懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

孕婦奶粉邊隻好?

好唔開心,現在快36週,醫生話BB太輕,只有5.3lbs,而且胎盤開始老化,胎水開始減少,好可能會早產,要我立刻喝孕婦奶粉,請問哪個牌子最好?好擔心!Thanks!

洋房

Re: 孕婦奶粉邊隻好?

我試過惠氏及安滿, 覺得安滿比較接近鮮奶, 每日2杯都唔覺NUL, 惠氏太THICK.

民房

請問飲黎有咩用ga, 同埋幾多錢到.?

洋房

作為營養補充, 因為MAMA奶粉通常有葉酸,DHA, 鈣, 鐵, ...
MAMA 同 BB 都會容易吸收,
係萬寜大概$50-60 一罐, 有時會做特價

camomile 寫道:
請問飲黎有咩用ga, 同埋幾多錢到.?

複式洋房

我都係食安滿....我今年1月底生左...bb好健康....出世重7.5lbs.....
我懷孕間冇特別食補品....只係日日1杯奶粉.....
所以我相信奶粉好有用呀......

我買大罐...好似100元左右

民房

我見我以前d 同事都無食.............但係就有醫生開d 維他命丸羅...............食維他命丸會唔會無咁肥??

大宅

我以前飲安滿..比較好飲因為味道似牛奶
其他牌子都係雲呢

複式洋房

謝謝各位媽咪,我會試飲安滿,希望BB吸收啦!

子爵府

安滿真係幾好味,我有咗之後都係飲佢。

大宅

ME TOO
[quote]
rebecfung 寫道:
我以前飲安滿..比較好飲因為味道似牛奶
其他牌子都係雲呢

洋房

孕婦切記勿飲孕婦奶粉
各位孕婦會員,切記勿飲用孕婦奶粉,否則有九成機會患上妊娠糖尿,對大人及BB影響都很大,切記!

對孕婦影響:
1-增加妊娠期血壓高。
2-增加胎水過多。
3-容易細菌感染。
4-日後患上糖尿病的機會,引致腎臟、心臟和眼睛損壞。

對BB影響:
1-胎兒過重、生產困難,並加用儀器助產夾剖腹。
2-BB出生後的血糖會驟降,有生命危險。
3-BB出生後會出現黃疸病,導致腦部受損。
4-BB可能會有先天性缺陷,甚至胎死腹中。

以上內容我都係在另一個網站找到的
她們說是一個婦科醫生所說...
所以你們飲前請問吓醫生先吧.....

首頁

尾頁

跳至