樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家睇緊d二手居屋,因有綠表所以唔洗補地價。但而家買係唔係摸頂?定抑或居屋上落都差不多呢?

另外,有冇人可以推介邊間銀行做綠表居屋按揭呢?做呢類按揭可唔可以好似私人樓咁有得做定息ga?

大宅

我早幾個月都打算好似你咁用媽咪間公屋以綠表買二手居屋之後一齊住, 初頭以為比半成首期, 平時價好多好盞, 後來計吓條數其實都麻麻, 首先現在的居屋一的都唔平, 我搵青衣11年居屋800呎左右都要綠表價買 280萬, 若日後要轉買要補成3-4成地價, 成$400萬的居屋搵鬼人買咩, 即是買咗預了要自住或再買番比綠表客 (市場細) !

還有銀行做居屋按揭不同私樓, 房署只提供擔保 25年, 若你買的是較舊居屋, 當 18年樓, 即是銀行只會給你 7年時間去供, 雖然可以付半成首期,但餘下的款要短短幾年還清, 除非你當私人樓去做按揭, 即是比3成苜期, 才可供長的時間 (咁不如買私樓), 較新的居屋都有11年樓, 咁都仲可以供多10多年, 不過新居屋都幾貴, 又要還番間公屋, 左計右計都好似不是大著數 !

別墅

筲基灣東旭苑居屋829呎…成交價四百幾萬....勁呀!

大宅

我而家睇緊將軍澳d居屋, 相對新d同平d, 睇中左1個800多呎11年樓齡單位,180幾萬。加上而家銀行有新綠表居屋按揭plan, 只要樓齡係11年or below, 就唔洗扣減樓齡都可以做9成半,但呢個plan只做到5月尾。

而家個心1516呀...

大宅

我有間係屯門租者置其屋嘅單位
7百幾尺, 3房兩廳
有裝修
95萬 (綠表價)

有意請PM

別墅

原帖由 peggy_wyp 於 10-4-8 23:26 發表
我而家睇緊將軍澳d居屋, 相對新d同平d, 睇中左1個800多呎11年樓齡單位,180幾萬。加上而家銀行有新綠表居屋按揭plan, 只要樓齡係11年or below, 就唔洗扣減樓齡都可以做9成半,但呢個plan只做到5月尾。

而家個心1516呀.. ...
邊間BANK呀?

大宅

我岩岩綠表買11年樓.借9成半,可以分18年還...

洋房

原帖由 peggy_wyp 於 10-4-8 23:26 發表

而家個心1516呀.. ...

怡心園?

大宅

原帖由 DD_Lam 於 10-4-9 02:03 發表

怡心園?
怡心園好似不是居屋啊

洋房

原帖由 yy02 於 10-4-9 02:11 發表
怡心園好似不是居屋啊

怡心園係房協出品,所以應該係夾屋
不過聽講2000年時,政府停建夾屋, 餘下既怡心園單位轉為私人樓出售~
詳情真係要問返d agent

如果比較怡心園同之前重推,好多人排隊既叠翠軒既話,我會買怡心園!

大宅

個plan 係恆生做,個agent講俾我知, 我跟住打去問下,真係做緊呢個plan。不過一定要11年或以下,即1999年或之前推出o既居屋先得。 當然個銀行職員都會要睇埋申請人o既收入同以前o既record,先決定批唔批。

而我揀o既居屋剛剛係夠11年,但唔係怡心園。我見個plan可以做25年按揭,所以想買。我d朋友講,如果係自住就唔怕,叫我買。

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, as I know, 怡心園 never sell and 政府停建夾屋.
Then, all the 怡心園單位轉為私人樓出售.
如果比較怡心園同之前重推,好多人排隊既叠翠軒既話,我會買怡心園! => agree!

原帖由 DD_Lam 於 10-4-9 02:34 發表

怡心園係房協出品,所以應該係夾屋
不過聽講2000年時,政府停建夾屋, 餘下既怡心園單位轉為私人樓出售~
詳情真係要問返d agent

如果比較怡心園同之前重推,好多人排隊既叠翠軒既話,我會買怡心園! ...

大宅

原帖由 ac321 於 10-4-9 15:08 發表
Yes, as I know, 怡心園 never sell and 政府停建夾屋.
Then, all the 怡心園單位轉為私人樓出售.
如果比較怡心園同之前重推,好多人排隊既叠翠軒既話,我會買怡心園! => agree!

...

可唔可以講下點解怡心園好過叠翠軒呢?

首頁

尾頁

跳至