跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

想問 N1 interview in D 乜? 課程深嗎?N1有功課嗎? 有無 NAT teacher & 普通話堂? Million thanks!

別墅

我的BoBo (細b) 正讀N1, 我印象中 interview 時, 1 group (parent + BoBo) in a classrom, 1個Miss對1個BoBo, 有一個評分. parent 只可坐系到. in 玩積木, 搬物件, 認生果...(應該想考小朋友手腳協調, 認物件等)

課程深嗎? --> 算深.
e.g. 我的BoBo讀在大約6個月, 已學(中英文)...
Shape(Square, Rectangle, Rhombus, Circle, hexagon), Colour (Red, Blue, Yellow, Purple, Gold, Silver, Grey, Black, White...), Number (1-10, one to ten), A-Z...
我的BoBo入學時前, 系好小說話...i really shock he can learn so fast...

n1有功課嗎? --> 有. 主要填色, 勞作, 畫line...
有無 NAT teacher? --> 有. 好多NAT 和 ABC.
普通話堂 --> 有

hope the information is use of you.

原帖由 yatyat21 於 10-4-16 18:54 發表
想問 N1 interview in D 乜? 課程深嗎?N1有功課嗎? 有無 NAT teacher & 普通話堂? Million thanks!

珍珠宮

原帖由 Chris852 於 10-4-18 13:28 發表
我的BoBo (細b) 正讀N1, 我印象中 interview 時, 1 group (parent + BoBo) in a classrom, 1個Miss對1個BoBo, 有一個評分. parent 只可坐系到. in 玩積木, 搬物件, 認生果...(應該想考小朋友手腳協調, 認物件等)

...

咁interview時, 老師有沒有問小朋友問題或家長問題呢?
想請問你小朋友上學開心嗎? 你覺得校舍大嗎?
Many thanks.

別墅

回覆 3# mianyang_99 的文章

我上年12月in 左,
去到間課室比小朋友自由玩,
1個Miss mark 實1個小朋友,
我以為係個位miss 面前表現好便得,
原來唔係架...
個到有張枱, 有個外籍老師坐係到,
如果小朋友肯坐係個外籍老師隔離聽教,
旁邊有個主任便會 mark低個小朋友個名加分,
唔肯個d就冇

珍珠宮

原帖由 doublecat 於 10-4-19 11:22 發表
我上年12月in 左,
去到間課室比小朋友自由玩,
1個Miss mark 實1個小朋友,
我以為係個位miss 面前表現好便得,
原來唔係架...
個到有張枱, 有個外籍老師坐係到,
如果小朋友肯坐係個外籍老師隔離聽教,
旁邊有個主任便 ...

咁家長可唔可以帶個小朋友去個NET度, 個NET係咪講故仔?
咁你小朋友OK嗎?

別墅

我都想問:我個仔係細仔下星期IN ,但佢依家仲未識講嘢,連媽媽都唔曉講,係咪唔方收?好擔心。

別墅

回覆 5# mianyang_99 的文章

其實mark我個仔的miss已提示和引導仔仔去外籍老師到,
只係太多野玩, 佢唔肯坐低,
外籍老師唔係講故事,
只係同小朋友玩玩具, puzzle,
我仔仔打完招呼和give me five 後走左去玩,
最後當然係入唔倒...

別墅

回覆 6# alexyu 的文章

我覺得n1唔係考講野,
係考聽指示, 安坐, 和基本玩具 (lego, 切生果, 形狀),
不過, 揮手打招呼就要有..

珍珠宮

原帖由 doublecat 於 10-4-19 12:06 發表
其實mark我個仔的miss已提示和引導仔仔去外籍老師到,
只係太多野玩, 佢唔肯坐低,
外籍老師唔係講故事,
只係同小朋友玩玩具, puzzle,
我仔仔打完招呼和give me five 後走左去玩,
最後當然係入唔倒... ...

請問你仔仔係大定細仔???
即係一定要主動打招呼先得??

大宅

Thank you very much Chris852 & doublecat alexyu, mianyang_99, Good luck on our interview

珍珠宮

原帖由 yatyat21 於 10-4-20 09:16 發表
Thank you very much Chris852 & doublecat alexyu, mianyang_99, Good luck on our interview

What time will u have the interview?
Thank you and wish you good luck too.

大宅

i think around 1030...i didn't look very carefully...cos mine is 0812 kid, not much hope

原帖由 mianyang_99 於 10-4-20 09:43 發表

What time will u have the interview?
Thank you and wish you good luck too.

複式洋房

請問綠楊有什麼好呢?通常會考到那些小學?聽說綠楊程度高,可比得上九龍塘幼稚園,真的嗎?

別墅

老師有問我太太問題, 我唔記得問什麼.
我的小朋友系門口量體溫時, 見到 D Miss 好開心和笑. 我覺得小朋友上學開心.
校舍 算OK la... 總算清潔, 夠光.

原帖由 mianyang_99 於 10-4-19 10:46 發表

咁interview時, 老師有沒有問小朋友問題或家長問題呢?
想請問你小朋友上學開心嗎? 你覺得校舍大嗎?
Many thanks.

別墅

是否比得上九龍塘幼稚園, 我沒再考慮過....
我相信有得比併的, 但有需要嗎?

通常會考到那些小學? 我都想知但對我來說唔重要. 因我希望BoBo考到英華. 除英華外, 我以前中學母校(現在仍是band 1及英語教學) 的, 計分的話, BoBo有很 大機會入到.

綠楊有什麼好? 教師好nice, 我見到班家長都很care小朋友. BoBo讀在約半年, 真的學到嘢, 好開心.

連麥記姐姐都喜歡跟我的BoBo玩, 話BoBo英文叻叻, 得意.

原帖由 fabulous 於 10-4-20 13:38 發表
請問綠楊有什麼好呢?通常會考到那些小學?聽說綠楊程度高,可比得上九龍塘幼稚園,真的嗎?

大宅

HI, 妳仔仔係咪又係INTERVIEW呀.....

原帖由 mianyang_99 於 10-4-20 09:43 發表

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-4-20 17:09 發表
HI, 妳仔仔係咪又係INTERVIEW呀.....

係呀, 其實我同你打左招呼....你睇返"海濱迦南..."個thread 啦...

大宅

OK, 即刻去睇下先....

原帖由 mianyang_99 於 10-4-20 17:16 發表

係呀, 其實我同你打左招呼....你睇返"海濱迦南..."個thread 啦...

別墅

Interview tomorrow!
So excited!
Seen all your inputs, but i felt not much hope, my BB 19 Dec 08, now still can't speak meaningful words (includig mama and papa). He also not listen to instruction.

very worry!

珍珠宮

原帖由 alexyu 於 10-4-23 17:03 發表
Interview tomorrow!
So excited!
Seen all your inputs, but i felt not much hope, my BB 19 Dec 08, now still can't speak meaningful words (includig mama and papa). He also not listen to instruction. ...

relax and take it as an expereince lor....

首頁
12345...10

尾頁

跳至