跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

總數報左幾多間呀, 係咪都係諗住FULL DAY呀....

原帖由 mianyang_99 於 10-5-6 15:58 發表

冇呀, 間間都等緊消息lor....
不過相信呢個月就會知晒d結果....

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-6 17:08 發表
總數報左幾多間呀, 係咪都係諗住FULL DAY呀....

唔係呀, 其實仔仔未夠歲數讀k1, 而家係搵緊10-11年既n1.
雖然佢係慧中插緊班, 仲讀得愈黎愈好....但始終學校既langauage環境唔夠, 我想仔仔讀多d英文.
而家咪等緊青衣宏福國際部, 學之園同綠楊lor.....呢幾間都係英文教學very good.

你又點呀, 聽日再報告最新情況啦....

珍珠宮

仲有, 新學年我唔會再target full day lor, 因為仔仔係慧中讀幾個月應該都學到自理同與同學相處呢....

大宅

係喎, 咁即係妳個仔同我個仔都係讀N既, 妳覺得慧中英文方面唔夠好呀, 間學校有無英文老師架....

得慧中同青衣康傑未見咋, 無其他喇.....

原帖由 mianyang_99 於 10-5-6 17:35 發表

唔係呀, 其實仔仔未夠歲數讀k1, 而家係搵緊10-11年既n1.
雖然佢係慧中插緊班, 仲讀得愈黎愈好....但始終學校既langauage環境唔夠, 我想仔仔讀多d英文.
而家咪等緊青衣宏福國際部, 學之園同綠楊lor.....呢幾間都係 ...

大宅

係呢, 妳覺得妳仔仔返左學, 係咪好左好多呀, 我指脾氣, 相處, 認識既野......

原帖由 mianyang_99 於 10-5-6 17:37 發表
仲有, 新學年我唔會再target full day lor, 因為仔仔係慧中讀幾個月應該都學到自理同與同學相處呢....

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-7 10:54 發表
係喎, 咁即係妳個仔同我個仔都係讀N既, 妳覺得慧中英文方面唔夠好呀, 間學校有無英文老師架....

得慧中同青衣康傑未見咋, 無其他喇.....

慧中得一個net, 同綠楊有6,7個net比, 係咪差好遠呢....
康傑我冇報呀, 咁你幾時in?好似都幾易入噃呢間~~

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-7 10:56 發表
係呢, 妳覺得妳仔仔返左學, 係咪好左好多呀, 我指脾氣, 相處, 認識既野......

脾氣發少左就真, 不過都要人哄同有耐性lor.
學野都多左, 好似佢識認clor, shape,同埋1-10, one to ten, some letters, 同中文字咁, 呢d我以前教極都唔入腦.
社交方面就冇咁內向, 好似係公園, 佢會主動同d小朋友一齊玩, 唔會再走開:)

珍珠宮

By the way, 我今日仲未有信

大宅

又真係差好遠下喎!!
又係未通知呀, 妳覺得康傑好唔好呀, 指教下.... (我知馬鞍山康傑都比較易入, 唔知係咪學校大既關係)

原帖由 mianyang_99 於 10-5-7 14:00 發表

慧中得一個net, 同綠楊有6,7個net比, 係咪差好遠呢....
康傑我冇報呀, 咁你幾時in?好似都幾易入噃呢間~~

大宅

咁都已經好叻仔下喇, 佢宜家都肯入腦都已經好好喇, 咁都證明佢係學校都好開心..... 係呢, 佢有無試過話唔想返學呀, 因好多FD都話間唔中D小朋友都會話唔想返學架.....

原帖由 mianyang_99 於 10-5-7 14:12 發表

脾氣發少左就真, 不過都要人哄同有耐性lor.
學野都多左, 好似佢識認clor, shape,同埋1-10, one to ten, some letters, 同中文字咁, 呢d我以前教極都唔入腦.
社交方面就冇咁內向, 好似係公園, 佢會主動同d小朋友一 ...

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-7 14:27 發表
又真係差好遠下喎!!
又係未通知呀, 妳覺得康傑好唔好呀, 指教下.... (我知馬鞍山康傑都比較易入, 唔知係咪學校大既關係)

你可以去葵青媽媽區個邊睇下, 好似有人開過topic講康傑...

大宅

好呀, 唔該晒

原帖由 mianyang_99 於 10-5-7 23:16 發表

你可以去葵青媽媽區個邊睇下, 好似有人開過topic講康傑...

大宅

大家收到信未呀?我個囡只係備取生… 佢係0811BB,考過海濱迦南都唔收,而家一個offer都無喺手,好徬徨…

珍珠宮

原帖由 mokcnine 於 10-5-10 12:41 發表
大家收到信未呀?我個囡只係備取生… 佢係0811BB,考過海濱迦南都唔收,而家一個offer都無喺手,好徬徨…

請問你幾時收信?

珍珠宮

原帖由 mokcnine 於 10-5-10 12:41 發表

其實你囡囡8,9月尚未夠2歲, 所以做備取生係正常....
開學後, 每月都有人退學(轉校或唔想讀), 所以到你囡囡足歲, 都有機會有位插班.
到時或許你可以試下慧, 都唔錯既.

大宅

係喇, 慧中學校大, 比較多位, 應該收生機會大好多呀..... 係架, 因都未足歲, 綠楊都話明一定唔會有位俾未足歲既小朋友架....

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-10 13:47 發表
係喇, 慧中學校大, 比較多位, 應該收生機會大好多呀..... 係架, 因都未足歲, 綠楊都話明一定唔會有位俾未足歲既小朋友架....

HI, BB13, 你收到信未呀?

大宅

我都未呀, 妳實未喇......

原帖由 mianyang_99 於 10-5-10 13:55 發表

HI, BB13, 你收到信未呀?

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-10 14:02 發表
我都未呀, 妳實未喇......

未呀,有就第一時間報料啦...
不過上星期六宏福國際部CONFIRM左仔仔下午班....

珍珠宮

原帖由 BB13 於 10-5-7 14:39 發表
咁都已經好叻仔下喇, 佢宜家都肯入腦都已經好好喇, 咁都證明佢係學校都好開心..... 係呢, 佢有無試過話唔想返學呀, 因好多FD都話間唔中D小朋友都會話唔想返學架.....

...

叻唔叻我就真係唔知啦,C6成日都話佢地咁細個, 個腦冇野記, 唔記呢D記咩喎...
我都覺得佢好開心, 因為佢呢排成日話係屋企好悶,返學唔悶....不過間中佢都會係返學前扭計, 話唔返學.

首頁
12345...10

尾頁

跳至