少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 18個月bb食飯好煩?

Hi hohopig,
Thank you, I'll try!!!
I love baby

複式洋房

Hi Adrienne's Mummy,

我的BB都係20個月, 食飯又是邊玩邊睇電視邊食, 日日食成個鍾頭, 又 'tum' 又鬧 ! 我工人又係話BB 可能出緊大牙喎.

我重慘啦, 我個女一直都冇真正介過夜奶, 以前晚上11 點半食完, 4點又食, 而家好小小, 有時5 or 6 點食奶. 我哩20個月都係熊貓眼, 慣哂喇 !

別墅

我又分享下我既經驗, 我個女十七個月大, 之前講過早兩個月都開始自己食飯, 不過我都有遇到問題架.....

「食食下遞個碗俾我 . 」每餐飯都會做幾次呢個動作, 我個女既意思係要食其他野, 佢甚至會指住其他送, 所以我一定先安排佢食佢唔鍾意既野, 例如:飯, 菜, 到佢要求時, 我就俾佢食其他送, 所以每次我只俾一樣野, 因為我知佢成日要轉款, 甚至成日要求同我食一樣既野, 例如想佢飲湯時, 我亦飲湯, 佢就會好有興趣.

「食食下要落地玩/玩送.」因為我確定佢明白我講咩, 所以我會好嚴肅咁要求佢停止玩, 佢肯既話就繼續食唔肯我就收野, 並且顯示我好唔高興, 通常佢都會食番飯.

仲有呀, 由於我調較時間俾個女8:00同我一齊食dinner, 佢臨訓前無可能再飲得落奶, 而靠佢自己食有時心情唔好真係會食少d, 咁就要食夜奶.

不過個個小朋友既性格同能力都唔同, 好似曉晴咁, bb只係用左幾日spoon, 好難要求佢成餐都自己食.

大宅

我想請問一下,15個月大的bb係唔係每日食2餐糊仔,3餐奶係唔係唔夠呀?點可以訓練bb食生果呀?

大宅

Marcus媽
我囝囝都係食兩餐糊仔加三餐奶,問過健康院姑娘,佢哋話冇問題.....
我會張d生果切開一小塊,比囝囝自己用手拿住食生果

大宅

Thank you. 其實我都試過,但我個bb食一口就唔食了,我試過Apple, Banana, strawberry, 都唔食,

大宅

Marcus媽
有時囝囝食食吓玩嘢唔肯食,我會試吓我食一啖之後扮好好味,佢見到又會試吓再食....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實你仔仔都歲半囉..可唔可以比佢自己食呢?比佢自己食係會dirty d,大人係要做多好多野,但係小朋友會食得happy d架,因為佢地會覺得自己大過仔左...不時又讚下佢食得好淨乾喎,好叻丫自己咁快食完...
我仔仔一向食野都幾乖...大約1歲3,4個月開始,我就比佢自己食飯仔...先比一小碗佢自己食..到佢食完(多數天一半地一半),我又食完飯就會再餵佢食(佢既食飯時間跟大人)
到歲半左右就開始食大人飯,d"送"整到好細粒..有時排埋公仔花紋比佢自己食....比一碗飯佢,自己一個餐盤仔食...佢就食得好開心...到我食完飯就會問佢"媽咪餵你好唔好?"有時佢會比我餵,有時佢死都要自己食晒..
到依家2歲4個月..都係一樣自己一個餐盤自己食,到我食完再餵佢..不過佢久唔久都會唔肯食飯..我就會利誘佢囉..食完有粒糖丫,食完有生果,食完有維他奶飲等等..黎引佢..多數佢都會好快食晒.如果佢都係唔食,就係佢唔多舒服既時候

大宅

Thank you!我今晚會試下。其實我個仔每次食一d粒狀的食物都會好似要嘔咁,所以每次我見到佢咁我都唔敢再俾佢食,甜的食物or生果試一口就會伸下條利好似好唔種意食咁樣,我都有學俾佢睇好似好好食,但係佢唔要就係唔要,好庥煩! 不過我今晚放工返去會試下買d得意d的餐具,希望會好d。

大宅

我個囝囝14個月大剛由糊仔轉食飯仔, 但佢又係唔肯食飯呀 我有比佢自己食, 但佢只係在玩飯, 咁我去喂佢啦 佢就令頭, 總之死都唔食 我都唔知點好 請大家指教下我

洋房

對不起,請看後上回應。

洋房

我好認同妳,不過我仲係未夠「狠心」去實行。
catcatchong 寫道:
曉晴
安安以前都係咁,不過要睇你夠唔夠忍心,我只會比25分鐘食飯時間,過左25分鐘無得食,呢個方法幾好架,每次安安唔多願食飯,我會同佢講而家幾点,仲有15分鐘,唔食無得食,因為佢知我真係會倒晒,通常都會乖乖咁食,至於lur飯,可能d餸唔啱口味

侯爵府

睛靈勳章

我囝囝13個月食飯, 18個月學自己餵自己, 我先hold住佢手仔拔飯, 然後教佢放入口, 跟住比佢自己試, 頭兩日好dirty一地都係飯, 之後, 佢自己食得好好. 佢已識自己用杯飲水, 一樣初頭要hold住佢手幫佢, 試多幾次, 佢自然會識, 但記得佢做岩要拍手讚佢, 就會學得快!

致於餸菜, 可以整南瓜碎肉, 豆腐碎肉, 蛋黃碎肉, 豆腐魚...我囝都好中意食!

首頁

尾頁

跳至