跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我嗰隻出院之後整整吓3個鐘一餐, 70-100ml, 但係搞成大半個鐘
今日返健康院check黃, Day 11重咗0.5kg, 姑娘話唔好迫佢飲喎, 半個鐘唔飲就算
我煩緊3個鐘一餐太密, 如果照姑娘嘅意思, 我就仲慘~ 2.5hr一餐! 唉~

複式洋房

我而家就調節到BUMP人奶就3個鐘一餐
奶粉就4個鐘,通常每日三餐奶粉
我個乳頭開始bump損了,好痛....

我都無點迫佢食喇
個個胃仔大小多不同,總之夠片數就算數
同埋每日不能少於7餐

原帖由 小曳人 於 10-4-21 17:34 發表
我嗰隻出院之後整整吓3個鐘一餐, 70-100ml, 但係搞成大半個鐘
今日返健康院check黃, Day 11重咗0.5kg, 姑娘話唔好迫佢飲喎, 半個鐘唔飲就算
我煩緊3個鐘一餐太密, 如果照姑娘嘅意思, 我就仲慘~ 2.5hr一餐! 唉~ ...

複式洋房

我囝囝依家廿幾日, 飲4oz.
10 mins 飲晒, 有時仲唔夠喉

大宅

佢而家進步到半個鐘頭食到120ml,但有時又唔得,真係比佢玩死~~

大宅

BK Milk勳章

8日人仔 ~ 每3個鍾食50~60ml,前日檢查時醫生話食得少喎~~ 唔知有咩辦法叫佢食多d呢??
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

男爵府

原帖由 小曳人 於 10-4-21 17:34 發表
我煩緊3個鐘一餐太密, 如果照姑娘嘅意思, 我就仲慘~ 2.5hr一餐! 唉~ ...

我BB而家24日人仔, 每隔4個鐘食奶, 每餐食130ML, 但每次都係食80ML就停一停, 要幫佢掃好風先食埋剩餘果D, 每次都起碼搞大半個鐘.....

夜晚果餐10點食, 佢可以訓到5, 6 點先喊餓, 咁算唔算介左夜奶啦?

大宅

環保接龍勳章

原帖由 lulub2010 於 10-4-24 10:32 發表

我BB而家24日人仔, 每隔4個鐘食奶, 每餐食130ML, 但每次都係食80ML就停一停, 要幫佢掃好風先食埋剩餘果D, 每次都起碼搞大半個鐘.....

夜晚果餐10點食, 佢可以訓到5, 6 點先喊餓, 咁算唔算介左夜奶啦? ...

咁應該係介左夜奶啦, 你就好啦, 我BB而家2.5-4個鐘不定時一次, 半夜有時都要起2次身餵奶, 好眼訓呀.....

你每餐130ML只係掃2次風咁少有無嘔奶呀, 我每餐90ML都掃3-4次風, 但係都會嘔奶, why ????

別墅

勁!!!!

原帖由 elainewwy 於 10-4-23 14:16 發表
我囝囝依家廿幾日, 飲4oz.
10 mins 飲晒, 有時仲唔夠喉

別墅

我覺得食奶lee個問題好頭痛,今日day11究竟要食幾多奶先為夠呢?

80ml4個鐘頭少唔少?

好似真係無乜點教bb要飲幾多奶先為夠,唉!

複式洋房

原帖由 Amytell 於 10-4-24 14:51 發表
勁!!!!

我都覺得佢幾好湊, 不過呢兩日掃咗風都有嘔奶情況出現呀!

大宅

原帖由 elainewwy 於 10-4-24 21:24 發表

我都覺得佢幾好湊, 不過呢兩日掃咗風都有嘔奶情況出現呀!

妳就好啦,我個b平均要20-25分鐘飲90ml

男爵府

原帖由 siufubb 於 10-4-24 11:19 發表

咁應該係介左夜奶啦, 你就好啦, 我BB而家2.5-4個鐘不定時一次, 半夜有時都要起2次身餵奶, 好眼訓呀.....

你每餐130ML只係掃2次風咁少有無嘔奶呀, 我每餐90ML都掃3-4次風, 但係都會嘔奶, why ???? ...

我BB都幾易掃風, 掃一陣就嘔到風啦, 每次都大大聲一下, 所以都無試過有嘔奶...

別墅

亞b開始嘔奶,明明掃咗風,訓訓吓喊嘔奶,好担心!

別墅

20-25分鐘咪算好lor, 我個臭B食90要一個鐘! 真係想C!

原帖由 cclemon2009 於 10-4-25 09:13 發表

妳就好啦,我個b平均要20-25分鐘飲90ml

大宅

原帖由 aachan 於 10-4-25 21:33 發表
20-25分鐘咪算好lor, 我個臭B食90要一個鐘! 真係想C!

除了餵奶
重未計掃風5-10分鐘同埋觀察佢訓覺頭30分鐘有無嘔奶
加加埋埋都超過1個鐘

別墅

我個b而家15日人仔,每3-4個鐘1餐,每餐90ml.

大宅

我個b而家23日人仔,每3-4個鐘1餐,每餐120ml. 我都想佢快d戒夜奶!

複式洋房

我BB 滿左月喇, 早兩日都重食緊4OZ 一餐 (every 4 hours), 但係呢兩日見佢喊食密左, 所以琴晚開始加到4.5oz 一餐俾佢, 我o的朋友話佢好大食喎... 搞到我都唔知佢會唔會食得太多tim...

複式洋房

我想問如果我餵奶粉,開水100ml,加埋粉後會變成115ml,咁最後我係唔係應該count 115ml???還是100ml??

男爵府

原帖由 cwspsp 於 10-4-26 16:44 發表
我BB 滿左月喇, 早兩日都重食緊4OZ 一餐 (every 4 hours), 但係呢兩日見佢喊食密左, 所以琴晚開始加到4.5oz 一餐俾佢, 我o的朋友話佢好大食喎... 搞到我都唔知佢會唔會食得太多tim... ...

我bb差兩日滿月, 佢今日食完160ml仲好似唔夠咁(每3-4小時一餐, 佢訓醒喊餓先餵), 會唔會比佢食得太多?? 佢出世時得5磅鬆d, 係細碼b黎...

首頁

尾頁

跳至