基督家庭

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

各位:

我地唔覺唔覺已差不多相識了五年啦!

我地由失去,到再次蒙恩,又見證著大家及產業不同的成長及轉變,實在感謝我們所信的保守及帶領。 願神繼續賜福與我們,並給我們有智慧好好管教祂的所賜的產業。

子爵府

hehe! 今次唔知邊個包尾呢?

子爵府

哈哈!呵呵 ~~今次我最快手,溫完書就即刻來呢樹報到。我到、到、到。yeah ~~~

子爵府

睇番上次mcdull開新part時間係 08-4-16。估唔到我地今次要用2年時間先開到個新part~

子爵府

emen, 米米, mcdull ........其實我老公心儀的都係「沙田呂明才」,佢首選係呢間,如果唔得,2nd choice 係返將軍澳選直資的「播道」,(但播道都好多人掙 ) 如果播道都唔得,咁就讀我老公教緊果間小學,呢間一定得。(不過,當然有選擇的話,都唔想啦!)

至於搬屋是否會搬去沙田,or 幾時搬呢個問題,真係好難講,要睇下沙田呂小成數高唔高,暫時未必會搬住。(如果真係搬,都會係盈盈讀 k3 先搬。) 我老公做呢行,佢話會問到朋友沙田呂小點考法,如果佢衡量過自己個囡係ok的話,佢會試下。如果唔得,佢唔博。索性報番將軍澳的「播道」, 但就要交學費,負擔會好重。(因為要計埋妹妹第時都同家姐一樣) 兩個都直資就非常重皮。加埋佢地的興趣班費,到時真係要我返出來搵工幫補下啦!

請工人,計過數啦!暫時唔化算,hold住先。不過我依然有keep住睇緊d僱傭公司d 賓印資料。如果請的話,我請賓賓的機會會多d。(因為我叔仔老婆係印印,所以奶奶叫我唔好請印印喎!費事尷尬) 但請工人的事,要等9月先決定。(但暫時都諗住自己捱住先,想慳番d錢比盈盈上興趣班學野,慳得一蚊得一蚊嘛!)

emen....哈哈!你問我,我叔仔點解會搵到個印尼女子做老婆,仲要未婚大肚,呢個問題,好難答,我地全家都唔知道。(因為我叔仔咩都唔肯講,淨係帶左個印尼女子回家同居左一埋,就話有左,9月頭就要生仔,又冇講會唔會結婚,激到我老爺奶奶生蝦咁跳~) 我地全家對個印尼女子一切都係個迷。老爺奶奶仲話個印女又肥又醜又口大又黑又老(其實佢年紀仲細過我), 都唔知點解個仔會搵d咁既女仔,仲要咩都唔識 (仲懷疑被人「落剛頭」)。連中文講同聽都唔識,激到我奶奶係我面前喊~ so far, 都生米煮成熟飯,奶奶唔想見死不救,所以由佢地生仔,佢去幫下手。

唉 ~~~ mouth:

子爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 09:47 AM 發表
emen, 米米, mcdull ........其實我老公心儀的都係「沙田呂明才」,佢首選係呢間,如果唔得,2nd choice 係返將軍澳選直資的「播道」,(但播道都好多人掙 ) 如果播道都唔得,咁就讀我老公教緊果間小學,呢間一定得。(不過,當然有 ...

ypt,

吓! 你叔仔呢個印尼女友唔係之前個果黎架?! 我記得你話有次你地一家人食過飯架! 唔識講又唔識聽中文,咁你叔仔識講印尼話架? 以我所知印尼人學講中文好快學得識架咋!

子爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 09:11 AM 發表
哈哈!呵呵 ~~今次我最快手,溫完書就即刻來呢樹報到。我到、到、到。yeah ~~~

叻啦! 叻啦!今次至叻係你。

伯爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-19 09:53 發表
hehe! 今次唔知邊個包尾呢?

唔係我!

伯爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 09:47 發表
emen, 米米, mcdull ........其實我老公心儀的都係「沙田呂明才」,佢首選係呢間,如果唔得,2nd choice 係返將軍澳選直資的「播道」,(但播道都好多人掙 ) 如果播道都唔得,咁就讀我老公教緊果間小學,呢間一定得。(不過,當然有 ...

YPT...哦~~! 不過,我估我唔會博去沙田區,留番喺馬鞍山,因為我咁諗...馬鞍山好多人會第一輪就去左沙田區,又去左KOWLOON TONG,或私校直資果D,反而唔會有人專登走入馬鞍山同我爭,變相競爭細左,阿陶好大機會第一輪已經入到首選,EVEN阿陶第一輪派唔到,第2輪機會都好大,真係黑成咁都唔得,咁第3輪,可能唔想都要嘅一招:"靠人事入主風"!

伯爵府

YPT,

其實我嘅處境有D似妳...其實我都有諗過請工人出去做野,BUT...有無人請係一個問題,搵唔搵得番以前嘅人工呢?搵唔番,搵到幾多呢? 車錢飯錢,又要俾工人人工,7除8扣,返工可能只係多多三兩千蚊的話,條數好似唔多化算囉~!

我依家份PART-TIME其實好好PAY,可惜返夜晚,又要靠99/婆婆入黎睇囡,長遠係一個問題,所以,我都好煩~!

子爵府

由於我覺得大仔讀緊個間,很多老師都無咩愛心,所以我都煩緊好唔好博自行時選第二間小學,但又怕佢無大仔分未必入到心儀gei! 到時派了去我地覺得差gei 就幣。所以都未有定案。

子爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-20 10:19 發表

ypt,

吓! 你叔仔呢個印尼女友唔係之前個果黎架?! 我記得你話有次你地一家人食過飯架! 唔識講又唔識聽中文,咁你叔仔識講印尼話架? 以我所知印尼人學講中文好快學得識架咋! ...

mcdull......係呀!上次果個, 散左一排, 又再返來, 仲要大埋肚。我都係見過佢一次咁大把!

佢同叔仔係用簡單英文 & 印尼話溝通。同我地係咩都唔出聲, 只係「傻笑」

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-20 11:11 發表

YPT,

其實我嘅處境有D似妳...其實我都有諗過請工人出去做野,BUT...有無人請係一個問題,搵唔搵得番以前嘅人工呢?搵唔番,搵到幾多呢? 車錢飯錢,又要俾工人人工,7除8扣,返工可能只係多多三兩千蚊的話,條數好似唔多化 ...

米米....我都係呀!計過條數,請工人出番來做野,7除8扣,真係無咩錢剩,所以我先咁掙扎請唔請工人咋!如果我知道自己一出返來做,有2、3萬銀收入,我當然砰砰聲出來做野算!但可惜.....事實係, 可能連8k都搵唔到,咁有咩意思。唉 ~~~

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-20 11:05 發表

YPT...哦~~! 不過,我估我唔會博去沙田區,留番喺馬鞍山,因為我咁諗...馬鞍山好多人會第一輪就去左沙田區,又去左KOWLOON TONG,或私校直資果D,反而唔會有人專登走入馬鞍山同我爭,變相競爭細左,阿陶好大機會第一輪已經 ...

米米.....你咁諗都好啱架!你地住果區, 點都好過我地要「誇」區的 (唔記得個字點寫) ...我地居無定所的,都唔知點好,所以如果唔博沙田呂小,我地都唔會考慮沙田區, 返將軍區算, 始終我地都係住慣將軍區的, 老公又係呢邊返工, 離開呢區, 又兩頭唔到岸, 所以都好煩。

如果要轉地區住, 真係要睇盈盈係邊區返學先決定。所以我老公話唔買番樓住, 等個囡決定係邊區返學先再算。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又報到!!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ypt...「沙田呂明才」唔係派位的嗎? 唔通你想扣門?
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-20 01:35 PM 發表

ypt...「沙田呂明才」唔係派位的嗎? 唔通你想扣門?

koko,

無錯沙田呂小係派位。 或許你未知申請小學的步驟,小學首輪係自行,即自選心儀學校交表,可以選跨區學校。如第一輪唔收,就要等第二輪派位。如第二輪所派學校你不喜歡,可以再試去心儀學校扣門。

子爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-20 14:23 發表

koko,

無錯沙田呂小係派位。 或許你未知申請小學的步驟,小學首輪係自行,即自選心儀學校交表,可以選跨區學校。如第一輪唔收,就要等第二輪派位。如第二輪所派學校你不喜歡,可以再試去心儀學校扣門。 ...

mcdull....勁呀!果然有經驗 ~ 叻叻呀!

koko.....you see, mcdull 講得非常詳細。所以我地咪諗住跨區選校,睇下interview 得唔得lo, 如果唔得再等埋派位,如果派位都唔得,再扣門。所以搬唔搬去沙田,就要等盈盈confirm唔confirm讀到邊間啦!當然如果住沙田區, 又會多少少分數, 多少少機會咁啦!

子爵府

koko,

還有每位小朋友都因不同因素會擁有不同分數,對於是否入到自選學校的成數亦有影响。

因素:
1. 頭生子女(即長子/女) 好似有10分。
2. 同宗教(但有些宗派--如浸信會學校好似只接受浸信會會友)。
3. 父或母曾是該校校友。
4. 有親兄妹在該所學校就讀。
5. 父或母在該所學校任職。

子爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 02:50 PM 發表

mcdull....勁呀!果然有經驗 ~ 叻叻呀!

koko.....you see, mcdull 講得非常詳細。所以我地咪諗住跨區選校,睇下interview 得唔得lo, 如果唔得再等埋派位,如果派位都唔得,再扣門。所以搬唔搬去沙田,就要等盈盈confirm唔co ...

ypt,

勁咩ah,只是我曾經歷過啫!

另外,盈盈要入到沙田呂小機會比較微,始終沙田競爭比較大,我好多舊同學都係住沙田架!佢地都話爭崩頭。你見我所列出的計分因素你就會大約估到盈盈會有幾多分。學校選生對跨區學生亦另有考慮。 F.7做呢行佢應該都好清楚。

首頁
12345...17

尾頁

跳至