婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

goofyszesze~
我都希望你快d好番,唔駛開刀!
-------------------------
newton883~

唉!我都覺得做女人好煩,除左'上面'同'下面'都好易發炎同病變,仲要十月懷胎生bb添!....不過對我黎講生囡囡真係一個不生難忘,同'好開心'既經歷,可能真係因為囡囡係我個肚到出黎,所以我同佢感情特別好,佢特別鍚我架!

原帖由 newton883 於 10-5-28 14:26 發表

做女人真係幾煩,唔係上邊有事就係下邊有事,唯有死頂,大家一齊努力啦!

-----------------------

上星期咁多日都係去'廣華醫院'洗傷口,星期六唔駛返工,就轉左去藍田健康院洗,原來只係俾$17-都ok喎!個護士勁好'手細',好細心,仲知我擔心星期日要去好遠洗傷口,於是幫我用'海藻膠布'放入傷口,吸取血水及污垢,咁我就可以隔一日,等星期一先再洗傷口,可以痛少一日.

今日覆診醫生話個傷口幾好,幾'乾淨',洗多兩日應該ok,等d肉再生多一層,就可以貼'埋口膠布',等d表皮生番埋,就唔駛'聯針',希望d肉生得好d,唔好有個'窿'啦!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-5-31 23:20 發表
newton883~

唉!我都覺得做女人好煩,除左'上面'同'下面'都好易發炎同病變,仲要十月懷胎生bb添!....不過對我黎講生囡囡真係一個不生難 ...

睇到你話洗多兩曰傷口就搞掂真係好鄧你開心,快d脫苦海啦!!

大宅

原帖由 gillianchan 於 10-5-31 23:20 發表
newton883~

唉!我都覺得做女人好煩,除左'上面'同'下面'都好易發炎同病變,仲要十月懷胎生bb添!....不過對我黎講生囡囡真係一個不生難 ...

我都有留意你的情況,見到你的情況越來越好,都為已高興,希望你早日康復。

大宅

好多謝大家的關心,本來個傷口已好得八八九九,點知....

上星期四去洗傷口,姑娘話已生番D新肉出黎,我問佢好唔好用'埋口膠布'將兩邊表皮拉實貼膠布(廣華醫院乳病中心曾建議我咁做),但廣華門診洗傷口的姑娘又話入面未好晒,貼實出面都無用,而且我仲年青,新陳代謝快,等傷口自己好番會靚D唔會縐起晒.

姑娘幫我貼了一塊叫防水啡色o者喱質感的膠布,叫我星期六再返黎睇下,點知我星期六去到,才發現唔記得帶'洗傷口紙'(到診紙),個姑娘認得我也不可以代我檢查,但我擔心貼幾日會唔得,個姑娘仲話可以貼一星期架!你星期一再返黎洗都唔遲,點知....

我星期一返到去,一撕走膠布,有好多啡色水及血水流出,個傷口不但無好到,仲差左好多,個窿深左仲不停流血,本來已見到一層新肉長出,但而家又可以放番半條棉花棒頭入去,慘啦!又要再仲新洗過傷口,個姑娘話可能防水膠布太焗,而且傷口表層好番,但入面可能仲有膿及血水,所以個傷口又再流血,仲話好在而家發現,如果唔係表面已好番埋口,入面仲發炎,可能要再開一次刀 .....
唯有再每日乖乖去洗傷口啦!

民房

12/6约見黄亭亭醫生,請問收費如何?
原帖由 wendy99 於 10-5-20 21:53 發表
gillianchan

我同你情況一樣,要做手術,28/5做,是黃亭亭做,好怕

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-6-10 10:17 發表
好多謝大家的關心,本來個傷口已好得八八九九,點知....

上星期四去洗傷口,姑娘話已生番D新肉出黎,我問佢好唔好用'埋口膠布'將兩邊表皮拉實貼膠布(廣華醫院乳病中心曾建議我咁做),但廣華門診洗傷口的姑娘又話入面未好 ...

真係都唔知聽邊個姑娘講至係啱! 唯有繼續努力!希望你個傷口快點好返!

子爵府

真係唔好彩啦,希望你快d好返啦。

大宅

我的家人在上年,因乳癌切除腫瘤,她又是在廣華醫院睇。他的傷口的康復情況同你好相似,又係要洗了幾星期傷口,才能復合。
所以聽到你的情況,我也好像似曾相識,也好像感受到你的痛,祝你早日康復

大宅

我一次睇是$800元.我已做了手術,非常好,傷口已OK啦

原帖由 idaleechan 於 10-6-10 11:05 發表
12/6约見黄亭亭醫生,請問收費如何?

複式洋房

我個胸又系痛,但系仲未去檢查咩問題?請PM個醫生的資料我好嗎?TKS
开开心心一家人!

大宅

上星期去洗傷口,姑娘話差唔多好番,可以隔日去洗,星期四果日姑娘又幫我貼左'啡色啫喱狀膠布' (上次貼左個傷口有啡色物体及血水流水,傷口又大左又深左) 我同佢講過之前差唔多好時都貼過,但有以上情況發生,佢話正常架喎!因為係'吸付'd分泌物,因為上次傷口表面好番入面未好先會咁,最後都係貼左,聽日會去洗傷口,希望真係好番晒,唔駛再重新洗傷口啦!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-6-20 09:40 發表
上星期去洗傷口,姑娘話差唔多好番,可以隔日去洗,星期四果日姑娘又幫我貼左'啡色啫喱狀膠布' (上次貼左個傷口有啡色物体及血水流水,傷口又大左又深左) 我同佢講過之前差唔多好時都貼過,但有以上情況發生,佢話正常架喎 ...

祝你明天拆膠布之後好返哂, 唔需要再洗傷口!

大宅

newton883~

好多謝你呀!不過今朝拆左膠布,竟然同上次一樣,又有啡色液体同血流水,傷口又大番,仲好深添! 連棉花棒的頭都能放進傷口(橫向插入)

又要重新再洗傷口啦!我諗仲要洗多一至兩星期啦!我尼次一定唔會再聽d姑娘講再用'啡色膠布'

原帖由 newton883 於 10-6-20 10:52 發表

祝你明天拆膠布之後好返哂, 唔需要再洗傷口!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-6-21 17:32 發表
newton883~

好多謝你呀!不過今朝拆左膠布,竟然同上次一樣,又有啡色液体同血流水,傷口又大番,仲好深添! 連棉花棒的頭都能放進傷口(橫向插入)

又要重新再洗傷口啦!我諗仲要洗多一至兩星期啦!我 ...

係呀!唔好再聽個姑娘講喇!第一次就話都信佢啫, 第二次又係咁, 嘩,你痛唔係佢痛喎!若果個姑娘再話貼果d 膠布, 你就問下佢可唔可以貼埋口膠布, 費事差d 好返又比佢搞喎哂!

民房

已定七月頭做手術,妳既分享確實令我感到平安,多謝!
原帖由 wendy99 於 10-6-11 11:31 發表
我一次睇是$800元.我已做了手術,非常好,傷口已OK啦

複式洋房

祝你快d好番啦!!

大宅

我10年前也做過這手術,也是洗了個幾月傷口才好.我現在還記得當時洗傷口時真得很痛.

大宅

多謝你地既祝福,我7/5返廣華'乳病中心'覆診,希望到時傷口可以趕及康復,唔駛我請假同再俾 $60返去覆診啦!(我而家日日洗傷口唔駛錢架!而且係公司附近,每日都趕得切返工唔駛遲到扣人工,好彩...所以只係'肉痛'唔駛'心痛' )
-------------------
hkee33~
多謝你的分享,你以前洗左'幾個月'傷口? 我本來洗兩個星期就好得七七八八,點知姑娘好心做壞事,介紹左一種唔o岩我用的'膠布'俾我,令個傷口又惡化,再兩個星期後,本來又好得八八九九,但又再誤聽'解釋'再用番同款'膠布'再次出事,希望今次一個星期後可以好番晒啦!

我洗左個幾月已經咁忟,你當時洗左幾個月一定好辛苦好煩厭,你果時都係'介瘡'?個傷口有幾大呀?

原帖由 hkee33 於 10-6-23 08:36 發表
我10年前也做過這手術,也是洗了個幾月傷口才好.我現在還記得當時洗傷口時真得很痛.

民房

多謝分享! 早日康復!

民房

原帖由 yymary 於 10-6-25 00:19 發表
多謝分享! 早日康復!

另外, 我想問下, 你點解唔使錢洗傷口(我好八卦)!

首頁

尾頁

跳至