基督家庭

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-21 11:48 AM 發表

KOKO,

英華,男校果間? 妳唔MIND呀? 我就唔多想阿陶讀女校!不過...我同閒人果邊GATHERING時,有一次小慧講左類似一番話:"女校就驚佢地搞基,男女校就驚佢搞大肚...當佢搞大左個肚妳就寧願佢搞基,當佢搞基妳又想佢讀 ...

米米,

March gei 論點都有d道理。 但另一方面,我曾聽過男校放學時就有一批他校的女學生在門外等放學,相反女校也是一樣情況。所以都唔一定會搞機,搞大肚都有可能。

Beside, 英華小學係咪宜家係長沙灣個間呀?唔係男女校黎咩?因我母會有姊妹的小朋友係讀個間架! 但佢收生好緊架!父母是舊生就機會大d。

伯爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-21 14:45 發表

米米,

March gei 論點都有d道理。 但另一方面,我曾聽過男校放學時就有一批他校的女學生在門外等放學,相反女校也是一樣情況。所以都唔一定會搞機,搞大肚都有可能。

Beside, 英華小學係咪宜家係長沙灣個間呀?唔係男女 ...

咁又係...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Mcdull 於 10-4-21 14:45 發表

米米,

Beside, 英華小學係咪宜家係長沙灣個間呀?唔係男女 ...

係深水埗, 係男校來的!
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原帖由 PochaccoKoKo 於 10-4-21 03:38 PM 發表

係深水埗, 係男校來的!

哦!係呀!

子爵府

米米,

唔該收飛鴿傳書。

王國長老

月餅勳章 王國長老

hihihi
我又路過啦 原來你地都傾煩緊小學啦!? 我地閒人果邊D 雞B o黎緊10月K3.開學無奈就要面臨揀小學啦~

學你地話齋TKO 真係無乜好學校,所以我都會考定外面果D 私小做back up,其次就係誇區選小賭下運氣。

英華依家係私小...絕對唔易入架!!! 我有個朋友個囝佢又學phonic,又學普通話,又學公文,又學數,又學琴,又學畫畫,又讀根德... 聽落都OK 掂啦!! 點知去考左幾間私小(包括英華)最終都係全部肥佬。英華好似好考你禮貌,仲有好似要講故仔之類...

YPT,
播道超難考架... 我有好幾個朋友上年考過又係肥晒。佢interview 要考你英文,廣東話同普通話... 你話死唔死!!!

子爵府

原帖由 小慧 於 10-4-22 01:24 PM 發表
hihihi
我又路過啦 原來你地都傾煩緊小學啦!? 我地閒人果邊D 雞B o黎緊10月K3.開學無奈就要面臨揀小學啦~

學你地話齋TKO 真係無乜好學校,所以我都會考定外面果D 私小做back up,其次就係誇區選小賭下運氣。 ...

小慧,

係呀我地開始plan緊啦! 你及你朋友的資料及經驗對我地好有用,真係唔該哂!  係呢我有朋友話崇真小學(私小)都係一個好選擇,你及閒人們對這所小學有無咩意見及資料呀?

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 Mcdull 於 10-4-22 13:57 發表

小慧,

係呀我地開始plan緊啦! 你及你朋友的資料及經驗對我地好有用,真係唔該哂!  係呢我有朋友話崇真小學(私小)都係一個好選擇,你及閒人們對這所小學有無咩意見及資料呀? ...

崇真我地果邊無人提過呀... 身邊都無朋友考過... 不過米米之前好似講過下?? 好似話一班有2個老師??

大宅

小慧,

你地早一年, 而家呢個時候都係要開始密密留意私小報名時間的了.

Mcdull,

如果大long個間已經是band 1 , 我諗我唔會轉, 直入算, 因為真係好band難求, 仲要係基督教學校.

Koko,

英華係超難入不過如果抽唔倒好既基督教小學, 又考不倒好既基督教私小, 沒宗教/天主教私小我都會諗..but 佛教, 道教個d, 就一定打死都唔諗.

大宅

Ypt,

我諗我到時都會考多幾間私小做backup, 因為競爭真係好大

, 沙田都未必係我最後既target, 會再看埋個細..如果今年佢考倒d一條虫幼稚園, 直上小學..我地就舉家搬去個區, 甘大囡就會選個區為校網…so好多變數

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-22 13:24 發表
hihihi

學你地話齋TKO 真係無乜好學校,所以我都會考定外面果D 私小做back up,其次就係誇區選小賭下運氣。 ...

伯爵府

原帖由 Mcdull 於 10-4-22 13:57 發表

小慧,

係呀我地開始plan緊啦! 你及你朋友的資料及經驗對我地好有用,真係唔該哂!  係呢我有朋友話崇真小學(私小)都係一個好選擇,你及閒人們對這所小學有無咩意見及資料呀? ...

mcdull,

我地仲有一年,再諗!

伯爵府

原帖由 小慧 於 10-4-22 14:30 發表

崇真我地果邊無人提過呀... 身邊都無朋友考過... 不過米米之前好似講過下?? 好似話一班有2個老師??

我有兩個教會朋友個囡今年小一都會入崇真,亦有2,3個朋友d仔囡讀緊,聽佢地講其實幾好,我參觀過,校舍雖然舊同埋細,不過,感覺好好,佢地好重英文同普通話,如果想小朋友語文好d,我諗係好唔錯!不過,佢地學貴唔平,黎緊加價,好似成4千!

伯爵府

原帖由 Emen 於 10-4-22 17:20 發表
Ypt,

我諗我到時都會考多幾間私小做backup, 因為競爭真係好大…

另, 沙田都未必係我最後既target網, 會再看埋個細..如果今年佢考倒d一條虫幼稚園, 直上小學..我地就舉家搬去個區, 甘大囡就會選個區為校網…so好 ...

emen...我覺得都係一個好方法,唔想煩,就由幼稚園開始考一條虫啦~!不過,小學就要交學費果隻,right?

仲有,kln tong禮賢會係咪都好ok呀?我見教會有幾個家長都揀d間,由幼稚園開始一條虫,基本上直升小學,之後可以揀kln tong區中學網,係咪都唔錯呢?

男爵府

Emen & 小慧...我都知英華係好難入, 所以都只係會去try, 不會抱很大的希望
3/3 ~ 2.85kg 48cm, 4/4 ~ 3.76kg, 13/5 ~ 5.17kg 60cm, 8/7 ~ 6.73kg 65cm, 9/9 ~ 8.2kg, 16/12 ~ 8.96kg

子爵府

原帖由 米水 於 10-4-21 11:04 發表

YPT,

如果單單講住,我個人覺得馬鞍山環境好好多(不過越來越多人),沙田舊啦~不過就超方便,不過如果想住市中心,D樓貴到飛起,第一城可能好小小,環境都OK,買野交通都好方便,呂明才小學都係哩區校網,妳可以諗諗呀! ...

米米.....如果真係搬去沙田的話,我地首選都係「第一城」,其次可能考慮係「富豪花園」or 「河畔花園」咁。 都係住沙田的朋友介紹, 佢地話呢兩個屋苑租金都唔算貴。

王國長老

月餅勳章 王國長老

原帖由 米水 於 10-4-22 23:30 發表

mcdull,

我地仲有一年,再諗!

等我地今年煩完可以再過多D 經驗比你地

子爵府

Ypt,

我諗我到時都會考多幾間私小做backup, 因為競爭真係好大…

另, 沙田都未必係我最後既target網, 會再看埋個細..如果今年佢考倒d一條虫幼稚園, 直上小學..我地就舉家搬去個區, 甘大囡就會選個區為校網…so好 ...

emen.....咁你有咩心水一條虫幼稚園呀?我地之前都幫yingying 報過「培正」果d 一條虫, 不過都係失敗。妹妹係「細女」年尾出世, 機會仲微, 大部份一條虫的幼稚園都係收大仔大女,細仔細女果d真係唔洗諗!

咁你仲有咩心水校網,我地有諗土瓜灣校網, 不過~~~ d 租金都係好貴。如果住我老爺果d 爛唐樓,又好危險,又好污漕, 好似對小朋友又唔太好。唉 ~~~ 好煩

男爵府

emen...一條虫幼稚園都係一個好選擇,but都要consider埋佢小學/中學係咪都good....

好似小ko咁, 佢都有一條虫幼稚園收, but我老公又唔like個小學學費貴, 佢話用呢個價錢應該可以揾到更好的私小, so final都放棄左! 如果唔係, 家陣我都唔駛煩, 所以我成日都凶我c6, 他日小ko入唔到一間似樣的小學, 佢就知味道 !!!!

王國長老

月餅勳章 王國長老

PochaccoKoKo,
試下無妨,不過真係要搵多幾間做back up. 好似英華呢類叫做有名氣實好多人爭,可能根本唔係我地D 囝囡蠢只係唔夠人地醒目唧。

Emen, 我地努力留意緊啦

首頁
12345...17

尾頁

跳至