論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在全職媽媽, 有兩仔, 一個5歲, 一個2歲.
平日賓賓只係做清潔, 曬衫等瑣碎野, 我自已買菜煮飯.
中午, 會和賓賓,孩子一起吃, 晚餐就留俾佢, 她在廚房自己食.
頭先午飯, 我整左 "生菜雲吞" , 冬菇肉餅和炒飯, 因為賓賓有點咳, 我還特登煮左白飯俾佢. 點知開飯叫佢, 佢無食, 我地食完佢就自己煮面.
我好奇怪. 以為她唔舒服, 就同她講: 今晚會不會食飯, 唔想食早點講, 免我煮咁多.
點知她一句"得"埋來: 你一向都煮得少架啦.
吓, 激得我. 我自問待她不薄, 竟然覺得餸少.
我每晚都會煮三個菜, 就以昨晚就例:
(1) 蒸三條鯪魚$30, 留一條給她(約原子筆般長)
(2) 冬菇炆雞翼, 留兩隻冬菇,三隻雞翼給她
(3)炒白菜仔1斤, 留1/4給她
咁都算少餸? 如果有煲湯, 我會叫她想喝就自己plug, 有d貴價餸, 如鮑魚,蝦等, 我都留一份俾佢, 竟然講到我刻薄佢咁. 激死我

男爵府

回覆 1# la5711 的文章

當然不刻薄,很好了.

大宅

唔刻薄呀.
不如叫agent warn佢啦,咁樣講野超級冇禮貌.
佢可能食肉獸. 我個賓食肉唔食菜同魚. 如果佢平時表現不錯, 不如簡接問下佢係米想要多d肉? 買d急凍豬扒雞扒腸仔佢自己整自己食.

大宅

她說她喜歡食魚嘛,我整親魚都留番多D俾佢.
她表現麻麻地,踢一踢郁一郁咁囉.又容易急躁,我挨埋呢幾個月,等大仔升小學,我就轉用鐘點.

原帖由 cheungbaby 於 10-4-14 16:08 發表
唔刻薄呀.
不如叫agent warn佢啦,咁樣講野超級冇禮貌.
佢可能食肉獸. 我個賓食肉唔食菜同魚. 如果佢平時表現不錯, 不如簡接問下佢係米想要多d肉? 買d急凍豬扒雞扒腸仔佢自己整自己食. ...

別墅

點解你唔直接同佢講點先為之正常呢? 唔通日日煮4至五個餸先夠咩, 佢咁無禮貌一定要教訓佢, 唔好等佢覺得你好蝦!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

樓主你一點不克薄,
但我同你講,
賓賓始終唔係中國人,
好多嘢佢哋會唔明而誤會,
好似上次我賓賓咳&發燒,
我叫佢食呀囡啲魚粥
(用石斑煲了一大煲,我自己都未捨得食),
&加肉餅,佢無出聲,
但事後佢同我另一個工人講
話唔開心,因為太太無飯俾佢食,
你話激唔激死?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

佢係咪話飯少呀~
點解當時你唔捉住佢問清楚D~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你唔刻薄仲好好"送"添, 不過佢地生大食積食多多都唔飽之嘛, 比我理鬼佢叫佢食即食麵算數, 煮埋比佢食仲想點.

水晶宮

你工人d送仲好過我啦, 你仲要煮埋比佢食, 叫佢唔好咁多聲氣, 唔食就算, 而家好似你係佢工人咁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

比着我,哩位亞姐往後既日子將会好難忘!!(不單只是當日〕

楼主,你嬲既就搵方法搞搞佢啦!

伯爵府

一d都唔刻薄, 你地自己都係咁食, 唔夠只是她大食.
鮑魚唔駛留俾佢.

侯爵府

嘩,咩態度呀,吾想食就咪鬼食,餐餐食麵囉笨,煮埋你食都咁既咀臉。

伯爵府

我會俾得更少餸佢,但會煲多D飯俾佢。

貴價野就自己人食好喇,反正佢都唔感恩,唔好浪費美食在佢身上。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩!都好好囉喎! 仲想點呀? 咁叻就自己煮 我煮都係差唔多,印印仲話我比好多飯餸佢,因為我食得仲少過佢,而且佢唔識煮餸,係我煮埋比佢食,冇資格咁多聲氣

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Muimuipig 於 10-4-14 17:58 發表
嘩!都好好囉喎! 仲想點呀? 咁叻就自己煮 我煮都係差唔多,印印仲話我比好多飯餸佢,因為我食得仲少過佢,而且佢唔識煮餸,係我煮埋比佢食,冇資格咁多聲氣 ...
好岩!!

要太太煮比佢食,仲要多多事實?

我當然5会要求工人食到好似我食咁少。以我標準,每歺給她大x樂反盒咁上下份量既送,再加上白反任裝,已好合理。你大食咪食多碗反囉!

別墅

好媽媽勳章

咁....我都好刻薄下....每晚都係二餸....唔係日日有湯wor...不過白飯叫佢煮到自己既份量lor...(每次見佢都係大概係一碗半)...

水晶宮

原帖由 小喵媽咪 於 10-4-14 18:41 發表
咁....我都好刻薄下....每晚都係二餸....唔係日日有湯wor...不過白飯叫佢煮到自己既份量lor...(每次見佢都係大概係一碗半)...

樓主,
咁你以後洗多兩粒米, 等你工人白飯任裝!
佢仲係覺得唔夠, 佢可以己煮即食麵.

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至