論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

偷野印傭屈唔成,乜著數都冇,謝謝支持

各位媽咪

今早,第一次上勞資審裁處第二庭開庭,
譚國華審裁官好精明

偷野印傭在庭上,親口承認確有偷野,所以我係可以即時解雇

我與偷野印傭達成協議,不用再審,一次就搞掂:
佢乜$都搏唔到懵!!!!!

我即時解雇她,完全毋須畀代通知金、年假!!!!

(服務未滿一年,嚴重過失即時解雇,真是不用畀年假的,大家記得呀 —— 不過一定小心,要問清楚勞工處,真的完全符合雇傭條例「即時解雇」的要求)

最心涼是:
1>機票錢,官教我畀現金,佢就冇得再糾纏。我畀現金代馬航泗水機票$1825(連機場稅)冇佢誇大的$2330!!!

2>應該給她的2005年1月份29日工資,

也扣減了她講大話呃的三日病假人工!!!
現在只畀26日人工!!!

3>重有:佢熨爛我的茄士咩大褸,自已簽了信,願賠所有損失
,我照勞工法規定,要佢賠$300,又減到!!!!!!

佢乜著數都搵唔到 !!!!
(佢一早唔搞咁多野,我未知年假唔使畀、我亦唔會堅持要佢賠件衫,而家佢少了成千蚊呢$$$$$$)
一毫子都冇得屈 !!!!!

大家努力,歡迎分享您的個案

我已與聯絡過我的顧主們,準備收集苦主被屈/無奈賠錢的個案,促請傳媒、立法會議員及政府關注

Pls PM me your mobile or email ,
my email :<[email protected]>

謝謝大家鼓勵安慰,之前日子很難捱呢

大宅

Re: 偷野印傭屈唔成,乜著數都冇,謝謝支持

congraduation!!!

大宅

恭喜恭喜!!
:-D :-D :-D

別墅

congradulation!!!!!!! win win

Victoria

複式洋房

Congratulations!!!!!!!!!

You are a clever employer!!!!!!!!!

大宅

Congradulations!

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

恭喜! 恭喜!

珍珠宮

恭喜晒, 我都鄧妳好開心...

請check pm!!!
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

別墅

恭喜!恭喜!

複式洋房

Congratulations!!!very smart!!

大宅

恭喜恭喜! 好心涼呀!

大宅

Congratulation! 心都涼晒, 唔駛比佢

男爵府

恭喜

民房

JK fish,

恭喜您! 等d哀人唔好以為想要幾多$都得,屈得就屈,你話係第2庭,gum第一庭做d咩呀,下個星期輛到我,你教下我之前同上庭個日應該點做呀,可唔可以搵人倍,定係只可以1個人入去庭.

個哀印都係熨爛左我d衫,整爛左個奶樽同借左我$70,但我冇叫佢簽信,gum有冇得claim,佢又作野話我要佢做到半夜2:00同放假要佢做野,每日要claim我10個鐘OT,個官會點判呀,有一項叫FOOD ALLOWANCE -$100/1日,你比左幾$,因個哀人CLAIM我2日,同埋車資係由HK返泗水$240,係咪一定要比,同埋你今日上庭用左幾多時間呀,因我都要請假.

請指教!

大宅

congradulation

洋房

JKFISH,
恭喜晒你, 你今晚有覺好訓la, 記住la, 唔好對工人太好, 俾番佢應得就算架la, 你俾多佢, 佢唔會用心多謝你, 仲有做好屋企內的防盜, 唔好放貴重野在屋企, d家賊就冇機可乘!
祝你健康快樂 ~~~!

洋房

jkfish,
記得black list 佢 , 封佢後門 ~

大宅

禁止訪問

洋房

[quote]