都唔知重可以餵到幾耐...

webjen 寫道:
是通街都是眼珠!!包括我99的!!我同事的!!.....

我公司d 同事又係, 聽到我返工重餵緊母乳, 成日叫我 "快d 戒左佢la, 重餵?!"

我心諗 : 做物要戒左佢, 母乳咁有益!!

不過我擔心自己可能都唔餵得耐, 奶量又跌左咁多, 加上bb 又開始唔多鐘意埋身食 :-( :-( ... 唉.... 而家為有盡量餵, 餵得幾耐得幾耐la...

公爵府

922yin , 好羅, 終於通番.

唔好擔心, 只要有信心, 一定可以最少餵到 1 YEAR OLD 的, 我果時都冇唸過自己可以餵到 1 YEAR OLD, 但到最後到成功.

努力, 加油!

別墅

922yin,

恭喜妳啊!祝妳以後一直路路暢通!
我以前乳腺塞/乳腺炎好了之後奶量也會明顯減少,但大概一個星期之後就會回復正常。妳的情況大抵也會如此,不用太擔心!
母乳裏面有數以百/千萬計的活生生的白血球細胞,有抗體,還有許許多多其他鮮活的營養成分,奶粉的dead nutrients根本絕對沒法與之相比!
不用理其他人的講法,爲了寶寶的健康,請妳盡力而爲啦!

男爵府

oldelephant & rabbitpiggy,

多謝妳地呀!! 我會盡力而爲ga la... 希望餵到耐d la!! :-P :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊