跳至

首頁

尾頁

民房

仲有呀 你個b day25 先食2oz太少了 只係補得60ml
day25至少食3-4oz了
我個b day13已經食緊3-4oz了, 3oz係最基本了
d bb仔唔駛怕會食得太飽架, 唔食會自然用咀推開你個奶頭架拉, 至怕食唔飽only~
體重下降仲會黃升高, 到時照燈就唔好了

原帖由 leungsiubma 於 10-5-13 13:49 發表
睇到原來個個bb都食咁多,我有o的擔心我餵得太少~~ 我小b廿五日人仔,主要餵人奶,兩個鐘左右食一次,如果瞓o左就成3-4個鐘先再食~~

我好間中先會沖奶粉俾佢食,姑娘話怕佢食o左奶粉之後唔願食人奶,所以唔好沖咁多,最多2安士好 ...

民房

day8 每餐最好要食到80ml左右
如果每餐只食50-60ml的話, 唯有餵密d拉
每隔2-2.5hrs餵一次, 拉高返每日食量

原帖由 小夢星 於 10-4-23 23:00 發表
8日人仔 ~ 每3個鍾食50~60ml,前日檢查時醫生話食得少喎~~ 唔知有咩辦法叫佢食多d呢??

民房

我個b定時定候拍醒餵
bb有時訓耐左都係拍醒餵, 怕餓過頭

原帖由 siufubb 於 10-4-18 11:18 發表
想問吓你哋係等bb喊醒先喂奶, 還是定時定候拍醒bb食奶呀, 因為我覺得bb喊醒先食奶好似食得多d, 應該邊樣好d ??

洋房

THX~~~因為我DAY10時去健康院小B都有重到10%,所以姑娘同醫生話只係食人奶都OK,咁我咪聽佢O地講囉~~不過聽完你O地講,我都會補返多O的奶粉俾小B食O架啦~~

原帖由 Simonbb 於 10-5-14 01:14 發表
仲有呀 你個b day25 先食2oz太少了 只係補得60ml
day25至少食3-4oz了
我個b day13已經食緊3-4oz了, 3oz係最基本了
d bb仔唔駛怕會食得太飽架, 唔食會自然用咀推開你個奶頭架拉, 至怕食唔飽only~
體重下降仲會黃升高 ...

首頁

尾頁

跳至