嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 出淡汗, 訓覺濕幾件衫, 點好?

尋日去左執浮小麥+北

大宅

Hi cpy,
我都試過加無花果, 我亦是煲45mins, 但我不會用燉的方式, 個人覺得如補品及難出味的才要用此法(如參, 燕窩, etc). 你有否聽過補品可番"渣", 葯便不可因會"燥". 我感覺上怕會有番"渣"煲葯的效果而且既然煲便可就無謂浪費媒氣了. :wink: 另想請問北

大宅

迪男mama,
可喜可賀!
既然好

複式洋房

各位媽咪,

我都有試過, ok呀, 但是飲得太多會唔會燥. 因我囝囝比較熱

meimeicheung

別墅

縉媽:
我都覺得安樂左好多, 仔仔共飲左4日, 第一晚已經好好多, 飲到第3,4濟已經冇晒事 :"> 聽日我仲想同仔仔睇多次中醫, 問問佢煲咩可以調理下身子tim

[quote]
縉媽 寫道:
迪男mama,
可喜可賀!
既然好

複式洋房

迪男媽媽
真係安樂晒啦,唔再出淡汗,你問左中醫煲咩可以調理下身子之後,你記得話比我地知.

大宅

請問此藥方是不是連續飲幾日呀? THANKS

"北奇二條, 浮小麥一兩及淮山約4-5 片+ 蜜"早"二粒, 四碗水煲成一煲便可"

[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

民房

我囝囝一歲半又係出勁多淡汗, 請問香港區有冇好中醫介紹?? tks...

大宅

想問下如果我阿b 11個月大,而家好似有

大宅

我平時都系咁
食中藥非常有較

民房

可否給我醫治出淡汗的方法呢? 小孩現在只有兩歲半, 是否也用得著呢? 謝謝你的幫忙!

我的電郵是[email protected]

別墅

治流淡汗: (我個仔飲一次已有好轉 :">)
南早1粒, 小麥3錢, 五味2錢,北其3錢, 麥東2錢, 炙草1錢, 丹皮3錢, 防党4錢, 小環叉錢半
以上材料 3碗水煲成一碗

iok 寫道:
可否給我醫治出淡汗的方法呢? 小孩現在只有兩歲半, 是否也用得著呢? 謝謝你的幫忙!

我的電郵是[email protected]

別墅

至於調理身子就可以參考下以下o既湯水:
云芩4錢, 蓮子4錢, 果皮1片, 蜜早2粒, 淮山4錢, 茨實4錢, 黑早2粒
4碗水加瘦肉煲成1碗
*當然 人人體質唔同, 最後請教下中醫*

pingubj 寫道:
迪男媽媽
真係安樂晒啦,唔再出淡汗,你問左中醫煲咩可以調理下身子之後,你記得話比我地知.

大宅

甘樣大人系未要加倍啊??

首頁

尾頁

跳至