跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位住油美苑既媽咪,

你地好呀 ! 我係住油美苑架 。最近天氣潮濕,我屋企咁啱向海 ,即係對住樓下油塘邨四期(商場)地盤,可能個地盤已經起緊上蓋啦,導致地盤入面積水,搞到勁多蚊,我而家響屋企,每日唔敢開bb房既窗,因為佢試過一晚俾最少2隻蚊圍攻(同一時間),咬到咀角/耳珠/面珠/手指/腳仔都係蚊。

我用音頻驅蚊機,d音頻好尖好吵耳,我驚嘈住兩個bb瞓覺。除左關窗之外,究竟仲有咩好方法 ?

仲有,我打去有關部門問,佢地回覆個地盤要 2012年完工,即係話仲有2年佢至起完 ,唉 !個地盤由07年動工, 一起要5年以上, 真係超慢 !

大家覺得打去食環署投訴蚊患(28680000),究竟有冇用呢 ?

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i live in yau mei court too, my son has same case, we bought insect killer....this year is very serious than b4

複式洋房

我屋企裝了架捉蚊機, 不用化學未, 又冇聲. 每晚都捉好多蚊. 最重要係個 sales 話對人冇害. 都好好用, 連烏蠅,飛蛾都捉晒.

大宅

最好系全屋窗口加蚊網...但系空气較不流通, 又要哂衫...好難.

唯有系房窗口加蚊網, 入夜後开定軀蚊機, 趕哂的蚊出房, 睡前off 軀蚊機就吾怕vee vee声...

so far bb房 ok . 但廳就一定有囖 但 at least 亞b 無比蚊咬醒....

子爵府

你既捉蚊機幾錢一部啊?
原帖由 HELLOKITTYJOYCE 於 10-4-15 00:38 發表
我屋企裝了架捉蚊機, 不用化學未, 又冇聲. 每晚都捉好多蚊. 最重要係個 sales 話對人冇害. 都好好用, 連烏蠅,飛蛾都捉晒.

男爵府

原來venus_mama都住油美苑,
我都係呀, 我囡囡同妳囝囝都係8月返迦南架!
我大仔都比蚊咬到一身傷痕, 又紅又腫,
insect killer享邊道買架?
係咪呢d>>
http://www.tablesofa.com/pest_control/bug_killer.htm

原帖由 venus_mama08 於 10-4-14 14:00 發表
i live in yau mei court too, my son has same case, we bought insect killer....this year is very serious than b4

男爵府

我都有興趣, 有冇詳細介紹?

原帖由 HELLOKITTYJOYCE 於 10-4-15 00:38 發表

男爵府

我去fortress, 中原呢d電器舖搵唔到insect killer,
仲唸住要去d專門賣呢d器材shop買,
點知尋晚享通寶行見到個$99,
呀姐話呢排好多人買, 我買左個試下!

子爵府

遲d上來講下有無效啦!
原帖由 BabyHilary 於 10-4-25 10:59 發表
我去fortress, 中原呢d電器舖搵唔到insect killer,

大宅

原帖由 BabyHilary 於 10-4-23 22:52 發表
原來venus_mama都住油美苑,
我都係呀, 我囡囡同妳囝囝都係8月返迦南架!
我大仔都比蚊咬到一身傷痕, 又紅又腫,
insect killer享邊道買架?
係咪呢d>>
http://www.tablesofa.com/pest_control/bug_killer.htm

...

BabyHilary,

你地係咪都係呢兩日比蚊咬..?我個大囡剩係塊面咬左12垃,手掌手背都10粒,前2晚食食下飯已經覺得有問題,因為間屋好多蚊,夜晚開晒蚊機,搽晒蚊油,貼埋蚊貼,都照係塊面咬

噙晚我忍唔住....開冷氣瞓,凍死晒d蚊!!

別墅

yes, mine is same as u, but i feel the light is too bright
yeah, our kid also study in cannan K1 in 2010/01. but my son is small b so will begin to study on oct'10
and maybe we r living in ths same block, haha
原帖由 BabyHilary 於 10-4-25 10:59 發表

別墅

wooh, ur case is very serious, my son normally got bite at midnight, which block u live ah, maybe near construction site so much mosquito
原帖由 砵砵豬 於 10-4-28 10:36 發表

BabyHilary,

你地係咪都係呢兩日比蚊咬..?我個大囡剩係塊面咬左12垃,手掌手背都10粒,前2晚食食下飯已經覺得有問題,因為間屋好多蚊,夜晚開晒蚊機,搽晒蚊油,貼埋蚊貼,都照係塊面咬

噙晚我忍唔住....開冷氣瞓,凍死 ...

男爵府

Can we also complain to the 區議員

my daughter had 三同 on left face

原帖由 fifi_chan 於 10-4-14 11:46 發表
各位住油美苑既媽咪,

你地好呀 ! 我係住油美苑架 。最近天氣潮濕,我屋企咁啱向海 ,即係對住樓下油塘邨四期(商場)地盤,可能個地盤已經起緊上蓋啦,導致地盤入面積水,搞到勁多蚊,我而家響屋企,每日唔敢開bb房既窗,因為佢試過 ...

洋房

我都係住油美嫁... 不過唔係向海.. 但亞仔都成日比蚊咬..... 日日開air con 都有蚊.. xxx !!:(

琴晚係房開曬air con, 開左蚊機.. 我餵跟亞仔食奶. 覺得隻腳好痕.. 抓吓. 大肶又痕..點知望吓隻腳. 已經比蚊叮左兩吓..

重要比我見到隻蚊繼續係我隻腳上面. 針跟我.. 幾大膽呀!!! (拍死左.好多血)!!! 好彩我著短褲, 幾次都係針左我同老公... 比我地發現, 拍死左.. 無針到亞仔..

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

可以架, 搵區議員幫手, 佢地好樂意幫市民 (其實係想你地投票會選佢咋) 去環保署/食環署投訴下反應下都要囉 :-x

原帖由 brima 於 10-5-28 12:00 發表
Can we also complain to the 區議員
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

洋房

請問你所講既捉蚊機, 係邊度可以買呀..我URGENT想買..唔係成家人晚晚都比蚊叮到癲.....THANKS

別墅

use mosquito net la, its quite worked and economical

原帖由 rforyan 於 10-6-5 12:29 發表
請問你所講既捉蚊機, 係邊度可以買呀..我URGENT想買..唔係成家人晚晚都比蚊叮到癲.....THANKS

大宅

我都是住油美苑,今年蚊真是特別多....原來是因為地盤..可憐我的b女,狂被蚊咬,開冷氣d蚊都入到來(可能因為未開前已經入左屋)..請問你電子滅蚊機在那裡買 .... 感謝~

禁止發言

禁止發言

首頁

尾頁

跳至