自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 10:44 發表

HI
其實唔洗擔心
我10個月前...發現有糖尿...(高到18度)
屋企人無人有呢個病
係醫院到D姑娘和亞嬸...出院後D朋友...左一句..右一句
叫我唔好食飯呀...唔好食咩呀..
嚇到我所有野也唔敢食
後尾醫生話我O甘對病情更差 ...

abcd 媽咪

想問你血糖高食粗米食好d定係紅米好d ?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 11:27 發表

可能因為你其他食材的份量仍然食好多好高...
我由發現有病到現在瘦左60磅...提高新陳代謝
也會對病情有幫助

自己唔知衰, 已經好戒口, 星期日出街食早餐只叫華田飲, 無落糖, between每餐就食2包疏打餅, 其他都係帶飯及回家食飯ja, 唔通d疏打餅有事, 我已經無食消化餅啦!

係啊! 之前唔知患咗糖尿病時, 真係瘦咗好多, 好似骷髏骨頭人咁! 依家好d啦!

伯爵府

點發現?
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

糖尿病...會瘦既咩????

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 janetlam74 於 10-4-14 12:08 發表
點發現?

我記得因為身體有d毛病, 政府醫生話抽血做化驗, 點知其他就驗唔到, 就驗到血糖指數好高, 再驗查約4個月左右, 就確認患咗糖尿病.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 樂樂 於 10-4-14 12:01 發表

abcd 媽咪

想問你血糖高食粗米食好d定係紅米好d ?

我在最嚴重時...係紅米+糙米...
不過...營養師介紹...紅米同糙米係纖維高
不過糖分係仍有在的...
佢介紹我食一個印度米...basmati rice
呢個就直頭無乜糖份的白米...
佢個味道無我地白米o甘軟滑有米味...
不過唔喜歡食紅米糙米的人...也可試下呢個basmati rice
煮法同我地白米無分別

((如果煮紅米糙米的朋友仔...有時返工未必浸到d米兩小時先煮...教你地...將d米放在冰箱...唔洗浸...倒出來洗下米就煮得))

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-14 12:11 發表
糖尿病...會瘦既咩????

會爆瘦, 口渴, 疲倦, 常常想飲野(口乾)

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 maywei 於 10-4-14 12:05 發表

自己唔知衰, 已經好戒口, 星期日出街食早餐只叫華田飲, 無落糖, between每餐就食2包疏打餅, 其他都係帶飯及回家食飯ja, 唔通d疏打餅有事, 我已經無食消化餅啦!

係啊! 之前唔知患咗糖尿病時, 真係瘦咗好多, 好似骷 ...

華田就算唔落糖...佢本身也有糖份的
或者你試下同醫生講
睇下係咪藥份唔夠...要加藥控制

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 cy101 於 10-4-14 12:13 發表

您當時血糖去到幾高呀???

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cy101 於 10-4-14 12:13 發表

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lovelykitty 於 10-4-14 12:19 發表

您當時血糖去到幾高呀???

我無, 以前屋企人有(最高時OVER 20), 我99 而家都有(佢HANDLE 得几好)!!!

禁止發言

男爵府

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 12:13 發表

我在最嚴重時...係紅米+糙米...
不過...營養師介紹...紅米同糙米係纖維高
不過糖分係仍有在的...
佢介紹我食一個印度米...basmati rice
呢個就直頭無乜糖份的白米...
佢個味道無我地白米o甘軟滑有米味...
不過唔喜 ...

basmati rice 超市有冇得買架?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 12:17 發表

華田就算唔落糖...佢本身也有糖份的
或者你試下同醫生講
睇下係咪藥份唔夠...要加藥控制

我都知, 但係無嘢好飲囉! 好立克/奶茶未仲利害, 檸茶又對胃唔好, 自己唔受得, 所以華田只是我杯茶, 又或者改飲半杯啦! Thanks.

男爵府

原帖由 w1cht3l 於 10-4-14 12:24 發表
正常血糖 : 3-8 (少過8.0)

High高血糖:8.1或者以上

如果每次也過8便要食藥

如果每次也過9.9便要即刻book看醫生

我係qe 驗個 range 正常係3.9- 6.1

我剛好係6.2 超左1度,

我仔係另一醫院驗,range 正常最高係5.6
我仔係5.7 又係超左1度.

每間化驗室個range 都唔同既?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 樂樂 於 10-4-14 12:30 發表

basmati rice 超市有冇得買架?

網上版的百佳有得買
門市就要大間的鬼佬版分店先有
約莫39.9一包

city super就長期有

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 樂樂 於 10-4-14 12:41 發表

我係qe 驗個 range 正常係3.9- 6.1

我剛好係6.2 超左1度,

我仔係另一醫院驗,range 正常最高係5.6
我仔係5.7 又係超左1度.

每間化驗室個range 都唔同既? ...

個數係約莫架乍
因為要睇埋你果日...昨日...或者果排食過咩
個數係日日變...時時變的
如果話超0.1度
基本上係唔計的
算係正常度數...
如果超過8
才開始計係有事

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 maywei 於 10-4-14 12:37 發表

我都知, 但係無嘢好飲囉! 好立克/奶茶未仲利害, 檸茶又對胃唔好, 自己唔受得, 所以華田只是我杯茶, 又或者改飲半杯啦! Thanks.

我見意你唔好再飲華田, 身體壞左有苦自己知. 年紀再大d 機能壞了到時就好難救了.
我血壓高已4年, 糖尿快2年,我飲奶茶, 咖啡, 檸茶連袋糖都唔落, 飲慣左就ok 了

男爵府

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 12:50 發表

個數係約莫架乍
因為要睇埋你果日...昨日...或者果排食過咩
個數係日日變...時時變的
如果話超0.1度
基本上係唔計的
算係正常度數...
如果超過8
才開始計係有事 ...

聽你咁講我個心都定d ,不過我都係少食甜好d ,因年齡大啦.

我比較擔心個仔多d, 因佢係肥仔,怕佢以後有糖尿病,e + 要佢多d做運動.

你知唔知飲紅酒好唔好?以前聽過紅酒浸洋蔥對糖尿有幫助,你有冇飲過?

首頁

尾頁

跳至