自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

邊度有新鮮熱情果買???

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 PhotoCraft 於 10-4-14 02:38 發表

大間的百"街"(超級廣場)
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

鯉魚門市政大廈附近有間生果鋪有.

原帖由 wong2323 於 10-4-14 09:12 發表

大間的百"街"(超級廣場)
生日月, 開心過

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

果d鬼佬超市有, 不過貴
有d有d賣新界野既地方都有, 花墟又見過
原帖由 PhotoCraft 於 10-4-14 02:38 AM 發表

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咩係熱情果呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

熱情果係一種好好飲既飲品,但唔係甘多人識整.
熱情果無話邊度有得賣,我見過花墟有(依個時候無).好平$3一個.
吉X島有(唔知仲有無).貴D.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 wingogo 於 10-4-14 10:32 發表
咩係熱情果呀

熱情果又叫百香果,d味好香,食落酸酸甜甜,我淨係鍾意聞佢陣味
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

Taste for sure....coz i've seen it for so many times there....$3x a pack with 4 passionfruits. i like it so much too....

大宅

旺角街市經常有$10/6-7個

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Taste貴呀! 花墟同新界檔平多好, 就係$3x/4個 vs $10/7個
上次o係大嶼山camp都見到隔離士多有種(熱情果d花真係超級靚, 勁過膠花), 有個熟左跌左落地, 即刻拿拿聲執左返去, 斬開, 嘩~!成屋香晒, 不過唔敢食, 怕認錯左食物中毒就大件事

原帖由 abercrombie_bbb 於 10-4-14 05:36 PM 發表
Taste for sure....coz i've seen it for so many times there....$3x a pack with 4 passionfruits. i like it so much too....

珍珠宮

畀面勳章

我以前都係旺角街市見過.

原帖由 Natira 於 10-4-14 20:01 發表
旺角街市經常有$10/6-7個

公爵府

見 taste 今日 $22.90/6個仔.
請問是否就咁切開食 ?
做唔做到飲品 ?

男爵府

我個係太國人教我食,你唔怕煩可以試下.
找個魚袋入D果肉,揸汁,加白糖沖水至你仲意既甜味,就攬掂.
一杯又香又甜既飲品係你眼前.
做法似檸檬水.
唔使煮.

原帖由 Luzern 於 10-4-16 11:04 發表
見 taste 今日 $22.90/6個仔.
請問是否就咁切開食 ?
做唔做到飲品 ?

公爵府

係米淨貪佢香
有咩特別營養/好處?

男爵府

特別營養就唔知啦,
但真係好香`好飲.

原帖由 wingogo 於 10-4-16 23:46 發表
係米淨貪佢香
有咩特別營養/好處?

男爵府

仲有
果皮唔一定楝光滑,老身一d仲香.

公爵府

係米用魚袋袋住D果肉
放落杯, 加糖、沖水, 督下d果肉呀

原帖由 mf7433 於 10-4-16 23:33 發表
做法似檸檬水.
唔使煮.

...

公爵府

唔該晒~原自您教個方法, 我試下起肉+spite 試下飲先~thanks.

原帖由 mf7433 於 10-4-16 23:33 發表
做法似檸檬水.
唔使煮.

...

洋房

thx!!!
我通常將熱情果放入"面粉西", 用spoon攪拌搾汁, 熱情果本身好酸, 一定要加蜜糖.
有十十十分豐富的 Vit. C, 可美白架!!!!

原帖由 Luzern 於 10-4-17 10:33 發表
唔該晒~原自您教個方法, 我試下起肉+spite 試下飲先~thanks.

洋房

i finally found them in 山卡啦 Park'N Shop!! 好開心!!!

原帖由 PhotoCraft 於 10-4-27 23:38 發表
thx!!!
我通常將熱情果放入"面粉西", 用spoon攪拌搾汁, 熱情果本身好酸, 一定要加蜜糖.
有十十十分豐富的 Vit. C, 可美白架!!!!

首頁

尾頁

跳至