論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個衰印嚟咗半年就現形 ...

我嗰衰印嚟咗半年,就發覺佢越嚟越煩鬼煩,又斤斤計較,真係好鬼死憎佢呀!由於我老公長時間都在大陸做嘢,嗰時邊有咁多時間可以慢慢搵吖,而且我個BB就嚟出世,咁啱呢個衰印話有信心湊初生BB,因為佢有個13年歲嘅仔,而且曾經在台灣做過,咁又貪佢會講普通話方便同我奶奶溝通,所以就請佢囉。我老豆見佢第一眼都話呢條友唔簡單,應該幾古惑,依家就開始現形啦;我老豆睇人咁準,早知就叫我老豆去幫幫眼啦!

我去接個衰印時已經叫agent同佢講明平時就住係我奶奶度幫手照顧初生BB同做家務,假期就要跟我同BB返我屋企,佢當時猛話知知知,但依家就ah之ah draw。我講吓佢d古惑野俾你哋聽下 :-

1. 嚟咗一個月就話印尼新年要放假,佢同我奶奶講話阿朱 (指我奶奶個細新抱嘅印印) 同佢去玩,我奶奶就答ok,我放工上去奶奶度聽到後真氣頂,即刻省嗰衰印,問佢邊個出糧俾你呀,有乜事就同我講,佢跟住就話唔放假la。

2. 約在第二個月,阿朱講番俾我哋知,衰印話呢到好多野做、水又少,其實都唔知阿朱係人定係鬼。咁我咪忍住度氣同佢傾吓計,個衰印又話OK呀,廢鬼是理佢?

3. 在上個月,佢問我借一千蚊寄錢返屋企俾老公買階磚,我話仲有一個禮拜都出糧,咪遲d先寄錢囉,佢猛話想明天寄錢,咁我叫佢同先生講,跟住就話唔駛la,當無講過吖!

4. 到四月頭出糧俾佢,同佢解釋復活節唔係假期,到清明節先有,佢當時都話知道架,到俾$時佢夠膽死話我俾少$,我問點解,佢話今期糧有五個星期日,我當時啞咗唔識答,覺得佢咁Q串;第2日搵agent同佢講,agent同我講番已經解釋咗俾佢知一個月如有4個或5個星期日都係咁計,agent都話尼個印印都幾煩麻,叫我自己睇下值唔值得醒多一百蚊佢,唉,我見佢平時對我BB都算幾好,就事鬼但俾咗佢囉。Agent又話,印印問點解我無補復活節嘅錢俾佢,agent話亦已解釋俾佢知,佢哋自己都無假放,到清明節先至有。我真係想 “妖” 佢呀,咁係乜野態度,簡直當我流嘅!呢條友真係古惑,養唔熟架。

5. 在上個禮拜,佢又同我講:「做夠一年要放一個月假返印尼過新年,我老公好掛住我呀 (我真係唔信有咁恩愛,又唔係第一次出去打工,都唔知佢玩乜?)。」我答:「無可能,我要同先生和agent講。」我又要搵agent傾,agent話:「同印印解釋咗要完咗contract先可以放假。另外,佢話呢度有好多野做,假期又要返我屋企,所以做到好攰,又話少水。」講到佢自己幾咁委屈,我真係好想知道佢要做d乜野做得佢咁辛苦?! 我返親去奶奶屋企,都係見我奶奶煮飯,而佢就同BB玩,平時做吓一般嘅家務之麻,我奶奶成七十幾歲人又有糖尿病都係咁,佢做果d咁多嘅野都話辛苦。Agent仲叫我,同印印講:「你喺太太屋企唔駛做咁多野,d野留番太太自己做得la,太太唔想你咁辛苦呀。」我當時真係想 “小” 個 agent,我請個印印番嚟錫呀,俾佢歎世界呀,唔通佢抱住BB坐響度 un un腳,我就在佢面前做到PK呀?呢個agent就真係不知所謂。其實個衰印喺我屋企都係一星期做一次嘅家務,又唔駛煮飯,佢有時做野求求其其,我都唔出聲,仲想點呀。如果我真係蠢到聽晒agent講,咁個衰印咪得米,吓吓同agent呻就唔駛做,我真係唔得你死呀!我最近喺BK先知原來好多媽媽都唔請喺台灣做過嘅印印,因為佢哋歎慣架,而我個衰所以前喺台灣只係照顧個老人家咋,唔怪知得佢成日話好多野做啦。
仲有呀,個衰印又投訴我2個姑仔對佢好惡,我2個姑仔不嬲對任何人都咁惡嘅,唔該佢用吓個腦想吓自己有無做錯野先啦,人哋又點會無啦啦抦你吖!佢成日用佢自己嗰套方法湊我個女,我話佢唔啱,就黑住口面唔睬我,依家仲會駁咀呀﹐離晒譜!佢都死嘅,我在公司都唔會咁樣同老細講野啦。好彩我2個喺惡人谷出嚟姑仔可以食住佢啫!
呢條友咁多投訴,所以agent都問過衰印係咪想唔做,佢知道即走要補$就話考慮吓先。我姑仔叫我問佢仲做唔做,但我家姐就叫我唔好問佢,等佢自己出聲,點好呢?不過,我都唔會留佢。

我家姐都話呢條古惑友係挑通眼眉,知我個女肯跟佢,無佢唔得,咁咪同我玩野博俾多d $$囉。我睬佢都傻,咁快已經扭士忽花,幾時俾佢扭到contract完呀!我條氣好唔順架,佢喺我面前就扮若無其事,喺agent面扮晒野。我忍咗成個禮拜,聽日就放工上去剷佢鑊甘,然後再打埋俾agent捉住佢嚟抦。唔發火就當我好 “恰”

自問我哋成家人其實對佢都唔錯,有乜野都預埋佢,佢根本就唔心足,我哋對佢好嘅野唔見佢同agent講,正衰人。我第一次請工人就遇著呢種衰人 ,簡直黑仔!

真係唔好意思,左咗你哋咁多時間。

大宅

Re: 我個衰印嚟咗半年就現形 ...

見你寫咁長, 條氣一定係好頂, 呻吓舒服啲啦. 你果隻簡直養唔熟,嘥米飯, 一於準備好晒, 特擊炒佢等佢唔好比佢有預備. 個agent都信唔過, 起到且貓尾. 我個衰印咪又係咁, 教佢唔聽, 仲要黑起塊面, 仲慘過佢出粮比我, 不過好在佢下個月就完約, 幾大我都忍埋佢, 一定唔會炒, 費事益咗佢.

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我最嬲都係你寫的第5點. 你奶奶都七十幾, 仲有糖尿病, 都要你奶奶煮飯, 服侍埋佢. 咁請佢番o黎仲mudo野呀????????? 我個印印初初都係, 成日煮飯都扮唔識, 成日點我老公幫佢切"食送". 連切隻青椒都話唔識, 後來我嬲得滯話, 不如你做太太, 先生做工人la~ 我話以後如果先生再入廚房, 唔該你叫先生出番來, 先生以後都唔會再幫你o架啦~ 之後我的印印再唔敢做la~

connie31 寫道:
我嗰衰印嚟咗半年,就發覺佢越嚟越煩鬼煩,又斤斤計較,真係好鬼死憎佢呀!由於我老公長時間都在大陸做嘢,嗰時邊有咁多時間可以慢慢搵吖,而且我個BB就嚟出世,咁啱呢個衰印話有信心湊初生BB,因為佢有個13年歲嘅仔,而且曾經在台灣做過,咁又貪佢會講普通話方便同我奶奶溝通,所以就請佢囉。我老豆見佢第一眼都話呢條友唔簡單,應該幾古惑,依家就開始現形啦;我老豆睇人咁準,早知就叫我老豆去幫幫眼啦!

我去接個衰印時已經叫agent同佢講明平時就住係我奶奶度幫手照顧初生BB同做家務,假期就要跟我同BB返我屋企,佢當時猛話知知知,但依家就ah之ah draw。我講吓佢d古惑野俾你哋聽下 :-

1. 嚟咗一個月就話印尼新年要放假,佢同我奶奶講話阿朱 (指我奶奶個細新抱嘅印印) 同佢去玩,我奶奶就答ok,我放工上去奶奶度聽到後真氣頂,即刻省嗰衰印,問佢邊個出糧俾你呀,有乜事就同我講,佢跟住就話唔放假la。

2. 約在第二個月,阿朱講番俾我哋知,衰印話呢到好多野做、水又少,其實都唔知阿朱係人定係鬼。咁我咪忍住度氣同佢傾吓計,個衰印又話OK呀,廢鬼是理佢?

3. 在上個月,佢問我借一千蚊寄錢返屋企俾老公買階磚,我話仲有一個禮拜都出糧,咪遲d先寄錢囉,佢猛話想明天寄錢,咁我叫佢同先生講,跟住就話唔駛la,當無講過吖!

4. 到四月頭出糧俾佢,同佢解釋復活節唔係假期,到清明節先有,佢當時都話知道架,到俾$時佢夠膽死話我俾少$,我問點解,佢話今期糧有五個星期日,我當時啞咗唔識答,覺得佢咁Q串;第2日搵agent同佢講,agent同我講番已經解釋咗俾佢知一個月如有4個或5個星期日都係咁計,agent都話尼個印印都幾煩麻,叫我自己睇下值唔值得醒多一百蚊佢,唉,我見佢平時對我BB都算幾好,就事鬼但俾咗佢囉。Agent又話,印印問點解我無補復活節嘅錢俾佢,agent話亦已解釋俾佢知,佢哋自己都無假放,到清明節先至有。我真係想 “妖” 佢呀,咁係乜野態度,簡直當我流嘅!呢條友真係古惑,養唔熟架。

5. 在上個禮拜,佢又同我講:「做夠一年要放一個月假返印尼過新年,我老公好掛住我呀 (我真係唔信有咁恩愛,又唔係第一次出去打工,都唔知佢玩乜?)。」我答:「無可能,我要同先生和agent講。」我又要搵agent傾,agent話:「同印印解釋咗要完咗contract先可以放假。另外,佢話呢度有好多野做,假期又要返我屋企,所以做到好攰,又話少水。」講到佢自己幾咁委屈,我真係好想知道佢要做d乜野做得佢咁辛苦?! 我返親去奶奶屋企,都係見我奶奶煮飯,而佢就同BB玩,平時做吓一般嘅家務之麻,我奶奶成七十幾歲人又有糖尿病都係咁,佢做果d咁多嘅野都話辛苦。Agent仲叫我,同印印講:「你喺太太屋企唔駛做咁多野,d野留番太太自己做得la,太太唔想你咁辛苦呀。」我當時真係想 “小” 個 agent,我請個印印番嚟錫呀,俾佢歎世界呀,唔通佢抱住BB坐響度 un un腳,我就在佢面前做到PK呀?呢個agent就真係不知所謂。其實個衰印喺我屋企都係一星期做一次嘅家務,又唔駛煮飯,佢有時做野求求其其,我都唔出聲,仲想點呀。如果我真係蠢到聽晒agent講,咁個衰印咪得米,吓吓同agent呻就唔駛做,我真係唔得你死呀!我最近喺BK先知原來好多媽媽都唔請喺台灣做過嘅印印,因為佢哋歎慣架,而我個衰所以前喺台灣只係照顧個老人家咋,唔怪知得佢成日話好多野做啦。
仲有呀,個衰印又投訴我2個姑仔對佢好惡,我2個姑仔不嬲對任何人都咁惡嘅,唔該佢用吓個腦想吓自己有無做錯野先啦,人哋又點會無啦啦抦你吖!佢成日用佢自己嗰套方法湊我個女,我話佢唔啱,就黑住口面唔睬我,依家仲會駁咀呀﹐離晒譜!佢都死嘅,我在公司都唔會咁樣同老細講野啦。好彩我2個喺惡人谷出嚟姑仔可以食住佢啫!
呢條友咁多投訴,所以agent都問過衰印係咪想唔做,佢知道即走要補$就話考慮吓先。我姑仔叫我問佢仲做唔做,但我家姐就叫我唔好問佢,等佢自己出聲,點好呢?不過,我都唔會留佢。

我家姐都話呢條古惑友係挑通眼眉,知我個女肯跟佢,無佢唔得,咁咪同我玩野博俾多d $$囉。我睬佢都傻,咁快已經扭士忽花,幾時俾佢扭到contract完呀!我條氣好唔順架,佢喺我面前就扮若無其事,喺agent面扮晒野。我忍咗成個禮拜,聽日就放工上去剷佢鑊甘,然後再打埋俾agent捉住佢嚟抦。唔發火就當我好 “恰”

自問我哋成家人其實對佢都唔錯,有乜野都預埋佢,佢根本就唔心足,我哋對佢好嘅野唔見佢同agent講,正衰人。我第一次請工人就遇著呢種衰人 ,簡直黑仔!

真係唔好意思,左咗你哋咁多時間。

別墅

dreaming 寫道:
見你寫咁長, 條氣一定係好頂, 呻吓舒服啲啦. 你果隻簡直養唔熟,嘥米飯, 一於準備好晒, 特擊炒佢等佢唔好比佢有預備. 個agent都信唔過, 起到且貓尾.

AGREE

男爵府

快d炒左佢, 換個工人喇。
怎可容忍她呢?
你有奶奶頂住,請baby-sitter看住bb,頂多捱2-3個月。
簡直貼錢買氣受, 相信你奶奶仲氣頂呀。

子爵府

我以前個bun又係咁,個agent 白痴&低b,於是fire 左個bun個agent 都唔知tim,打去同agent 講個bun d 衰野重惡過我.

複式洋房

請問你幫襯邊間 agency 公司, 講黎聽下, 得我有所防範 (因為我都云緊 agency 云工人), 同你個印要咩名, 第時同其他媽媽 bad list 佢 (最好有相添) :evil:

珍珠宮

Connie 31,

妳好!我上次又係請著係台灣做過既工人, 簡直想死!
發生係妳身上既問題同我都差不多, 家務做同唔做無分別, 又係話一個月有5個星期日係我比少咗錢佢.....日日不停咁煩我, 我話佢兩句(因佢態度唔好, 印尼新年我唔放佢假即時黑面, 大力放杯放碗), 竟夠膽帶走我個仔, 要我兩公婆周圍搵仔....最後決
定換人仲要寫信同入境署求情加快辦理手續。

我封信係咁寫:

致 入境署,

本人於1月4日在美孚宇宙僱傭簽署合約聘請印傭 MASRUKAH (檔案編號: 18847-99-VCA)作為家務助理, 懇請貴署幫助, 加快批出她的工作簽證。因本人和丈夫日間都要出外工作, 而本人兩歲之兒子需要有人代為照顧, 但可惜現有之印傭, 操守極有問題,例證如下:

1)沒通知及同意下, 帶走本人之小兒出外,要本人丈夫於公園找到她和小兒,(被發現時她正和一印傭傾計)事後問她原因, 她說因前天我曾責備她, 所以她以此來作為對我之報復。
2)她照顧小兒不夠細心, 引致小兒多番受傷。
3)曾有鄰居見到她於工作時間內睇電視, 並見到小兒睡在地下但她都一於好少理一只專心看電視節目, 此已反映出她對小兒一點愛心都沒有。
4)本人前天發現她於晚飯所喝的湯內加入不知明東西, 而質問她時, 她叫我有本事就拿湯給agent睇下, 宜且她說本人不只今次才喝, 次次都有那些不知名物體在湯裡面。當然該女傭沒有承認此事是她的所為, 但就沒有交代為何會發生此事。

本人只有一位兒子, 好希望他不要再被疏忽照顧, 相信天下間父母都會明白我和我的丈夫之感受, 懇請貴署盡快處理, 在此, 本人及小兒衷心感謝貴署之協助。

謝謝幫忙!
---------------------------------------------------------
我個位賤印, 佢係台灣好似唔駛點做, 所以佢成日話要走, 再等台灣人請佢喎, 仲話比佢再選都係番台灣做。佢成日話台灣點好點好...佢學埋個D國語好難聽講野好姣, 佢都唔知自己講緊咩野。

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

民房

Connie 31,

Me too. Last time my agent reommended me to employ a yan yan who worked in Taiwan before. She told me yan yan working in Taiwan are better than those in S'pore. I trust her but it was totally false. My yan yan is 28 years old (but later she told me she's actually 25 and her info on her passport is false), very lazy, bad attitudes, dirty, even refused to do what I asked her to do. When I scolded her, she always said her employer in Taiwan didn't request her to do this and that (e.g. handwash), and so she didn't know why she need to do so much work in HK! I asked her to handwash baby clothes, and she only did so when I was at home, and then put baby clothes in washing machine. I asked her why and she said her hands are painful and cannot handwash them. The milk bottles are dirty too and I can even see the milk powder in the bottle despite she said she has cleaned them. I then scolded her again and asked her to do again. She was then long black face to me. After 7 months ( i think she has paid all her agency fee to agent), she became even worse. Everytime I scolded her, she would say if you felt disatifactory on me, I could look for another employer. I finally could not bear and fire her. I swear I would not employ a yan yan who worked in Taiwan before. Lazy, many excuse, dirty and not listen to employer.

I heard from my agent that she is now looking for an employer in HK again. I recommend BK mommies that if you want to employ a yan yan who has exp in HK, better to employ those who has at least finished contract. My yan yan did not finish contract before and I was not aware of this importance. After 1 month when I felt she was bad, I was then aware she did not even finish contract in Taiwan (3 years contract but she only worked for about 2 years). When I asked her , she told me her employer in Taiwan was dead and so she did not finish contract. Because it's difficult for me to wait another 2 months for a new maid, I then accept her excuse even though I did not trust her. I really regretted to give her chance and enough time to return all her agency fees. I think do not trast yan yan if they did not finish contract. There must be something wrong.

民房

小詠:

"我個位賤印, 佢係台灣好似唔駛點做, 所以佢成日話要走, 再等台灣人請佢喎, 仲話比佢再選都係番台灣做。佢成日話台灣點好點好...佢學埋個D國語好難聽講野好姣, 佢都唔知自己講緊咩野。"

Forgot to mention, my yan yan is the same. She also said the same things. Always compare me with her Taiwan employer.

複式洋房

忍無可忍

各位媽咪:

唔好等運到,希望自已撞到個好官——個官唔好,咁點?
我都有掙扎——好唔好cut lost 畀佢屈少少,賠錢送瘟神/賊?

多得大家鼓勵、教路,用了好多時間準備、加上運氣,才算「慘勝」——法庭無定罪,個賊都可以再申請來港!!!
損失的財物、時間,期間的心情起伏.......。

1>香港政府應全面檢討整套引入外籍家庭傭工的政策、法規及執行與運作情況。

2>目前沒有法例,或任何機制(如類似規管地產代理、旅行社的監管局或自律組織),規管雇傭公司不良經營手法,或從業員的業務水平。經常發生雇傭公司欺騙雇主、教唆違反法例,陷人入罪!

3>由於《商品說明條例》,並不包括「服務」,雇傭公司對工人資料的虛假陳述,雇主只能靠運氣、難以循法律途徑追回損失(但外傭又無試用期無試用期!)對雇主並不公平。

4>勞工法規定受雇7日解聘,也不需補一個月代通知金,為何外傭除了有一個月代通知金,還有回程機票?

即使法庭定了罪如盜竊、傷害他人身體等,都要雇主出回程機票,無疑令不良外傭減低「犯罪成本」。

5>現時的運作機制,客觀效果是鼓勵了不良工人濫用司法程序,誣告雇主,藉機敲詐、壓逼雇主

6>雇傭公司與外傭的工作水平,其實嚴重影響雇主家庭的老弱病殘,及兒童幼兒等未成年人的生命安全與健康、家庭財產、家居安全與生活質素。

如果投資界都要有監管,以保障小投資者,外傭服務顯然需要加強監管,改善運作機制!

我已與聯絡過我的顧主們,準備收集苦主被屈/無奈賠錢的個案,促請傳媒、立法會議員及政府關注

Pls PM me your mobile or email ,
my email :<[email protected]>

sj1683 ,pls pm me. Thanks.

謝謝大家之前的鼓勵安慰 ,但要扭轉現時的惡劣處境,呻完就當自已見唔好彩,只會令問題日益惡化!!!!

發生在我們身上的不是個別事件,而是危急的現實

請提供您的個案

首頁

尾頁

跳至