自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

家中有小剛知道患了糖尿病,現非常擔心!
請問有咩要注意呢?
糖尿藥有冇咩副作用呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

跟住高血壓 我媽就係

複式洋房

我聽過有人食飽後行45分鐘,唔食藥都好返,只係想話運動都好重要,不過都要跟醫生指示食藥。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好多要注意,c6係星期四就要去瑪麗听講座,由9:00-3:00,可想像几多野要注意.

大宅

你試煲粟米髬水飲丫 , 乾貨喎

每日3餐後飲一杯就 ok

珍珠宮

原帖由 CALVEN 於 10-4-13 23:34 發表
好多要注意,c6係星期四就要去瑪麗听講座,由9:00-3:00,可想像几多野要注意.

您c6都係剛剛知道嗎?

珍珠宮

thanks all of u.....

珍珠宮

[quote]原帖由 麥兜媽 於 10-4-13 23:24 發表
跟住高血壓 我媽就係 [/quo

佢會點唔舒服呀?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-13 22:12 發表
請問有咩要注意呢?
糖尿藥有冇咩副作用呢?

知唔知個度數几多? 控制飲食, (有無得見營養師?) 多做運動, (飯後散下步), 石榴茶, 粟米水, 石斛, 據聞都有幫助!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-14 09:09 發表

您c6都係剛剛知道嗎?

吾係,知道3,4年了,不過之前睇c家,但e生話進展吾好 ,建議睇政府醫院會更全面禾.所以轉去瑪麗睇.

珍珠宮

原帖由 cy101 於 10-4-14 09:28 發表

知唔知個度數几多? 控制飲食, (有無得見營養師?) 多做運動, (飯後散下步), 石榴茶, 粟米水, 石斛, 據聞都有幫助!!

有得見呀!不過約左過兩個星期!!
佢睇開東華東院既...佢地有個dept專係for 糖尿病!
唉...依家好擔心唔知會點....

伯爵府

好媽媽勳章

我都係糖尿病患者, 是家族遺傳.

要勤跑步, 每次跑最少半個鐘, 每星期三次, 要介口, 多食蔬菜少食肉, 依家改食紅米(2/3)+白米(1/3), 肚餓只可以每餐食疏打餅, 食生果只可以食細蘋果/細粒生果eg提子只可以食10粒.

依家聽我同事介紹煲青檸煲雞飲, 2粒青檸+雞一只, 早晚飲一碗, 可參考以下網址: http://kfseto.mysinablog.com/ind ... p;articleId=2212978

希望對你有用.

伯爵府

好媽媽勳章

其實我都食緊, 由最初半粒加到最近食1粒, 最初會手震, 現在又無手震現象, 暫時都未見有副作用, 不過身體易攰, 最近天氣差又暫停跑步. 大家努力.

另外, 樓主請解釋怎麼是"小剛"?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-14 09:35 發表

有得見呀!不過約左過兩個星期!!
佢睇開東華東院既...佢地有個dept專係for 糖尿病!
唉...依家好擔心唔知會點....

唔好咁担心啦, 換個角度睇, 咪將以後既生活變得更加健康, 有規律, 定時作息運;, 最重要俾時間接受呢樣事, 我以前屋企人就係唔當一回事, 病情就serious 咗!!

侯爵府

戒口係最重要, 唔好出街食飯,其實飯都唔可以食咁多,生果唔好食太甜架, 發現左幾耐, 幾大年紀

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-13 22:12 發表
請問有咩要注意呢?
糖尿藥有冇咩副作用呢?

HI
其實唔洗擔心
我10個月前...發現有糖尿...(高到18度)
屋企人無人有呢個病
係醫院到D姑娘和亞嬸...出院後D朋友...左一句..右一句
叫我唔好食飯呀...唔好食咩呀..
嚇到我所有野也唔敢食
後尾醫生話我O甘對病情更差
叫我搵營養師....學下...點去食
再加埋見醫生...食藥控制
現在我血糖已完全控制在4-6內(已開始減藥份)

首先開頭好驚係...所有食入口有甜味的...我全部唔食
呢個觀念係錯的
原來...蕃薯呀...超甜粟米呀
呢D雖然係甜味重的食物..不過佢纖維高
係胃部消化時...會阻擋到佢化成糖
((真係分分鐘排出來...也未消化晒...哈哈哈))
糖尿要留意係果個食物的GI值<<--升糖指數
如果果樣食物的升糖指數高
o甘就唔好食了...

糖尿病最怕係升得快..跌得快...o甘樣對病人係最危險的狀態
所以食野...盡量小食多餐...keep住個數值係差唔多的狀態

我無試坊間的任可偏方...因為我見好多也係超寒的食物
我已經係一個極寒的人...再食寒野...我個胃會不停嘔

多食高纖類的食物...唔好話完全唔食五榖類
只要食高纖類的五穀就ok了
多食菜...少食鹽...不要食糖

還有最重要係...stay happy...心情好重要
無得食糖唔會世界末日
我本來唔喜歡食甜品
反而有糖尿後...無得食甜野...成日心思思食甜品
((人好賤...哈哈))
我已搵到好多好多糖尿能食得的甜品
例如galato mamamia的雪糕
佢有無糖雪糕,,,好好味架

還有chesse cake呀..慕絲呀...也係超好味
<<--呢個係我買材料自己做

其實仍有好多好味野食...
唔好唔開心啦...加油~
有咩pm聯絡...大家交流..鼓勵

珍珠宮

好多謝您地呀!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 10:44 發表

HI
其實唔洗擔心
我10個月前...發現有糖尿...(高到18度)
屋企人無人有呢個病
係醫院到D姑娘和亞嬸...出院後D朋友...左一句..右一句
叫我唔好食飯呀...唔好食咩呀..
嚇到我所有野也唔敢食
後尾醫生話我O甘對病情更差 ...
你就好啦! 由18度跌至3-4度, 我呢, 戒口走甜食紅米+跑步+食藥, 但我就越升越高, 真係灰心, 所以口痕時都食幾塊疏打餅, 唔理得咁多.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 maywei 於 10-4-14 11:18 發表
你就好啦! 由18度跌至3-4度, 我呢, 戒口走甜食紅米+跑步+食藥, 但我就越升越高, 真係灰心, 所以口痕時都食幾塊疏打餅, 唔理得咁多.

可能因為你其他食材的份量仍然食好多好高...
我由發現有病到現在瘦左60磅...提高新陳代謝
也會對病情有幫助

琥珀宮

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 11:27 發表

可能因為你其他食材的份量仍然食好多好高...
我由發現有病到現在瘦左60磅...提高新陳代謝
也會對病情有幫助

好野, 好野!!!

首頁

尾頁

跳至