基督家庭

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Mcdull 於 10-4-20 14:23 發表

koko,

無錯沙田呂小係派位。 或許你未知申請小學的步驟,小學首輪係自行,即自選心儀學校交表,可以選跨區學校。如第一輪唔收,就要等第二輪派位。如第二輪所派學校你不喜歡,可以再試去心儀學校扣門。 ...

哈哈..雖然我無你咁有經驗, 不過我都知道基本的game rule....所以有d surprise ytp 話睇下interview d 咩, 因1st & 2nd round 都唔關interview 事, interview 只係可以適用作扣門ma!!!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-20 15:54 發表

哈哈..雖然我無你咁有經驗, 不過我都知道基本的game rule....所以有d surprise ytp 話睇下interview d 咩, 因1st & 2nd round 都唔關interview 事, interview 只係可以適用作扣門ma!!! ...

koko, mcdull.....如果唔搬去沙田的話, 我咪就係諗住「扣門」 lo~

大宅

我來報到先.

ypt,

你叔仔都幾神秘下架wor...

至於我選校對策, 因為有兩個, 為保細囡不失, 我地都係會首選津小, 當然要好既津小啦...如果唔係, 兩個都會讀私校了.

呂明才都係心水, 另培基都會諗..又會同呀囡考私小...如果第一輪唔得, 我都會租沙田, 搏到去尾, 所以唔會報直資了, 因收了便要放棄抽獎.

播道>> 你真係要認真睇一睇, 始終新校, 無會考成績參考, 又因為將軍澳中學個區真係好差, 如果讀佢既小學便一定要讀埋中學..12年 x 2 個條數...:(

大宅

mcdull,

你個case真係頭痛, 如果唔選大long個間, 得15分真係要搏. 所以真係要借鏡, 要讀間好既津小先得, 唔係3-4年又要煩個細=.=

大宅

米米,

你可以先搵下工, 試下叫高d價, 如果有工confirm, 你先考慮請工人.

再唔係, 等多兩年, toto返小學, 你先返正職law.

koko,

你又有咩升小對策呀, 大家share下, 早小小準備下.

伯爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 11:55 發表

米米.....你咁諗都好啱架!你地住果區, 點都好過我地要「誇」區的 (唔記得個字點寫) ...我地居無定所的,都唔知點好,所以如果唔博沙田呂小,我地都唔會考慮沙田區, 返將軍區算, 始終我地都係住慣將軍區的, 老公 ...

YPT,

其實我係妳地,我係唔會專登去沙田讀,TKO無BAND 1好學校咩? 如果我要專登凈係因校網而搬,我會揀名校區,好似有D意義咁,沙田,其實唔係傳統名校,只係新界之中最好校網,多BAND 1小學!

伯爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-20 11:38 發表
由於我覺得大仔讀緊個間,很多老師都無咩愛心,所以我都煩緊好唔好博自行時選第二間小學,但又怕佢無大仔分未必入到心儀gei! 到時派了去我地覺得差gei 就幣。所以都未有定案。 ...

都幾煩~

伯爵府

原帖由 Emen 於 10-4-20 17:35 發表
米米,

你可以先搵下工, 試下叫高d價, 如果有工confirm, 你先考慮請工人.

再唔係, 等多兩年, toto返小學, 你先返正職law.

koko,

你又有咩升小對策呀, 大家share下, 早小小準備下. ...

EMEN...叫高價?我唔知自己憑咩呀? 一係唔理咁多,照填當年人工,佢請就請,唔請就罷就,咁都OK嘅...
等多2年????更加無人請囉~YPT都仲等得嘅....

大宅

米米,

你有所不知, 將軍澳個中學校網真係唔惦架..(黠解知, 我老公起此區教高中架)..有band 1 不過得1, 2 間band 1 尾...最多係band 2-3..甘多人口, 點分?

沙田有10幾間band 1, band 1 頭都有4-5間, 出名最多基督教中學架..全港最多band 1 中學就是沙田, 同kln tong...

當然港島區好多名校, 例如: 灣仔, 中西區, 東區, 不過d樓又貴, 又遠..

原帖由 米水 於 10-4-20 17:41 發表

YPT,

其實我係妳地,我係唔會專登去沙田讀,TKO無BAND 1好學校咩? 如果我要專登凈係因校網而搬,我會揀名校區,好似有D意義咁,沙田,其實唔係傳統名校,只係新界之中最好校網,多BAND 1小學! ...

伯爵府

原帖由 ypt 於 10-4-20 17:19 發表

koko, mcdull.....如果唔搬去沙田的話, 我咪就係諗住「扣門」 lo~

YPT...唔係想淋妳冷水,第3輪叩門成功,仲要係爭崩頭果D學校,通常係讀"牟利幼稚園" OR 國際/英文幼稚園嘅學生,我當初俾阿陶讀N1牟人寺,就有哩個CONCERN,到佢轉去依家非牟利,我都擔心如果第時要叩門/IN私校/直資的話可能蝕底D呀!

所以,原來幼稚園某程度上都好重要...

伯爵府

原帖由 Emen 於 10-4-20 17:51 發表
米米,

你有所不知, 將軍澳個中學校網真係唔惦架..(黠解知, 我老公起此區教高中架)..有band 1 不過得1, 2 間band 1 尾...最多係band 2-3..甘多人口, 點分?

沙田有10幾間band 1, band 1 頭都有4-5間, 出名最多基督教 ...

EMEN,

吓?係呀?咁我又真係唔知TKO係咁,因為EVEN我長大嘅葵涌區,依家BAND 1中學都唔少,林護哩間超勁,其次我返緊CHURCH嘅安柱,仲有幾間都唔錯架..我以為邊區都總會有好幾間應該唔錯添~!

不過,其實我依家落腳左喺馬鞍山,當然當初第一原因係果陣荃灣無心儀學校收阿陶,其次係想搬近我家姐,第三,荃灣小學爭崩頭,中學校網又唔得,所以諗到第時中學校網可以去沙田所以搬炸~!(我老公第一原因係校網.... )

子爵府

原帖由 Emen 於 10-4-20 17:25 發表
我來報到先.

ypt,

你叔仔都幾神秘下架wor...

至於我選校對策, 因為有兩個, 為保細囡不失, 我地都係會首選津小, 當然要好既津小啦...如果唔係, 兩個都會讀私校了.

呂明才都係心水, 另培基都會諗..又會同呀囡考私 ...

emen...其實我地同你諗法都一樣,我都有兩個囡呢!諗家姐, 都仲要諗埋阿妹第日點算。

我都知將軍澳中學網差,所以先煩。當初我地買樓係TKO, 係因為老公係呢邊返工, 諗住就佢, 就無諗校網呢個問題。

當然有得揀, 真係唔想讀直資, 兩個加埋真係好重皮架!所以我地都計劃左,暑假去沙田望下環境, 睇下樓, 睇下有冇心水屋苑, 價錢係點咁, 再決定下一步點行。好彩盈盈都仲係K1,都仲有2年時間, 仲可以變~

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-20 17:52 發表

YPT...唔係想淋妳冷水,第3輪叩門成功,仲要係爭崩頭果D學校,通常係讀"牟利幼稚園" OR 國際/英文幼稚園嘅學生,我當初俾阿陶讀N1牟人寺,就有哩個CONCERN,到佢轉去依家非牟利,我都擔心如果第時要叩門/IN私校/直資的話 ...

米米.....我地一早都知幼稚園好重要, 如果唔係點會成日話「內疚」, 點會成日話放棄左灣仔間幼稚園好可惜, 好無奈喎!

當初我地真係諗住搬去灣仔區名校網架!如果唔係, 都唔會幫盈盈咁辛苦去考名牌幼稚園。不過...事實係, 灣仔區D租金真係非常非常貴, 我們一家四口 (當時計埋奶奶, 無計妹妹) 都要租三房, 2萬蚊租金一個月, 得我老公一份人工, 點租呀?如果我地兩公婆都有收入, 每月收入5、6萬的話, 我地會砰砰聲搬去名校網, 諗都唔洗諗啦!可惜....我地只係一個升斗市民呢!點捱到咁貴租金。結果放棄......唉~~~~

子爵府

emen.....咁你有冇諗住租沙田邊樹, 邊個屋苑呀?幾時去睇樓, 夾到時間的話, 可唔可以約埋我地一齊去望下。

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-20 17:48 發表

EMEN...叫高價?我唔知自己憑咩呀? 一係唔理咁多,照填當年人工,佢請就請,唔請就罷就,咁都OK嘅...
等多2年????更加無人請囉~YPT都仲等得嘅.... ...

米米.....吓?我仲可以等咩?我最快都要等3年先可以返出來做野, 到時都3x (中位數)啦!大把妹妹仔, 後生女同我爭做文員仔呀!點爭?!人地後生又靚女, 仲大把時間。我地呢d有家庭的c9, 又唔想OT, 咁邊有機會。仲要我....無咩學歷, 又無咩專長, 更加無咩文憑.....唉~~ 唔洗望, 到時好彩搵到8K, 我已經偷笑~

子爵府

原帖由 Emen 於 10-4-20 05:30 PM 發表
mcdull,

你個case真係頭痛, 如果唔選大long個間, 得15分真係要搏. 所以真係要借鏡, 要讀間好既津小先得, 唔係3-4年又要煩個細=.=

Emen,

其實大啷啷個間小學係青衣區係Band I 頭架!只係大部份老師都無咩愛心,我不大喜歡而已。同埋初時我都估唔到我會生多個。

伯爵府

原帖由 ypt 於 10-4-21 09:54 發表

米米.....我地一早都知幼稚園好重要, 如果唔係點會成日話「內疚」, 點會成日話放棄左灣仔間幼稚園好可惜, 好無奈喎!

當初我地真係諗住搬去灣仔區名校網架!如果唔係, 都唔會幫盈盈咁辛苦去考名牌幼稚園。不過...事 ...

YPT,

如果單單講住,我個人覺得馬鞍山環境好好多(不過越來越多人),沙田舊啦~不過就超方便,不過如果想住市中心,D樓貴到飛起,第一城可能好小小,環境都OK,買野交通都好方便,呂明才小學都係哩區校網,妳可以諗諗呀!

男爵府

原帖由 Emen 於 10-4-20 17:35 發表
koko,

你又有咩升小對策呀, 大家share下, 早小小準備下. ...

Emen...說真的, 我暫時都無咩idea, 睇過下自己同我媽(kln city)個校網, 好似都無咩心水, 最出名係La Salle, but我唔like 佢係天主教(當然要入都一d都不容易, 可以話no chance), for me, 我perfer無宗教都唔prefer非基督教!

我老公一早就話協和(誇區), 我就真係無咩idea la, 如果唔生第二個, 我都會俾佢讀私校, but now, 有左第二名, 就梗係想入到一間好的津校再益埋個細gei la.. 不過萬一真係派得唔好, 咁都要俾錢讀, 我心儀gei係英華, 不過小ko考到先講la
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

伯爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-21 11:31 發表

Emen...說真的, 我暫時都無咩idea, 睇過下自己同我媽(kln city)個校網, 好似都無咩心水, 最出名係La Salle, but我唔like 佢係天主教(當然要入都一d都不容易, 可以話no chance), for me, 我perfer無宗教都唔prefer ...

KOKO,

英華,男校果間? 妳唔MIND呀? 我就唔多想阿陶讀女校!不過...我同閒人果邊GATHERING時,有一次小慧講左類似一番話:"女校就驚佢地搞基,男女校就驚佢搞大肚...當佢搞大左個肚妳就寧願佢搞基,當佢搞基妳又想佢讀番男女校...妳想個囡搞基多D定搞大個肚多D呢?"

總之,好矛盾! 不過,我都係寧願揀男女校!

男爵府

原帖由 米水 於 10-4-21 11:48 發表

KOKO,

英華,男校果間? 妳唔MIND呀? 我就唔多想阿陶讀女校!不過...我同閒人果邊GATHERING時,有一次小慧講左類似一番話:"女校就驚佢地搞基,男女校就驚佢搞大肚...當佢搞大左個肚妳就寧願佢搞基,當佢搞基妳又想佢讀 ...

米...哈哈..其實我都真係有諗過搞基呢個問題, 不過好似小慧咁講, 男女校咪一樣都驚佢搞出事, so都係睇佢入到邊間先講LA

首頁
12345...17

尾頁

跳至