婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係洗咗個幾月,無幾個月咁耐.其實洗到後期都唔覺得痛啦,可能也習慣咗.
我果時都係 介瘡 , 傷口有兩個,一個大一個很細,當時有幾大我唔得太清楚,但現在的傷口不是太明顯,大的大約一隻手指甲長的疤痕.小的好似粒暗瘡印.
祝你早日好番,唔需要再洗傷口.

大宅

多謝你們的關心,希望承你地貴言,可以早日康復甩難啦!
昨日放假,貪方便去左藍田洗傷口,姑娘見我 上次係5/29洗既,問我點解隔咁耐先洗? 我話:唔係呀!我日日都有駛架!不過因為係'廣華'洗,唔駛俾錢,所以無紀錄囉!個姑娘都話唔知點解佢地唔駛收費?
我同佢講起個傷口本來好得七七八八,但貼左兩次'啡色豬油膏膠布'都出事,所以拖左咁耐都未好番,唔知可唔可以貼番上次果隻'海藻膠布'?尼個姑娘同上次果個都好細心咁幫我洗完傷口,仲好輕力咁貼好膠布,尼兩次'藍田診所'的洗傷口經歷都唔錯,要用 $17我都覺得抵呀! 係'廣華'洗左個幾月,起碼見過十個八個姑娘,都得兩三個係'溫柔'架咋!可能佢地工作量大,要快手快腳卦? (或者佢地見怪唔同傷口,覺得我只係小兒科,所以唔錫住我囉! )

----------------
yymary~

其實我都唔知點解? 只知藍田洗傷口要 $17- 唔知其他診所係咪一樣收費?不過唔同地方出既'醫生紙'可能唔同情況(因我係'廣華'睇緊 $60的乳病專科) 但我係'廣華'睇左幾年內分泌又唔駛收費喎?唔知係咪因為有人'贊助'呢?

原帖由 yymary 於 10-6-25 00:22 發表

另外, 我想問下, 你點解唔使錢洗傷口(我好八卦)!

民房

廣華有些服務唔使錢,可能佢地係慈善團體(東華三院)某些免費,洗傷口要17元,其實好多地方都係收17元.

民房

以前聽過廣華住院免費,唔知真唔真?

大宅

原帖由 yymary 於 10-6-28 00:42 發表

廣華醫院住院是要付款,$100日,門診就大部都唔洗比錢。

大宅

yymary~

我之前入廣華醫院做'割瘡'小手術,當'住院'計,要支付$100 一日的住院費(已包括三餐),'徐展堂門診部'就大部都唔洗比錢,但'主樓'的專科 就要收費。

原帖由 yymary 於 10-6-28 00:42 發表

--------------------

星期六,日無洗傷口,今日約左10點返去廣華門診部覆診,我9點半已報到,但勁多人睇'乳病科'等11點先睇到我

傷口已好得八八九九,醫生按過,話無硬塊,無膿流出,可以隔日洗番傷口,佢問點解咁耐都唔好,我就話佢知用左兩次'豬油膏膠布'搞成咁,貼左兩日,就'爛晒',之後要兩個星期才康復,如是者兩次,所以拖到而家都無好番,以後死都唔會再貼......希望今次真係一個星期可以好番晒啦!八月頭要再去覆診!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-7-5 22:47 發表
yymary~

我之前入廣華醫院做'割瘡'小手術,當'住院'計,要支付$100 一日的住院費(已包括三餐),'徐展堂門診部'就大部都唔洗比錢,但'主樓'的專科 就要收費。

--------------------

星期六,日無洗傷口,今日約左10點 ...

睇嚟今次嘅進度都幾好喎!希望你8月覆診果陣時好返哂!
GOOD LUCK!!

大宅

好多謝你呀! 我星期三去洗傷口,姑娘話我好番晒啦!終於唔駛再去駛傷口啦!

估唔到一個小小的'窿'(傷口) 竟然搞左我兩個月,最衰自己怕尷尬唔早d睇醫生,拖左一個月,令到個乳線發炎有細菌仲含膿,食抗生素都唔得要開刀,好在抽左血同組織去化驗,無事咋! 以後我都要密d check住,希望唔好再翻發啦!

祝各位有類似情況的靚媽都係'小事',有驚無險.早d搞掂,唔駛做手術.

原帖由 newton883 於 10-7-5 22:56 發表

睇嚟今次嘅進度都幾好喎!希望你8月覆診果陣時好返哂!
GOOD LUCK!!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-7-15 21:32 發表
好多謝你呀! 我星期三去洗傷口,姑娘話我好番晒啦!終於唔駛再去駛傷口啦!

估唔到一個小小的'窿'(傷口) 竟然搞左我兩個月,最衰自己怕尷尬唔早d睇醫生,拖左一個月,令到個乳線發炎有細菌仲含膿,食抗生素都唔 ...

睇倒你已經好番又唔使再去洗傷口真係鄧你高興!祝身體健康!

大宅

個胸又開始腫同痛啦! help!

慘!個傷口剛剛先好番,咁快又'翻發'啦!

上次係左邊胸的左上方,今次係左邊胸的中下方,雖然上次有五蚊銀咁大,但我都忍到半個月先去睇醫生,但今次兩日已經覺得好痛,忍唔到啦!因為著bra掂到都覺得有d痛,上次起碼唔係bra內的'範圍',唔摸到就唔痛,但今次避無可避...

唉!我下次覆診係9月頭,估唔到咁快就翻發 我諗都係忍唔住要早d睇私家啦!希望食藥搞得掂,唔駛再開刀放膿啦!

複式洋房

原帖由 gillianchan 於 10-8-12 22:49 發表
慘!個傷口剛剛先好番,咁快又'翻發'啦!

上次係左邊胸的左上方,今次係左邊胸的中下方,雖然上次有五蚊銀咁大,但我都忍到半個月先去睇醫生,但今次兩日已經覺得好痛,忍唔到啦!因為著bra掂到都覺得有d痛,上次起 ...

嘩!咁快又返發, 如果真係好痛就唔好等喇, 而家至係8月中, 要等到9月至有得睇, 咪有排等, 快d 去睇私家医生試下食藥可唔可以搞得掂!

子爵府

你9月才覆診,現胸有痛,你可以看廣華急症或街症,祝無事.

大宅

多謝你地的祝福,上次我4/23做手術,洗傷口洗左三個月,舊傷口剛剛先結疤,真係無諗過咁快就會再'起',或者係根本d'細菌'都仲係入面未清得晒,所以又係附近發作

今日打去問廣華醫院可否提早覆診?佢地都建議我去私家睇完拎轉介信book'快期',不過上次去普通診所睇,佢地叫我去照x光及化驗,等左幾日先有報告,再去廣華急症睇,前前後後用左成千蚊,所以今次可能一朝早去廣華排'急症'寧願等左d,但可以快d直接睇到'乳病專科',希望忍到星期一先去睇啦!

大宅

好不容易才等到 9/6覆診,時間本來係 11:30am,我明知會多人,所以10:45am 已提早登記,但最終都要等到12:40先到我睇,政府醫院就係咁架啦!唉!....mouth:

今次唔好彩,被安排見男醫生,邊個叫我無錢睇私家女醫生丫!...同醫生講左之前開刀位置已康復,但8月初發現同是左邊乳房附近的位置又生左一粒新的瘡,當然逃不過要檢查,男醫生連手套都唔戴 但已經無得俾我尷尬,佢建議先用針抽,希望抽得晒,同拎去種菌驗下,希望係d普通抗生素都殺得死既菌啦!我唔想再開刀啦!

9/27又要再去覆診

複式洋房

咁係咪27/9至去抽組織化驗呀?

大宅

HI!多謝你的關心,我9/6已經抽左血同組織化驗.

昨日9/27去廣華醫院門診睇醫生,本來睇10:30am,但又係由10:05am等到12:05pm,我問醫生係咪又驗到上次的菌?佢話因為我之前已經食左消炎藥同抗生素,所以已經check唔到菌,跟住女醫生用超聲波幫我check,佢話見到入面有一堆'膿'同水,叫我今日9/28再去'開刀'放血水同膿

我今朝已提早食定止痛藥打底,但依然係好驚! 因上次一邊落麻醉針,一面開刀,藥力未到,勁痛 所以今次我要求等一陣先開刀,我問醫生嚴唔嚴重? 點解咁快又會再'起'? 同埋擴散得好快,好似有兩粒咁?駛唔駛開兩個'洞'架?佢話一個就ok,不過越洗越耐,又不停用力按,好似整極都有咁,雖然已經打左針,不過都仲係覺得好痛,手都出晒汗,個護士見到我咁緊張,好好人咁捉住我隻手,等我放鬆d,佢真係好好人呀! 大約十幾分鐘就搞掂,止埋血,坐多十幾分鐘,量埋血壓就走得,因為上次血壓低到得 三十幾 / 六十幾,所以瞓左四五個鐘病床先走得,好在今次剛剛合格 六十幾 / 一零幾,所以拎埋抗生素同消炎藥,就可以走啦! 埋單 $150,聽日又要俾多 $60返去醫院俾護士洗傷口,希望唔駛好似上次咁洗足三個月啦!

原帖由 newton883 於 10-9-8 18:48 發表
咁係咪27/9至去抽組織化驗呀?

大宅

原帖由 gillianchan 於 10-9-28 20:08 發表
HI!多謝你的關心,我9/6已經抽左血同組織化驗.

昨日9/27去廣華醫院門診睇醫生,本來睇10:30am,但又係由10:05am等到12:05pm,我問醫生係咪又驗到上次的菌?佢話因為我之前已經食左消炎藥同抗生素,所以已經check唔到菌, ...

我一路都有留意你的情況,再睇到你又再有事,我都為你而擔心,祝你早日康復!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我都係有睇你個post,睇你跟進,聽到你又黎過都好唔開心,等緊你好消息,快些好番吧!

大宅

peggy319~ & hudsonchui~

好多謝你地咁有心呀!我9/29返醫院洗傷口,雖然事前已食定止痛藥(預早一個鐘) 但仍然係勁痛,因為傷口入面有d血塊,所以姑娘要用棉花棒去'撩',因為摸到d神經線,所以好痛,搞到我係咁流眼淚,不停叫好痛呀!唔得啦!個姑娘雖然好同情我,但佢也明白唔整乾淨,發炎時仲痛,所以佢不停安慰我,叫我忍多一陣,好快搞掂,但最後都要洗成十分鐘,已經痛到我就暈....洗完後我休息左十五分鐘都仲係好痛,行唔到係咁

幾個姑娘見我咁痛,問我幾點食止痛藥,駛唔駛再食,但我話應該唔夠勁,有冇隻藥力勁d架?最後佢通知醫生開左隻好勁既止痛藥,一日只可以食一粒,最多開四粒俾我,叫我第二日 9/30再返去醫院洗傷口,即係又要俾多 $60,仲要由調景嶺搭個幾鐘mtr來回

9/30 第二日洗傷口,前一晚一直睡得不好,四點幾都瞓唔著,之後都係瞓下醒下,六點鐘起身食定果粒'勁既止痛藥',希望到十一點鐘,藥力會發揮得好d...好在果日洗傷口真係無咁痛,都仲忍得住,無叫出聲,姑娘話無血塊可以唔駛'撩',只係用粗針筒噴d'鹽水'沖下個傷口就ok,我望住塊鏡,見到個傷口都幾大,洞口有一毫子直徑,而打橫約有2吋幾,因為要放一條海棉入去,所以我知道.上次只係'一粒藥丸'既洞已經搞左我三個月,今次真係唔敢諗

因10/1係國慶假期,姑娘話可以俾我休息一日,之後都可以隔日先再洗傷口.

最搞笑係果日我一洗完就想走,外面的姑娘話,今日咁勁既,聽唔到你叫痛,仲咁快想走? (原來前一日我痛到大叫,大堂既姑娘都聽到我慘叫 )

10/2 , 10/4 我可以去藍田健康院洗傷口,雖然要等一個鐘,但係只係搭兩個mtr站,俾 $17都ok呀! '勁藥'依然止到痛,good!! 可以鬆一口氣, 10/6再去藍田洗多一次,10/8就要再返廣華醫院檢查,希望到時傷口ok啦!

複式洋房

你個傷口可謂一波三折, 但無論如何都要忍住, 加油呀!

首頁

尾頁

跳至