跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-4-19 22:19 發表

我呢兩日實行玩到BB好累先俾佢訓, 訓得好好, 你地都試下, 不過同佢玩到極累, 自己都會好累~

但有時玩到佢太累,佢訓之前就會比較扭計...
今日同珈珈去檢查,同姑娘傾過呢個問題,佢話4個月既BB每日訓12-14小時,已經足夠!
而珈珈日頭每次訓45分鐘,然後就起身玩大約1個半至2個鐘再訓45分鐘,姑娘話,原來好多BB都係呢個生活模式,只要佢夜晚果覺訓得好,甘就無問題
珈珈依家重14.2磅,高64cm,姑娘話發展得非常好,叫我唔需要擔心佢飲奶同訓覺問題
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 fifymiu 於 10-4-20 00:40 發表
我好鍾意瞓較, 晏晝呀仔瞓我都會瞓架, 所以下晏我未必 on-line.

以前大女果時我都會ga,但依家好似有好多野做,而且珈珈又快起身,所以我多數都唔會去訓囉

大宅

原帖由 pigpig 於 10-4-20 08:52 發表

今日同珈珈去檢查,同姑娘傾過呢個問題,佢話4個月既BB每日訓12-14小時,已經足夠!
而珈珈日頭每次訓45分鐘,然後就起身玩大約1個半至2個鐘再訓45分鐘,姑娘話,原來好多BB都係呢個生活 ...

早晨呀! 我諾諾依家瞓得無以前咁多, 以前我出街佢會照瞓, 家下好8掛, 要睇野唔瞓. 佢朝早瞓得最多, 好多時候會瞓過龍, 唔飲奶, 所以佢依家飲得4餐奶咋! 有時都擔心佢9唔9, 但佢又肯瞓, 我唸都應該會長肉掛.

琥珀宮

原帖由 chunmummum 於 10-4-20 09:31 發表

早晨呀! 我諾諾依家瞓得無以前咁多, 以前我出街佢會照瞓, 家下好8掛, 要睇野唔瞓. 佢朝早瞓得最多, 好多時候會瞓過龍, 唔飲奶, 所以佢依家飲得4餐奶咋! 有時都擔心佢9唔9, 但佢又肯瞓, 我唸都應該會長肉掛. ...

今日姑婷話4個月大既BB,飲140-160ml都正常ga....所以4安都ok呢!唔使擔心呢!
佢地越大對世界越覺得有趣,就會訓少左,都正常呀....諾諾應該生長得ok ga....

大宅

早呀, 好眼瞓呀.

琴晚兩點幾先瞓, 今朝就七點幾起身:evil:

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 fifymiu 於 10-4-20 00:53 發表
我就係成日同BB玩到好攰嗰啲媽咪囉........可能因為咁, 呀仔瞓較尚算 OK.

嘻嘻, 我係聽到你講然之後學你的, 真係得, 但自己勁累, 同埋喉嚨都好累, 長期超高音~

男爵府

而珈珈日頭每次訓45分鐘,然後就起身玩大約1個半至2個鐘再訓45分鐘,姑娘話,原來好多BB都係呢個生活 ...

yes, 最緊要發展得好, 其他野就自然發展嘛, 個個bb, 家庭生活習慣都唔一樣~

我個仔18磅, 我終於都明你地之前同我講, 瘦媽咪唔一定生瘦b, 佢依家好唔襯我呀, 同埋抱得好辛苦

男爵府

我個仔呢幾日想轉身, 我偷睇佢, 見佢轉到一半轉唔到, 係度大叫~

其實洗唔洗同佢玩多d轉身, 定由得佢自然發揮下就得?

複式洋房

佢地而家都未夠5個月..我覺得由佢自由發展..唔洗太急..到佢識轉時就要成日睇實佢地..到時真係周身唔得閒..

原帖由 kingbbsam 於 10-4-20 10:13 發表
我個仔呢幾日想轉身, 我偷睇佢, 見佢轉到一半轉唔到, 係度大叫~

其實洗唔洗同佢玩多d轉身, 定由得佢自然發揮下就得?

複式洋房

尋晚angerbaby唔知做咩..喊醒左2,3次..以前未試過的...........

大宅

原帖由 pigpig 於 10-4-20 09:43 發表

今日姑婷話4個月大既BB,飲140-160ml都正常ga....所以4安都ok呢!唔使擔心呢!
佢地越大對世界越覺得有趣,就會訓少左,都正常呀....諾諾應該生長得ok ga.... ...

我諾諾飲180-200ML不等, 咁飲4餐足夠嗎?

別墅

原帖由 kingbbsam 於 10-4-19 22:23 發表

訓10個鐘都好耐好耐無試過, 有時諗返, 好想返去大肚個陣~ 訓呀食呀~嘻嘻~

yeah, 我都好懷念大肚時....食訓食訓

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

珈珈好乖乖呀 ,我小b每日瞓得最多12個鐘左右,而日頭個小睡得半個鐘

翡翠宮

原帖由 pigpig 於 10-4-19 19:59 發表

我由大女出世果日開始就無試過啦

自從BB出世之後我都無試過瞓超過8 hours

男爵府

牛年勳章

原帖由 fifymiu 於 10-4-20 00:35 發表
請問你做個手托幾多錢同係邊到做呢, 你係咪成日戴住架?

我個手托係政府醫院職業治療師幫我做嘅,所以唔使錢。

你可以去屈記買個護腕試下先,效果都差唔多,不過都要二百幾元。

翡翠宮

原帖由 pigpig 於 10-4-19 20:32 發表

珈珈都係甘呀....日頭訓得好少....夜晚都係連續訓12-13個鐘甘上下

你哋就好喇!!我BB日頭瞓到死豬咁,
夜晚就唔瞓!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kingbbsam 於 10-4-20 10:04 發表

yes, 最緊要發展得好, 其他野就自然發展嘛, 個個bb, 家庭生活習慣都唔一樣~

我個仔18磅, 我終於都明你地之前同我講, 瘦媽咪唔一定生瘦b, 佢依家好唔襯我呀, 同埋抱得好辛苦 ...

真係大隻b,辛苦了媽媽~~

翡翠宮

我BB日頭靜係瞓唔玩,夜晚先玩爸爸媽媽.............

男爵府

原帖由 peony_so_hk 於 10-4-20 13:02 發表

自從BB出世之後我都無試過瞓超過8 hours

我囝囝雖然夜晚唔多醒..但我始終都係半夜醒兩三次去睇佢...唔知點解咁緊張...唉....

大宅

嗰隻我有, 我想做對 tailor made, 但又懶去排政府.

原帖由 babycei 於 10-4-20 13:05 發表

我個手托係政府醫院職業治療師幫我做嘅,所以唔使錢。

你可以去屈記買個護腕試下先,效果都差唔多,不過都要二百幾元。

首頁

尾頁

跳至